Tom3k88  Dołączył: 27 Kwi 2009
[obiektyw] DA 18-55 Mydło na brzegach.
Witam. Ostatnio przy obróbce zdjęć zauważyłem, że o ile środek kadru jest w miarę ostry, to boki są jakimś nieporozumieniem. Zwykle sprawdzałem ostrość zdjęcia na środku, więc nigdy nie rzuciło mi się to w oczy, nie potrzebuję oglądać zdjęcia piksel po pikselu. Zresztą na większości zdjęć i tak tego nie widać, ale kiedy przychodzi strzelić jakieś zdjęcie krajobrazu czy architektury to zaczyna mi ten "efekt" przeszkadzać. Nie ma co za dużo opowiadać, wygląda to tak:

Probka A
Probka B

Efekt jest znacznie mocniejszy po lewej, co widać szczególnie na wieży, na pierwszym zdjęciu. Wydaje mi się, że tak nie powinno być, ale czego wymagać od szkła za 300zł. Dodam tylko, że to druga rewizja obiektywu. Jak jest u Was z KIT'em?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Walnięty obiektyw.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Tom3k88 napisał/a:
Jak jest u Was z KIT'em?
mimo, że to szkło za 300 zł to na pewno nie powinno być tak jak jest na próbkach - obiektyw na serwis/naprawę gwarancyjną

drrnhdz  Dołączył: 10 Cze 2010
Przy f=8 może nie powinna to być żyletka (AL v1 miał akurat największe problemy), ale na pewno na brzegach jest zbyt rozmyte. Generalnie kit od f=7.1+ sprawuje się więcej niż poprawnie. Wygląda na wadę obiektywu. Ja akurat przy f=8 na wersji I (DAL) mam mniej więcej na skraju to, co Ty masz w centrum.

pentajar  Dołączył: 12 Mar 2011
plwk odpowiedział krótko i zwięźle.
Jeśli jest na gwarancji, to reklamuj, jeśli nie, to kup sobie inny.

Skocz do: