krishna  Dołączył: 09 Lis 2008
zdjecia slubne
Mam pytanie odnosnie wywolywania zdjec slubnych; znajomi poprosili mnie o zrobienie sesji slubnej w plenerze i teraz musze te zdjecia wywolac; w zwiazku z tym ze latwiej jest mi zdjecie zrobic niz wywolac to prosze o pomoc.
znalazlem taki link w neci i bardzo spodobala mi sie tonacja tych zdjec troche jak by z kliszy (albo calkiem tego nie wiem)

http://www.andrzejszyroki...-plener-wenecja

i teraz pytanie jak wywolywac zdjecia do takiej tonacji i kolorystyki

P.S pracuje z raw therapii

Motyl  Dołączył: 05 Paź 2010
Musisz je obrobić w jakimś programie graficznym do takiej tonacji.

Setniew  Dołączył: 22 Lip 2012
Tak na szybko i to z głowy, pomijając cały retusz itp. to taki efekt myślę że da ci zabwa podczas wywoływania raw + warstwą korekcyjna curves + warstwa korekcyjna B&W ustawiona na mieszanie z przezroczystością w okolicy 25-30%

Ale to tak na łoko ;)

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
tak na oko to zasluga puszki + szkla :)

[quote="Setniew"]Tak na szybko i to z głowy, pomijając cały retusz itp. to taki efekt myślę że da ci zabwa podczas wywoływania raw + warstwą korekcyjna curves + warstwa korekcyjna B&W ustawiona na mieszanie z przezroczystością w okolicy 25-30%

czyli z tego wynika że trzeba mieć program PH lub inny do pracy na warstwach

paradziqs napisał/a:
tak na oko to zasługa puszki + szkła :)

nie bardzo rozumię co ma aparat i obiektyw do kolorów na zdjęciu; przecież już w analogach wybierało się odpowiedni film aby uzyskać odpowiednie odwzorowanie kolorów (przykład Fujifilm velvia)

no wydaje mi sie ze jednak rozne tonacje zdjec wychodza spod pentax, inne z canona jeszcze inne z nikona.. tak samo ze szklami.. sigmy daja inny zafarb, jeszcze inne pentaxy itp..
a te zdjecia tez mi si epodobaja.. chociaz kolega czasami zbytnio "rozswietla" modeli, przez co widac "jasne obwodki" dookola pary..

ps. ten bokeh w niektorych miejscach wyglada jakby zostal dodany w PS'ie

jungli
[Usunięty]
Sigmy daja zafarb, ja CI dam zafarb....

Recepta na w/w zdjecia
Jasne szkla + FF = klepy z mala GO

pozdroofka

jungli napisał/a:
Sigmy daja zafarb, ja CI dam zafarb....

mialem na mysli ze zdjecia z sigmy moga roznic sie pod wzgledem koloru od szkiel pentaxa, canona, nikona..
ja kocham swoje sigmy ;D

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wg moich spostrzeżeń kolory z Sigmy i Tamrona są neutralne a Pentax ociepla.

tak wiec:
krishna napisał/a:
nie bardzo rozumię co ma aparat i obiektyw do kolorów na zdjęciu

plwk napisał/a:
Wg moich spostrzeżeń kolory z Sigmy i Tamrona są neutralne a Pentax ociepla.

Ja już nie chciałem pisać że zaczynamy od zrobienia zdjęć bardzo dobrych technicznie.... ;)

Setniew napisał/a:
Ja już nie chciałem pisać że zaczynamy od zrobienia zdjęć bardzo dobrych technicznie.... ;)

Jak napisałem zdjęcia mi się podobają i mam nadzieję, że głównym aktorom zdarzenia też będą tylko że wyszły właśnie w kolorach ciepłych a przeglądając galerie fotografów zajmujących się fotografią ślubną trafiłem na w/w galerię i bardzo spodobały mi się te kolory i stąd moje pytanie czy jest szansa na osiągnięcie takiego efektu z poziomu programu do obróbki zdjęć

chyba trzeba bedzie poszukac jakiejs akcji ktora chociaz troszke zblizy zdjecia do tej tonacji..
w reportazu tez fajnie to wyglada...

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Czyli nikt tego nie obrabia sam w Photoshopie czy Gimpie tylko korzysta z gotowych akcji/ustawień?
Setniew zaczął zdradzać odrobinę warsztatu, ale na razie to chyba wszystko.

ja nie wiem jak ten ktos to robi.. sadze ze stworzyl sobie juz jakas gotowa akcje/preset i nim sie posluguje.. pytanie teraz czy gdzies znajdziemy podobny chociaz preset..

gebi napisał/a:
Setniew zaczął zdradzać odrobinę warsztatu, ale na razie to chyba wszystko.

Już się nie odzywam ;)

jungli
[Usunięty]
Trzeba se tutki poczytac albo poogladac na jotubie, nikt nie daje nic za darmo, nawet w ryj.

Jak ktos chce isc na skroty, to niczego sie w zyciu nie nauczy sam.
Czasami nauka, to bezcenny dar.

pozdroofka

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
krishna, wrzuć swoje jedno zdjęcie które chcesz doprowadzić do takich kolorów, może być jpg.. powiem Ci czy się da i co się da.. może nawet jak najprościej ;)

dzięki dagio

to jest zdjęcie w jpg ale zapisane z rawa bez żadnych interwencji poza zmianą rozmiaru

http://images46.fotosik.p...10dddedb870.jpg

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Setniew na następnej stronie pokazał jak można to zrobić.

Skocz do: