ADestroyer napisał/a:że o pierścieniach pośrednich nie wspomnę...
dusza Pentaksa, a sprzęt Canona
P30n, 5D Mk I, objektorów kilka i same pełne klatki RF
barylek napisał/a:Może źle zrozumiałem ale jest to jedna z popularnej i sprawdzonej metody stosowanej do makro.
arQ napisał/a:więc może wypowiesz się jako ekspert
ADestroyer napisał/a:Ekspertem i guru w tej materii to jest Marek Wyszomirski
Tutaj bym się tak całkiem nie zgodził. Faktem jest że przy skalach odwzorowania od 1:1 i większych AF jest nieużywalny ale przy skalach w rzędu 1:3, 1:2 to AF może być jak najbardziej używalny. Bardzo często robię zdjęcia ważek i motyli obiektywami z ogniskowymi rzędu 200-300mm i do tego z założonym pierścieniem aby uzyskać odpowiednią skalę. Dodam że AF działa wystarczająco sprawnie.ADestroyer napisał/a:Bynajmniej nie chodziło mi o pierścienie pośrednie jako takie, tylko o AF który praktycznie w fotografii macro nie jest używany.
ZbyszekB napisał/a:ale przy skalach w rzędu 1:3, 1:2
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
arQ napisał/a:generalnie AF z tego co wiem to tylko HSM/SDM czy jak kto nazywa ultradźwięki mają przeniesienie przez pierścienie pośrednie do body...
K-5, K20D kit WR, F 28/2.8, FA 35/2 AL, FA 50/1.4, K 55/1.8, DA 55-300, DA 70/2.4 Ltd, M 85/2, A 100/2.8, A 100/4 macro, K 150/4, F * 300/4.5, CZ Planar T* 50/1.7, Porst 55/1.4(M42), Pentacon 50/1.8(M42) , Pentacon 100/2.8(M42)
marcin-t1 napisał/a:zuka68, jeśli pierścienie już dotarły - to pochwal się.
Pozdrawiam
Artur
---------------------------------
Większość technicznych pojęć jest mi obca, ale nie przeszkadza w pstrykaniu ;)
CytatADestroyer, dzięki :) interesuje a jak
nawiasem, jeśli Ty jesteś na etapie zaawansowanego raczkowania to ja chyba dopiero zaczynam gaworzyć :mrgreen:
FF, Crop / Klisza, Cyfra / 12mm - 400mm
K10D + Tamron 17-50mm F2.8 IF + Sigma 105mm f2.8 EX DG Macro + Pentax 18-55 3,5-5,6 AL + Metz 48 AF-1
www.morawiec.info Fotografia Zbliżeniowa
GX20+kit+DA55-300+T90/2.8+S10-20/4-5.6+FA50/1.7
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Ja tak przerobiłem KENKO Pz-AF 2X TELEPLUS MC7, działa wyśmienicie. Optycznie ten telekonwerter był bardzo słaby a jako pierścień pośredni sprawdza się bardzo dobrze. Dla mnie ważne jest że ma też te dwa dodatkowe styki do SDMa bo często go stosuję z DA* 300/4.ano napisał/a:Kiedyś gdzieś przeczytałem, że można przerobic na pierścień byle jaki telekonwerter (byle miał styki). Po prostu wystarczy wyjąć soczewki. Ciekawe ile w tym jest prawdy?