Claude  Dołączył: 16 Sie 2007
K-5 problem z licznikiem zdjec
Witam,

Rzadko pisze raczej czytam, przewertowalem sporo postow o problemach z k5 i nie znalazlem wiec moze ktos pomoze. Kupilem niedawno K5 , zrobilem nim kilka zdjec, numeracja ich byla ok tzn. img0001 itd. Pozniej niestety wlozylem do niego karte sd z K20, gdzie byly zdjecia z numeracja img6200 i od tego momentu moj K5 nadaje kolejne numery zrobionym zdjeciom 6201 itd. Gdzies na innych forach ktos radzil zeby sformatowac karte , zrobic 1 zdjecie , pozniej na pc zmienic nazwe na 0001 i powinno byc ok , niestety ten sposob u mnie nie dziala ( wgrany mam najnowszy firmaware).

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
w menu, tam gdzie sie wybiera nazwe pliku jest tez opcja zresetowania tych ustawien.. to nie pomaga?

Przecwiczylem to i niestety nie , problem moze nie jest powazny ale mocno mnie denerwuje

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
przerabiałem to na moim K-x, więc w K-5 musi być podobnie.
-formatujesz kartę na kompie
-wchodzisz do menu aparatu i odznaczasz opcję "zapamiętaj nr pliku" w pozycji "pamięć" w "trybie rejestracji"
-wkładasz kartę do aparatu i formatujesz, a następnie robisz zdjęcie - powinno mieć nr 0001
-wchodzisz w menu i zaznaczasz poprzednio odznaczoną opcję "zapamiętaj nr pliku"
kolejne zdjęcia powinny mieć numery 0002, 0003 itd, jeśli nie zaznaczysz tej opcji, pierwszy plik w nowym folderze będzie miał zawsze nr 0001.

Claude, czyli reszte ustawien tez resetowales i powracales do ustawien fabrycznych?
nigdy mnie takie cos nie denerwowalo i nie mialem jakos parcia na to aby zachowac dobra kolejnosc...
ja niestety Ci nie pomoge.. ale moze ktos z bardziej doswiadczonych uzytkownikow..

ps.. a probowales np sformatowac karte, zrobic jedno zdjecie, podlaczyc karte do kompa, zmienic nazwe pliku na IMGP0001, podlacyzc pozniej karte spowrotem do aparatu i zobaczyc jaka numeracje beda mialy kolejne zdjecia?

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
paradziqs napisał/a:
zmienic nazwe pliku na IMGP0001

tak się nie da, ponieważ nr pliku jest przechowywany w pamięci aparatu i porównywany z tym na karcie, cokolwiek zmienisz aparat i tak bedzie numerował po swojemu, dlatego trzeba wyzerować nr pliku w aparacie metodą j/w napisałem, do tego dochodzi jeszcze to , że jakakolwiek zewnętrzna zmiana w pliku na karcie powoduje iż aparat nie może go odczytać w podglądzie.

Dzieki :-) , wroce do domu to przecwicze ta metode . BTW , kupilem gps do mojej K5, w tym temacie jestem kompletna lama ;-) , czy dzieki niemu , pozniej wrzucjac zdjecia np. do panormio nic juz nie bede musial robic z lokalizacja zdjecia ?

Claude, espresso chyba ma gps'a -> http://pentax.org.pl/prof...wprofile&u=2032

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Claude napisał/a:
pozniej wrzucjac zdjecia np. do panormio nic juz nie bede musial robic z lokalizacja zdjecia ?

Kazdy program ktory ma taka mozliwosc bedzie pokazywał lokalizację , panoramio oczywiscie tez , najfaniejsze ze wtyczki w przegladarkach np. w firefoxie tez sobie radzą z OGPS-1 .

No to super , wiem ze oczywiscie sa inne sposoby na geotagowanie i duzo tansze ale ten wydawal mi sie najmniej upierdliwy

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Re: K-5 problem z licznikiem zdjec
Claude napisał/a:
..... numeracja ich byla ok tzn. img0001 itd. Pozniej niestety wlozylem do niego karte sd z K20, gdzie byly zdjecia z numeracja img6200 i od tego momentu moj K5 nadaje kolejne numery zrobionym zdjeciom 6201 itd. ....

Ja mam znacznie prostszą metodę na taki problem. :-P Taką kartę ze zdjęciem numer 6201 lub innym dowolnym wyciągam z aparatu i podłączam do czytnika w komputerze. Potem zmieniam numer na 9999 i wkładam z powrotem do aparatu. Następnie robię pstryk :evilsmile: i znów mamy zdjęcie nr 0000. :mrgreen:

Potem w komputerze można znów zmienić numer na dowolny jaki mieliśmy wcześniej żeby kontynuować numerację. 8-)

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
Re: K-5 problem z licznikiem zdjec
ZbyszekB napisał/a:
Taką kartę ze zdjęciem numer 6201 lub innym dowolnym wyciągam z aparatu i podłączam do czytnika w komputerze. Potem zmieniam numer na 9999 i wkładam z powrotem do aparatu. Następnie robię pstryk :evilsmile: i znów mamy zdjęcie nr 0000. :mrgreen:

Sprawdziłem ,faktycznie tak jest:
-jeśli jest katalog i zmienimy nr zdjęcia na 9999 to na karcie powstaje nowy katalog
-numeracja zaczyna sie od 0001

Dziala , dzieki wszystkim z pomoc

jurbassteck  Dołączył: 13 Sty 2012
Witam!
A jest możliwość takiego ustawienia, by licznik się nie zerował?
Przekroczyłem właśnie 9999 i zaczął mi nabijać od zera, a dla mnie jest to dość uciążliwe, bo chcąc wrzucić zdjęcia do folderu będą mi się powielały numery.

jurbassteck napisał/a:
....
Przekroczyłem właśnie 9999 i zaczął mi nabijać od zera, a dla mnie jest to dość uciążliwe, ..

Naprawdę opanowałeś kilkanaście tysięcy fotek i wszystkie potrzebne ? - gratulacje :shock:

Nie że potrzebne - większość poszła w kosz, ale kataloguję zdjęcia wg numerów.

jurbassteck napisał/a:
Nie że potrzebne - większość poszła w kosz, ale kataloguję zdjęcia wg numerów.

Setki programów oferują funkcję: rename z bogatymi opcjami a inne setki do dowolnego rodzaju katalogowania ....,nie moja sprawa ,ale katalogowanie zdjęć wg numerów ,a nie dat ani nazw itd... to..... dziwne jak dla mnie,ale jeśli sie sprawdza -to powodzenia

Aj, źle się wyraziłem.. Kataloguję oczywiście tematycznie i datami, ale czasem są sytuację, że do jednego wora trzeba wrzucić kilkadziesiąt zdjęć np do wywołania i numery mogą zacząć się powielać. Wszak już wpadłem, zmieniłem nazwę pliku w body.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
jurbassteck, sam robię tak że jak już przeglądnę i powywalam co trzeba (już na dysku) to zmieniam im nazwę wstawiając cyfrę na początek, aktualnie 1. Przynajmniej wiem, które już przetrzebiłem.

Claude, a z numeracją (przynajmniej w K20D i k-5) jest tak, że jak zmienia się kartę nie wyłączając aparatu (robi to czujnik klapki karty) to jest kontynuowana bez względu na numery plików jakie są na karcie (sam tak zawsze robię). Jeśli zmienimy po wyłączeniu to kontynuuje numerację odczytaną z karty. Zmieniając nazwę na kompie można ustawić dowolny start dla numerów oczywiście.

Krzysztof L  Dołączył: 31 Lip 2012
Witam
Oczywiście i ja podobnie jak Koledzy w wielkiej radości z K-5 (jak tu się nie cieszyć chociaż
w kieszeni mocno lużno po zakupie) wrzuciłem kartę z mojej k200 bez formatowania i numeracja "gotowa".
Bez problemu zadział system podany przez b-bar01 :-) .
Wielkie dzięki dla Kolegi :-B .
Co człowiek zrobiłby bez forum ?
Pozostaje pozdrowić co też czynię.

Skocz do: