Toffik  Dołączył: 14 Sie 2011
Wyostrzenie zdjęć
Witam!

Od niedawna używam manualnego obiektywu Pentax-A Zoom 28-80 (f = 3,5~4,5)
Fotografuje nim głuwnie używając funkcji macro przy ogniskowej 80mm.

Mój problem polega na tym, że nie mogę do końca złapać ostrości tym obiektywem. Mianowicie używam matówki z klinem, która troszkę przekłamuje (ale to przekłamanie już wyczułem, i np na DA 18-55 ostrzyłem na tej matówce już prawie że idealnie). Pentaxem A jakoś nie mogę tak idealnie już wyostrzyć... Włączyłem sobie już potwierdzenie ostrości dźwiękowe, ale nadal nie trafiam z ostrością.

Ważnym faktem jest też, że próbuję robić fotografie kotom, które jak wiadomo nie chcą pozować, także gonie je obiektywem i staram się jakoś wyostrzyć.

Na przykład podam takie zdjęcie:

Robione przy przesłonie f=4 i czasie 1/80s przy ISO 400

I tutaj pojawia się moje pytanie, mianowicie czy takie zdjęcie idzie wyostrzyć programem? Do dyspozycji mam gimpa (najnowsza aktualizacja), lub inne programy dostępne pod platformą linuxa (pracuję na ubuntu). Czy jest w ogóle możliwe wyprowadzenie takiego zdjęcia?

Ogólnie do tej pory byłem przeciwnikiem Foto Zwierzaków (głównie szopów :P ), ale ostatnio przy używaniu manualnego obiektywu zauważyłem że zdjęcia można by poprawić, tylko jako że do tej pory nie używałem żadnych programów, przez co nie wiem nawet jak to ugryźć... Trochę pobuszowałem po opcjach gimpa, ale nic sensownego ze zdjęciem nie udało mi się zrobić, także zwracam się do doświadczonych forumowiczów, którzy byliby w stanie mi pomóc :)

Pozdrawiam
Toffik!

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To jest poruszone więc wyostrzanie nie pomoże.

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Jeżeli za bardzo nie trafiłeś z ostrością lub/i poruszyłeś może być trudno lub wcale nie dać poprawić.
Skoro mowa o Linuksie spróbuj wywołać takie zdjęcie z RAW-a w RAW Therapee w aktualnej wersji 4.x.x (ma nieco opcji do uwydatniania szczegółów) albo podeślij RAW-a.

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
Mam Gimpa 2.8 + Gimp PluginRegistry @ Debian Sid.
1. Refocus (Filtry > Uwydatnianie > Refocus) 5/1/0.5/0.5/0.01
2. NL Filter (Filtry > Uwydatnianie > NL Filter) Uwydatnianie krawędzi 0.5/0.43
3. minimalna korekta krzywych
4. minimalna korekta nasycenia.

Szału nie ma, ale coś tam lepiej widać.

Edit: Wersja dla miłośników żyletek :-)

na bazie poprzedniego zdjęcia +
skalowanie x2
maska wyostrzająca na standardowych parametrach
skalowanie do 1000px
skalowanie do 720px

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
GIMP
Filtry > Uwydatnianie > Maska wyostrzająca

Promień - (eksperymentować, ja daję zwykle stosunek 3:1 dla Promień:Rozmiar)
Rozmiar - (eksperymentować, jw)
próg - zero

Stosować maskę kilkukrotnie, zmniejszająć zdjęcie etapami/krokami
Np. takimi: oryginał>2900pix+maska0,3:0,9; >1800px+maska0:2:0,6 >1000px+maska0,1:0,3 >600px(koniec, fotka do internetu)

(ja sobie do maski zrobiłem klawiszowy skrót: Ctrl+Alt+W)
jako, że wyostrzanie w obrazach bitmatowych polega na - po wykryciu kontrastu - podbiciu tego kontrastu poprzez:
1. /rozmiar/ zwiększenie różnicy jasności/ciemności, czyli jasne dąży do białego, ciemne dąży do czernego
oraz 2. /promień/ manipulację wielkości (szerokości) obszaru, który będzie "dążył" :)
dlatego też pomaga również przy zdjęciu poruszonym (poruszenie pozostaje, ale kontrasty "maskują" z lekka)

/próg/ to (chyba) coś w rodzaju kanału alfa (prześwitywanie), dlatego mam na zero, a wyostrzam zawsze na kopii warstwy

[ Dodano: 2012-07-15, 22:34 ]
edit po poście tomekkarol'a
oczywiście pluginów wyostrzających jest z kilka (różnych), ale mnie osobiście żaden nie przypadł do gustu.

To co ważne jeszcze, to wyostrzanie na warstwie iluminacji (jasność/ciemność). Takie puginy są lepsze.
Ja dla ważniejszych zdjęć stosuję jeszcze dwa tricki (po czasochłonne):
1a: warstwa wyostrzona w tryb: "tylko jaśniejsze"
1b: "połącz w dół" (łączy w jedne obrazek , też mam skrót)
2. stosuję wyostrzanie miejscowe: zaznaczam lassem obszar do ostrzenia na 100px zmiękczeniu, przy zmniejszaniu fotki, zmiękczam znów zaznaczenie do 100px (skrótem).

Miałem podesłać RAWa, ale mi internet padł, i dopiero teraz odzyskałem połączenie ;P
https://rapidshare.com/files/799371046/PNTX2891.DNG

Dzięki wszystkim za podpowiedzi ;) Myślę, że uratuję w ten sposób jeszcze kilka zdjęć :)

Pozdrawiam
Toffik!

pentajar  Dołączył: 12 Mar 2011
Kochani, poruszonego zdjęcia nie sposób tak wyostrzyć, aby efekt był zadowalający i jak dla mnie, to nawet po Waszych zabiegach te fotki są do du...szy.
Na poruszone zdjęcia znam tylko jeden sposób: do kosza i zrobić drugie, poprawne.
No chyba, że ustrzeliło się Elvisa na Krupówkach i drugiej szansy nie było, a światu trzeba koniecznie pokazać dowód, że jednak żyje.
Kotki to nie taka wyjątkowa sytuacja i chyba po wykonaniu tych zdjęć nie zdechły ? Jeśli żyją, to fotki poprawić.

Spróbuj zastosować pułapkę ostrości. Często pomaga i działa u mnie bardzo dobrze.

Nieostry  Dołączył: 08 Kwi 2010
pentajar napisał/a:
Spróbuj zastosować pułapkę ostrości

Krótszy czas naświetlania i inaczej , bardziej stabilnie trzymaj aparat, bo ewidentnie to aparat się poruszył i całe zdjęcie jest nieostre

Ok zastosuję się do porad ;) Muszę jeszcze skombinować sobie jakieś doświetlenie planu tam, bo krótszy czas wymaga mniejszej przysłony, przez co GO mi ucieka i utrudnia manualne ostrzenie...
Może wkrótce pochwalę się jakąś galerią na forum, jak uda mi się zrobić lepsiejsze zdjęcia :)

Mimo wszystko porady co do programu też się przydadzą, a retusze kolegi tomekkarol znacznie moim zdaniem polepszyły zdjęcie ;)

Pozdrawiam
Toffik!

pe72  Dołączył: 13 Paź 2010
jak już wyżej pisali inni przy poruszonych zdjęciach ostrości nie "odzyska się" za pomocą programu...

jesli chodzi natomiast o narzędzia pod linuksa to ja używam jeszcze Delaboratory min. do wyostrzania. Nie jest to "pełnoprawny" edytor, ale zawiera wystarczające narzędzia do manipulacji kolorystyką zdjęcia, wyostrzaniem itp Bardzo dobry pośrednik pomiędzy wołarką rawów a GIMPem o ile konieczna jest jeszcze jakaś korekta

Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
Pod Ubuntu/Linuksa całkiem niezły program do rawów to Darktable bardzo ładnie się rozwija i ma dużo opcji oraz wtyczek. Polecam.

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Wykonane w Ubuntu 12.04 (32-bit).

Po wywołaniu w Raw Therapee 4.0.9 i zapisaniu do JPG z jakością 95% (zachowałem parametry w pliku):

JPG poprawiony w GIMP-ie 2.8 (wyostrzanie wavelet [siła 2, promień 20] a potem odszumianie wavelet składowej Y w YCbCr [próg 0,25, miękkość 0]) i zapisany z jakością 95%:

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Nieostry napisał/a:
całe zdjęcie jest nieostre
słuchaj co pisze, bo on się na tym zna jak mało kto ;-)

Z takim czasem migawki to łatwo poruszyć fotkę z ruchomym modelem, szczególnie, że jak sam piszesz mogłeś nie trafić z ostrością.
Foty raczej do kosza i kombinuj jak robić kolejne tak aby było co obrabić, bo z tymi szkoda czasu i prądu.

Podbij ISO (lepiej odszumić jak wyostrzyć poruszone zdjęcie), pożycz blendę, statyw i wtedy popróbuj.
Masz KIta tam jest AF i on może być lepszy od Twojego kręcenia tym manualem. A jeśli to ujęcie robiłeś na macro przy 80mm to marnie to macro wygląda w tym szkle,. Lepiej odpal KITA na 50mm

korniszon  Dołączył: 02 Mar 2012
dlugas1982 napisał/a:
słuchaj co pisze
:shock:

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
korniszon, :-P
słowo "słuchaj" ma wiele znaczeń

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Żeby mieć ostre zdjęcia używaj Life View i ostrz manualnie...
Na poruszone zdjęcia szkoda czasu na obróbkę...

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Wyostrzanie zdjęć to nie jest taka prosta sprawa, że klika się "wyostrz" lub "wyostrz bardziej" i sprawa załatwiona. Takie wyostrzanie polega na zwiększeniu lokalnego kontrastu wokół krawędzi i jeśli nie wygląda sztucznie to nic nie daje, a jak daje, to efekt na krawędziach jest nie do przyjęcia. Jest kilka innych sposobów wyostrzenia, które polegają na zwiększeniu kontrastu jednego z kanałów lub nałożeniu warstwy reliefu utworzonego z określonego kanału. Z poruszeniem jest o wiele większy problem i rzadko kiedy można coś takiego poprawić. Chyba rok temu ktoś linkował do prezentacji programu, który radzi sobie z takimi i jeszcze większymi poruszeniami. To był filmik, na którym prezentacji możliwości programu towarzyszyły gromkie "oooch!" z widowni. Nie wiem, czy już jest do zdobycia ten program.

pentajar  Dołączył: 12 Mar 2011
Takie rzeczy to tylko w CSI.
:->

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
technik219, może masz na myśli inny, specjalistyczny program tylko do tego celu stworzony, ale o ile dobrze pamiętam, to taką funkcję zapowiadano też w najnowszym i obecnie już dostępnym Photoshopie.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
pentajar napisał/a:
Takie rzeczy to tylko w CSI.
:->

I tu się mylisz, sympatyczny Kolego. Program opracowano i działa. Nie chce mi się teraz szukać w starych tematach forum, ale na 100% było. Przypominam: chodzi o wyostrzanie poruszonych zdjęć. Idea sprowadzała się do tego, że program odczytywał drogę pojedynczego piksela i następnie sprowadzał go do punktu wyjściowego.
Rafi napisał/a:
może masz na myśli inny, specjalistyczny program tylko do tego celu stworzony, ale o ile dobrze pamiętam, to taką funkcję zapowiadano też w najnowszym i obecnie już dostępnym Photoshopie.

Większość jest przyzwyczajona do tego, żeby w programie nacisnąć przycisk i samo się zrobi. Wyostrzanie zdjęć (nieostrych z powodu np. błędu autofokusa - i w pewnych granicach oczywiście, bo pinhola w ten sposób nie da się wyostrzyć) w sposób, który zasygnalizowałem można przeprowadzić w każdym programie operującym warstwami i kanałami, tudzież trybem "lab".

Skocz do: