enermax  Dołączył: 21 Lis 2010
Regulacja autofokusa Pentax-F 1,7/50
Mam zapytanie do forumowiczów. Czy w Polsce jest jakiś serwis który by wyregulował autofokus (backfokus) w moim Pentaxie-F 1,7/50?
Napisałem chyba do 5 czy 6 serwisów, ale każdy odpowiada, że nie serwisują tego modelu, co mi się wydaje z lekka dziwne. :roll:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Na jakim body ten BF ? To obiektyw na "śrubokręt", bez elektroniki, za ostrzenie odpowiada body.

k100D

[ Dodano: 2012-07-26, 20:27 ]
Chcesz powiedzieć plwk, że obiektyw może być oki, tylko body nawala?????????????

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Raczej tak, ew. błędy w obsłudze. Trzeba umieć pogodzić olbrzymi centralny punkt AF i małą głębię ostrości. Zrób test ostrzenia na obiektach równoległych do płaszczyzny matrycy. Jak zachowuje się z innymi obiektywami i z jakimi? W jakich warunkach jest ten BF, daj przykładowe zdjęcie.

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
Re: Regulacja autofokusa Pentax-F 1,7/50
[quote="enermax"] Czy w Polsce jest jakiś serwis który by wyregulował autofokus (backfokus) w moim Pentaxie-F 1,7/50?
Napisałem chyba do 5 czy 6 serwisów, ale każdy odpowiada, że nie serwisują tego modelu, ..../quote]
też przeżywam przywiązanie do wielu rzeczy,ale czy w tym przypadku warto aż tak się trudzić ?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
F1,7/50 ? Warto. Prawdopodobnie da się w menu serwisowym skorygować.

AF na środkową trytkę

AF na liść

AF na buzię

Efekt jest taki, że AF przy takich odległościach z jakich robiłem w/w fotki jest łapany co najmniej 10 cm za obiektem

Dada powiedz coś więcej o menu serwisowym, lubię ten obiektyw ale ostrzenie manualne to katorga bez klina i rastra blee.
plwk podsunąłeś mi pewną myśl, zauważyłem pewną zbieżność, jak foce obiekt o dużej powierzchni, np piłkę czy jakiś większy obiekt to mam wrażenie że częściej poprawnie trafia.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Nie miałem nigdy K100, więc nic o menu serwisowym w tym modelu nie wiem. :-(
enermax napisał/a:
czy jakiś większy obiekt to mam wrażenie że częściej poprawnie trafia
Klasyczny przypadek. Pole AF jest wielkości centralnego kółka na matówce i na to co w nim jest Ci ostrzy. Jeśli kawałek czujnika AF jest "poza celem" to głupieje i ostrzy na to co jest bardziej kontrastowe i wtedy może to być np.tło. Sprawdź czy nie masz jeszcze przesuniętego w bok, lub w dól (najczęściej) czujnika centralnego AF. Robisz to ostrząc na jakiś element pokrywający się z powierzchnią wyżej wspomnianego kółka i lekko przesuwasz aparat, aby zejść "z celu" w pewnym momencie potwierdzenie ostrości nie zadziała i wyostrzy na "tło". W tym miejscu jest krawędź czujnika AF. Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to opisałem. :-D

Panowie............... zmodowałem menu serwisowe. Po czterech czy pięciu próbach wyszło tak...korekcja BF: +50. Pentaxior ostrzy teraz w punkt. Czy życie z Pentaxem nie jest piękne? :-B :-P

[ Dodano: 2012-07-27, 08:06 ]
Zrobiłem wg instrukcji zamieszczonej na naszym zacnym forum:

Przy wyłączonym aparacie wciskam jednocześnie:
[AE-L]+[INFO] i włączam aparat. Pojawia sie ekranik na którym pisze: VER 1.0
Następnie szybko wciskam:
[MENU]->[MENU]->[INFO]
Pojawia się menu, z którego podświetlam DEBUG.
Następnie zmieniam klawiszem w prawo z:
[DEBUG MODE DIS] na [DEBUG MODE EN].
Wciskam klawisz [ok]
Wciskam znów klawisz [MENU] i przechodzę w zakładkę SETUP na sam koniec aż do AF TEST.
Następnie wciskam klawiszem w prawo AF TEST menu a potem FOCUS CORR.
I teraz zaczynamy regulację: backfokus: próbujemy, ja dałem, +20, potem +30, +40, +50, +60, okazało się, że +50 było najlepiej.
Potem wciskamy OK, coby zatwierdzić. Pojawia się jakaś dziwna informacja, więc nie panikujemy tylko spokojnie wyłączamy aparat.
Następnie włączamy aparat przy wciśniętym [AE-L]+[INFO] włączamy znów aparat. Wciskamy znów szybko [MENU]->[MENU]->[INFO].
Wchodzimy znów w DEBUG. i zmieniamy z powrotem z [DEBUG MODE EN] na [DEBUG MODE DIS].
Wciskamy [OK]

Cała operacja przy odrobinie wprawy trwa 45-60 sekund, jest więc raczej bezproblemowe.

I od tej pory cieszymy się ostrymi fotkami :-P
I jeszcze jedna uwaga: ja się kilka razy pomyliłem przy grzebaniu w firmłerze, więc bez paniki raczej nie sfajczymy aparatu jak straszą na zagranicznych forach.

Pozdr.

Skocz do: