gamic1  Dołączył: 29 Sie 2009
wskazanie zabrudzeia matrycy w K-5
Witam.

Jako, że zaczęły mnie denerwować paprochy na matrycy postanowiłem sprawdzić co tam siedzi.

1. fotka z puszki - wychodzi przy sprawdzaniu

2. fotka na dużym f (coś chyba ok 22) trochę podkręcona by pokazać co siedzi na matrycy

PYTANIE: skąd taka rozbieżność ???

i druga sprawa

ta plamka centralnie w obwódce - co to może być. Czyżbym uszkodził ostatnio filtr przed matrycą - przy czyszczeniu ??? Zawsze na mokro, delikatnie, bez ostrych narzędzi... a widać juz przy f 5,6... :-( - co dziwniejsze, nie widać jej przy sprawdzaniu zabrudzenia matrycy w puszcze (pierwsze foto)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
1. Być może źle robisz zdjęcie kontrolne (sprawdzenie). Mnie zawsze pokazuje więcej niż w rzeczywistości.
2. Coś jest nie tak z Twoim czyszczeniem, bo matrycę masz nieziemsko zasyfioną. :roll:

ad. 1. niby co można zrobić nie tak ??? Ustawiam w menu "ostrzeżenie o kurzu", celuję w białą ścianę, pstryk... i jest wynik...
ad 2. ... dawno nie czyściłem, a często słoikami manewruję - widząc na fotkach paprochy w innym miejscu niż pokazał aparat zacząłem się zagłębiać i stąd ten wątek.

PS: z ciekawości sprawdź sam - biała ściana, f ok20, potem podkręć fotę (kontrast nasycenie itp) - ciekaw jestem co wyjdzie.,..

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
ad.1 Jaki obiektyw, jakie ISO ?
ad.2 Też sprawdzam i czyszczę. Fotkę kontrolną robię nawet na f=32 i jak mam dwa trzy pyłki to góra. A biorąc pod uwagę liczbę obiektywów którymi mieszam, to powinienem w porównaniu do Twoich mieć tylko pył i brak obrazu. Różnica w położeniu jest zawsze, ale nie jest ona taka wielka.

1. KIT WR, ISO 500 (bo już ciemnawo). sprawdziłem też na DA 35 - syfy są w tym samym miejscu... więc słoik niewielkie znaczenie...

Nurtuje mnie ta rozbieżność we wskazaniu puszki i mojej fotki... :-?

Skocz do: