piot-rek  Dołączył: 18 Wrz 2009
daj ogłoszenie może ktoś się trafi - ja tak zrobiłem i mam :)

Kuba Nowak  Dołączył: 12 Maj 2010
kitzat napisał/a:

pentajar napisał/a:
Używki można trafić za jakieś 900 zł lub mniej.

Niestety nie udało mi się jeszcze trafić.

Jakieś 3-4 dni temu na algierze był za 850 zł. "baj nał", ale szybko zniknął.
Polowałem na niego pół roku, ale w końcu nie wytrzymałem i kupiłem nowy - "życie chłoszcze" ;-)

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Warto , przesiadam się na coś innego ale 55-300 raczej nie oddam ,tylko jest jedno ale " słoneczko " jest dobrze jak świeci :-) daje wtedy piękne kolorki .

AChmiel  Dołączył: 14 Lis 2009
Przez jakiś czas używałem p 70-200 ale mi skradziono. Zanabyłem p 55-300 (za 900zł) jako zoozooma i jestem b.zadowolony. Należy tylko pamiętać o ograniczeniach, ale przedpiszcy już informowali.

kitzat  Dołączył: 19 Sie 2008
Dziękuję Panowie za odpowiedzi. Pora rozpocząć polowanie :-D

So Seductive  Dołączył: 14 Cze 2009
Czy nasz 55-300 jakością przypomina np. Nikona 70-300 VR? Chodzi mi głównie o jakość +250mm. Ostatnio była fajna okazja bycia cały dzień na płycie lotniska, na aparacie zdjęcia wyglądały fajnie a niestety komputer zweryfikował wszystko. Wiem, że należałoby zmienić Tamrona jak najszybciej. Teraz tylko się zastanawiam czy 55-300 czy nowy Tamron z VC już.

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
jak znajdziesz tamrona 70-300 vc z mocowaniem pentaxa.. http://tamron.pl/?/content/czytaj/tamron_70-300usd

So Seductive  Dołączył: 14 Cze 2009
oO eh nawet nie sprawdzałem, wydawało mi się oczywistym, że to zrobili :-x

Nazwany  Dołączył: 31 Lip 2008
paradziqs
Link jest do Tamrona do Nikona.

Nazwany, ?
Mocowanie Canon, Nikon, Sony

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Nazwany napisał/a:
Link jest do Tamrona do Nikona.

Bo ten link miał pokazać brak wersji pod Pentaksa ;-)

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
So Seductive napisał/a:
oO eh nawet nie sprawdzałem, wydawało mi się oczywistym, że to zrobili :-x

Nie zrobili i nie zrobią bo sprawa rozbija się o stabilizację. Sigma też powoli wycofuje się z OS pod Pentaxa.
Dla mnie wielka szkoda, bo ten Tamron jest świetny, ostry, szybki i z dobrą stabilizacją.

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Pierścień ostrości podczas szybszego obracania wydaje dźwięk jakby chrobotania. Jakby jakiś piasek tam był. Przy powolnym obracaniu jest normalnie. Jest to używany egzemplarz, nie mam możliwości porównania z innym egzemplarzem.

Czy to normalny efekt, czy jakiś zwiastun poważniejszych problemów?

Kapar  Dołączył: 29 Sty 2008
pazuzu88, u mnie było podobnie, więc to chyba normalne

lukarch  Dołączył: 03 Lis 2012
Mój też tak ma. Podobnie zresztą jak Da 16-45.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Podejrzewam że to przez ten mechanizm Q-s :-) Pewnie słychać sprzęgiełko - czyli norma.

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Ok, w takim razie uspokoiliście mnie. Dla odmiany w da 50-200 nie zauważyłem takiego zachowania. Przypominam sobie że ktoś pisał w tym temacie o jakiś uszkodzonych/zużytych "zębatkach" w tym obiektywie i tak mnie coś niepokój ogarnął.

W takim razie moje lokalne sarenki mają przechlapane od rozpoczęcia sezonu rowerowego, będę ich notorycznie nawiedzał:)

ravw  Dołączył: 08 Lip 2013
Mam ten obiektyw i jestem przeklęty w domu, jak strzeliłem portrecik żonie od tamtej pory chodzi jak struta, coś mówiła mi o botoksie itd. Potem mi powiedziała że ten stary aparat był lepszy - ech za kobietami to człowiek nie trafi.

ravw, zrob zonie portret macro :P

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Podciągnij wyrazistość w PSie, albo ostrość na koniec skali :mrgreen:

I moja Pani nie lubi portrecików z bliska nawet z tego "nieostrego" 16-50 przy F2.8 :-D

Skocz do: