gamic1  Dołączył: 29 Sie 2009
K5 + kit + filtr ND400 - a pomiar światła
Hej.

Pytanie do "praktykujących" (np. White)

Zanabyłem filtr szary ND400 HOYA, podpiąłem do zestawu jakim na razie jeszcze dysponuję : K5 + kit WR... i mały zonk - czasy wybierane wg puszki są za krótkie - tzn, aby uzyskać w miarę poprawną ekspozycję muszę ustawić na prześwietlenie +5 EV ...

Czy to normalne w tego typu filtrach ???

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
gamic1,
ale pamiętasz o tym, że światło wpadajace przez wizjer też jest brane pod uwagę przez pomiar ??

b-bar01, ... a wiesz, że o tym nie pamiętałem... ale żeby aż 5EV ???
fakt - sprawdziłem : wycelowałem w laptopa (świecący ekran) i bez zasłaniania wizjera czas 2,5 s, a po zasłonięciu palcem 4 s...

b-bar01, - :-B

teraz 2 tygodnie z deszczem nad Bałtykiem żeby potrenować :-)

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Zawsze zasłaniaj wizjer jak robisz takie długie ekspozycje. Normalnie jest zasłonięty okiem :D Używaj tej zaślepki.

White, ...ale powiedz mi czy 5 EV to normalne ???

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Nie lepiej używać po prostu trybu M? Zmierzyć bez filtra, policzyć poprawkę na filtr, ustawić i wtedy focić (zakładam, że piszący nie ma zewnętrznego światłomierza)? Przy takim foto pośpiechu raczej nie ma...

White  Dołączył: 31 Paź 2008
gamic1 napisał/a:
White, ...ale powiedz mi czy 5 EV to normalne ???

Musiałbyś to sprawdzać w laboratorium. Monitor pewnie nie emituje całego pasma, a ciemne filtry też tłumią różnie. Najlepiej rób pomiar bez filtra (z zasłoniętym wizjerem) wprowadź korekty bo np. za 45 s wyjdzie słońce itp. Światłomierz w aparacie całkowicie przestaje sobie radzić z założonym filtrem. On działa przy odpowiedniej ilości światła. Jak zakładasz filtr pewnie jest go za mało i się robi cyrk. Ja mierzę przed założeniem i przeliczam, a jak warunki się zmienią i nie mogę odkręcić filtra bo np. tak rozstawiłem statyw, że odkręcenie grozi stratą jego to robię zdjęcie na 1600 ISO i przeliczam. Luksusem będzie światłomierz zewnętrzny, który także pozwoli mierzyć światło w trakcie ekspozycji bo zasłoni słońce chmura i warunki się zmieniają. Może to też być drugi aparat.

krzy  Dołączył: 21 Kwi 2012
Filtr ND400 charakteryzuje się transmisją światła na poziomie 0,25%.
Zatem aby mieć taką samą ekspozycję z filtrem i bez, trzeba ustawić ok +8,5EV.
Jeśli źle mówię, to proszę mnie poprawić.

berpa  Dołączył: 01 Lis 2010
z zatyczką to upierdliwe. mój patent: skroiłem folię aluminiową na małe kwadraty i zawsze zamykam wizjer folią.

Skocz do: