White  Dołączył: 31 Paź 2008
Dada, racja, slajdy można robić.

komisarz  Dołączył: 09 Maj 2011
Z przyczyn rozmaitych usuwam zdjęcia. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2012-07-26, 21:30 ]
wot, zagwozdka, usunąłem z flickera, a stąd najpierw spadło tylko jedno, teraz tylko jedno zostało (nie licząc przeróbki fenola)

Już ni ma.

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
Jeśli chcesz, też mogę usunąć z mojego posta.

Nie, nie ma takiej potrzeby (zważywszy, że Kasia już jest w dziale Portrety, itd.), chodziło mi głównie o to, że nie pytałem żony czy mogę wstawić jej zdjęcia :-)

Spoko, to jedno zostanie w takim razie, żeby można było ocenić problem ;-)

Jak już gdzieś zeskanujesz na nowo, to daj znać, czy to pomogło. :-B

Setniew  Dołączył: 22 Lip 2012
Jeśli wystarczy zwykły skaner to ja dysponuję....

edit

Z chęcią pomogę jeśli to nie było oczywiste ;)

Setniew, dzięki, ale nie chodzi o zwykły skaner (jaki i ja mam) tylko do skanowania negatywów. Jutro zejdę 5 pięter w dół i dam do "przydomowego" fotografa. (wcześniej było robione w profi labie (chyba tak się nazywa))

Setniew  Dołączył: 22 Lip 2012
komisarz oczywiście! Ale do testów może wystarczy?

Witam ponownie, zrobiłem to co zaplanowałem, mam parę przemyśleń (niejednoznacznych), ale może lepiej pokażę efekt

1. Zdjęcie "wczorajsze" wywołane w labie, wg mnie (i Fenola) niepoprawne

2. Zdjęcie zrobione dziś, w innym miejscu, z kliszy, zeskanowane przeze mnie na domowym skanerze

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Dobra, masz problem z głowy - miałem dokładnie to samo z jakimś labem kodaka.

Otwórz pliki z labu fotoszopem, wejdź w opcje gdzie jest DPI pliku, ustaw na 300, zapisz i powinien być git.

W niektórych labach magicy mają poustawiane różne dpi dla pionu i poziomu, windows XP takiego czegoś nie odczytywał, 7demka już tak i wyświetla zdjęcia proporcjonalnie do dpi... A to co opisałem, powinno nadpisać te 2 różne wartości jedną wspólną, ergo w dobrych proporcjach ;-)

Nie wiem, nie potrafię się ustosunkować do Twojej wypowiedzi, bo nie do końca znam się na tych rozdzielczościach itd., ale:

- problem jest (był) nie tylko w wyswietlaniu na ekranie ale i na odbitkach z labu
- porównując (pocięte) zdjęcia wyszło mi, że ichni skaner miała przesuniętą ramkę odczytu (takie zapożyczenie z genetyki :-) ). Zdjęcie "zaczynało" się nie od początku (na moich przykładach nie do końca to widać, ale widać na odbitkach - ciemna plamka w LD jest niżej na zdjęciu wczorajszym i część zdjęcia jest obcięta), przez co "ramka 3:2" wychodziła poza zdjęcie i żeby nie było pustki automat (?) rozciągał zdjęcie. Tak przynajmniej to sobie wyobrażam.

To teraz możesz iść do labu i zareklamować usługę ;-) Niech zrobią porządnie ;-)

Tak trochę odgrzebię. Gdyby ktoś kiedyś miał podobny problem - wczoraj odebrałem druga kliszę, z jeszcze gorszymi efektami. Pokazałem zdjęcia z poprzedniej, na obecnych pokazałem o co mi chodzi, miła pani zadzwoniła do technika i okazało się, że problem jest znany, z tego co zrozumiałem chodzi o wyrobienie jakichś tam rolek przy skanerze negatywów, podobny problem mieli już 2 lata temu. I nasuwają pytania:

- w ciągu prawie miesiąca nikt nie zgłosił tego problemu, ludzie nie oglądają swoich zdjęć?
- zdjęcia z wczoraj mają tak nasilony ten efekt (na kilku twarz osoby jest monstrualnie zdeformowana) - znowu, ludzie nie ogladają swoich zdjęć? technik robiący zdjęcia nie zauważył, że zdjęcia wyglądają jak po zastosowaniu jakichś dziwnych narzędzi w PS?

Skocz do: