jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
awakqwq napisał/a:
Imho szkło mało praktyczne niewiele szersze od 50. Ja wolę w tych pieniądzach kupic 50/1.4 myślę że jest to bardziej praktyczne szkło, ale co kto lubi.[/list]

Nie wiem jak DA40, ale mam FA43 i to jest bardzo praktyczne szkło, mimo, że kąt widzenia na APS-C jest dość dziwny... Praktycznie nie zakładam ostatnio 50-tki - w ogólnym zastosowaniu lepiej sprawdza się 43, zwłaszcza, że jest małe i bardzo poręczne. 50-tka na cyfrze jest za to wygodniejsza jako krótka portretówka - 43 w daje już wyraźne przerysowania, jeżeli zbliżymy się na tyle by zrobić np. popiersie... Ale widziałem też świetne portrety z 43, więc się da, tylko może mnie po prostu nie wychodzi...
Myślę więc, że DA40 świetnie się sprawdzi jako "all-around lens", jedyne zastrzeżenia mam do światła.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
Myślę więc, że DA40 świetnie się sprawdzi jako "all-around lens"
Ja tam dochodzę do wniosku, że każde szkło jest fajnym all-around lensem. Nawet tele, czy ultra-szerokie. Pod warunkiem, że nie focimy wszystkiego, włącznie z tym co się rusza i na drzewa ucieka i tylko po to, żeby później opróźnić kartę i oglądać z rodzinką zdjęcia na laptopie albo TV.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
heh :mrgreen:
jakim szklem zrobione ? : http://www.pbase.com/fafn...415083/original

podpowiem ze nie portretowym

Fafniak napisał/a:
jakim szklem zrobione ?
taki znaczek pocztowy, to może być cokolwiek :)

stawiam na FA 35/2

Jarek Dabrowski, - znaczek pocztowy :mrgreen: ok..... poszukam... poszlo na odbitke ale przenosiny z komputera twardyvh dyskow narobily mi zamieszania..... zamieszce wieksze....

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
stawiam na FA 35/2

Całkiem możliwe...

Fafniak napisał/a:
zamieszce wieksze....
i tak nie zgadnę, ale pokazać możesz :)

sam skan znalazlem....ale jest tak......surowy..... nie wiem gdzie jest "wypracowany" plik..... :roll: - mam nadzieje ze picasa go odnajdzie...

[ Dodano: 2007-07-10, 15:22 ]
ale to pzniej... narazie zaczyna mi brakowac RAMu dla szopa......klania sie dokupienie dodatkowych 2GB.... tylko jakis bank musze obrobic chyba....

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Fafniak napisał/a:
heh :mrgreen:
jakim szklem zrobione ? : http://www.pbase.com/fafn...415083/original
podpowiem ze nie portretowym

SMC-M 200mm/f4?

PT  Dołączył: 13 Wrz 2006
charwel napisał/a:
Kurcze kochani nie mogę się zdecydować:)
Sprawa wygląda tak,że mam ok 5000zł do wydania i sie waham.
Najbardziej zależy mi na podmianie kita (Samsung GX10) czyli chciałbym mieć jego pokrycie (lub szerzej) w jakimś zoomie, lub kilka stałek.
Na jakimś super zoomie mi nie zależy.Sigma 70-300 APO mi wystarczy (jeszcze ;-)

Echh... chciałbym mieć takie problemy ;-)
Z tych dwóch na temat których toczy się dyskusja zdecydowanie brałbym DA 70/2,4 - piękny obiektyw portretowy (kąt widzenia jak 105mm na analogu), wykonanie genialne, mały i lekki, jakość zdjęć IMHO lepsza niż analogowego Limiteda FA 77/1,8. "Czterdziestka" jakoś mi nie leży, nie widzę tej ogniskowej na APS-C (chyba za mało działałem z Heliosem na Zenicie ;-) ).

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
PT napisał/a:
jakość zdjęć IMHO lepsza niż analogowego Limiteda FA 77/1,8.
Skąd takie przypuszczenie ?

argawen napisał/a:
PT napisał/a:
jakość zdjęć IMHO lepsza niż analogowego Limiteda FA 77/1,8.
Skąd takie przypuszczenie ?

Wiem, że masz ten obiektyw :-) I wiem, że to zacne szkło. Ale ze zdjęć ktore widziałem pochodzących z FA 77 i z DA 70 wynika mi, że "cyfrowy" Limited lepiej sobie radzi z CA (choć wcale nie twierdzę że "analogowy" na tym polu to jakaś "kaszanka"). Zresztą... tak naprawdę obydwa są doskonałe :-) . A na koniec, dla uspokojenia - to była tylko skromna, subiektywna opinia dyletanta (czyli mnie) nie umniejszająca jakości i klasy FA 77/1,8, tyle że jakbym miał kupić jednego z tych dwóch, to wziąłbym DA, nawet tylko i wyłącznie z powodu ceny (ewentualne przewagi FA nad DA IMHO nie usprawiedliwiają kwoty którą trzeba by było do niego dołożyć).

PT napisał/a:
DA, nawet tylko i wyłącznie z powodu ceny (ewentualne przewagi FA nad DA IMHO nie usprawiedliwiają kwoty którą trzeba by było do niego dołożyć).
- :mrgreen: jezeli masz tylko korpusy elektroniczne...to fakt...

Fafniak napisał/a:
:mrgreen: jezeli masz tylko korpusy elektroniczne...to fakt...

Nie przeczę, że posiadanie analogowego, a tym bardziej manualnego body zmienia punkt widzenia, a problemy z CA tego szkła praktycznie wtedy znikają. A jakie muszą być efekty podłączenia FA 77 do np. ME Super to nawet nie chcę myśleć. Nie będę się frustrował :-) .

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cytat
Wiem, że masz ten obiektyw I wiem, że to zacne szkło
Gdy je kupowałem, to tylko 77 Limited było. DA 70 dopiero był w planach. Wiec wyboru nie było. Poza tym, zakup w USA, czyli taniej. U nas tylko ceny chore na stare Limitedy :(. Cena DA 70 jest chyba podobna u nas i USA. Dla mnie szkła porównywalne jakościowo. Bawiłem się obydwoma w tym samym czasie, porobiłem parę sampli tych samych motywów( juz wywaliłem). Nie widziałem różnicy.

grohu  Dołączył: 25 Wrz 2006

jedna co widzę to zaj...... różnica w cenach, między canonem a pentaxem, np na szkłach około 30 mm to róznica jest kolosalna, masakra
np taki nasz pentaxowski 50 mm 1,4 i dla porównania 50mm 1,4 z silnikiem USMCANON

albo 35mm f2.0 canon i pentax 31 mm pentax

grohu napisał/a:
albo 35mm f2.0 canon i pentax 31 mm pentax
- chcesz te dwa szkla porownywac.....?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W jakiś sposób już porównał ;-)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
grohu, jeżeli już porównujesz to rób dokładnie.
Pentax FA 50mm f/1.4 = 199$, czyli tańszy o 75$.
Pentax FA 35mm f/2.0 = 300$ czyli droższy o 80$.
Czy jakościowo są tak samo dobre, tego nie wiem.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
grohu, tia, limited vs jakaś plastikowa popierdółka. Mily bodajże pisał tutaj po przesiadce na Canona - co z tego, że ich jasne pięćdziesiątki kosztują 4 stówy, skoro to parodia obiektywu. Dobre obiektywy do Canona kosztują, tak samo, jak do Pentaxa.

Skocz do: