które zdjęcie jest dla Was lepsze? lewe czy prawe?
lewe
47% Complete
34 (47%)
prawe
52% Complete
38 (52%)

jungli
[Usunięty]
Pulkowniku,

To zadzwon nastepnym razem to dla Basi kawalera wezme:)
Razem beda baby lepic, choc synu, to najchetniej by polecial w wode.

W kazdym razie banglaj, zone pod pache tez moge wziac, se kobity pogadaja o duperelach, a my o pstrykach

pozdroofka

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
jungli, no problemo. Może w sierpniu, kto wie. Kolega Pawgra może robić za... hm. Coś wykombinujemy ;-)

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
MacRayers, w sierpniu mnie nie ma!! ;-) więc nie będę za nic ani za nikogo robił...

jungli
[Usunięty]
Sierpien spoko, zona na urlopie, ja na wiecznym urlopie:)

pawgrus

kiedys musimy przysiasc do... wiesz czego?:)

oftop sie zrobil ale w sumie, to i tak ciekawsze niz tytul tego watka.

pozdroofka

pawgra, zrobiłeś to specjalnie. Znam Ciebie :mrgreen: No nic to, kiedyś i tak dorwę Ciebie w tej Twojej wiosce :-B ;-)
jungli napisał/a:
oftop sie zrobil ale w sumie, to i tak ciekawsze niz tytul tego watka.

Nie, no jaki off-top ? Wszystko w temacie przecież.

vivenda  Dołączył: 02 Lis 2007
jungli napisał/a:
oftop sie zrobil

O takich spotkaniach można czytać godzinami.
Że ja tak daleko mieszkam.
Odwdzięczyłbym się:
MacRayers :-B za K-5
jungli :-B za S3PRO
Pawgra a tu to On by postawił :-B :mrgreen:
Za to, że w Skaryszewie uchroniłem go przed porysowaniem głowicy o filar zadaszenia.
Słowem byśmy popiwkowali.
Może kiedyś.....
A żeby nie było "of top" - zapytano mnie jak rozpoznałem zdjęcie z K-5.
Odpowiedź: Jest podpisane 2649 x 3999

vivenda, a co za problem ustawić się w... Toruniu? Z Radomia bliżej do Torunia niż do Gdańska. Z Gdańska bliżej do Torunia niż do Radomia. Do tego bydgoszczacy (jak ja lubię to określenie) mogą też zawitać i... można weekend miło spędzić. Może więc warto zastanowić się nad jakimś terminem ?

Kończąc ten boski i wartościowy (w niektórych momentach) wątek, chciałbym pixelpeeperowcom zapodać tekst Wojtka Tkaczewskiego. Warto go poczytać, bo nie tylko umie robić zdjęcia i opowiadać o tym. Umie też wyłapywać pewne zachowania, które świetnie określił w swoim felietonie na fotopolis.pl http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15226 Jak nic, na czasie i zgodnie z tym, co dzieje się w tym wątku.

filorp  Dołączył: 03 Lis 2008
MacRayers napisał/a:
chciałbym pixelpeeperowcom
niezależnie od tego co sądziasz jest kilka osób na tym forum które się świetnie bawiły dopóki stary forumowy wyjadacz nie przyszedł i nie pozamiatał..... (czyli nie zepsuł zabawy,) możliwość otwierania wątku jest świetnym sposobem na to, żeby dyskutować i zapraszać do dyskusji innych użytkowników forum na interesujące nas tematy.... choćby to było porównanie prędkości piksela w różnych systemach albo to jakiej muzyki sie słucha podczas wywoływania zdjęć itd. Tymczasem MacRayers, wprowadziłeś więcej oftopu do nieswojego wątku niż ktokolwiek, oraz sterroryzowałeś uczestników wyzywając ich od troli.... Nie wiem co lepsze.... a co gorsze.

jungli
[Usunięty]
filorp,

ee tam godosz, takie watki bez oftopa sa beznadziejnie nudne

pozdroofka

vulkanwawa  Dołączył: 13 Sty 2012
Jako założyciel tego wątku ( a propos, adminom ten wątek też się podoba) poczuwam się do obowiązku że by Ci w końcu MacRayers jednak wytłumaczyć o czym jest ten wątek i dla kogo, ponieważ pomimo braku szacunku i ostrzeżenia admina.
Użyję dla Ciebie oklepanej już analogii samochodowej.
Niektórzy świetnie jeżdżą samochodami i maja minimum wiedzy o zastosowanych technologiach w pojeździe, innych bardzo interesuje ta technologia ale nie jeżdżą za dobrze samochodem itd, itd. w miarę zrozumiałe?
Ja robię kiepskie zdjęcia więc interesują mnie i innych kwestie techniczne, więc proszę MacRayers, nie mów mi co mam rozbić a czego nie! i uszanuj ten wątek.
Przyznam szczerze MacRayers, że jeszcze na żadnym forum nie spotkałem się z tak negatywną postawą, jeszcze zrozumiał bym gdybyś raz napisał negatywny post (ok ktoś ma zły dzień) ale powtarzasz się jak przysłowiowa zacięta płyta. Ludzie chcą i będą dyskutować o pixelach, ISO, DR itp sprawach.

vulkanwawa, więcej zrozumienia!!! wyobraź sobie, że jesteś typem narcystycznym - niestety na dwa dni musisz wyjechać - wracasz wpadasz na forum a tam wątek w którym nie jesteś największą gwiazdą!!! :-x - przerażenie panika - trzeba sie tam wedrzeć pod byle pozorem używając oklepanych zarzutów pixelpipingu onanizmu sprzętowego itd zepsuć zabawę i znów być gwiazdą!!! :mrgreen: To jest cały poroblem!!!
jungli, jesteś jak chrystus - nikogo nie krytykujesz nie wyzywasz z każdym pogadasz dla każdego masz zrozumienie - respect!!!!

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Tylko weźcie pod uwagę fakt, że tego rodzaju rozmowy kończą się na 3 rzeczach:

1. Kłótniach o źródło danych, metodologię, dzięki której otrzymano wyniki.

2. "Plastyce" i innych organoleptycznych doświadczeniach, ew. testach własnych (patrz ostatni wątek filorp'a), w których metodologia jest mocno bidna.

3. Wojenka systemowa.

Dodajcie do tego filtr tradycji forumowej, tj. bardziej zdjęcia, problemy ze sprzętem, a nie totalne pixel-peepowanie. Od tego są strony typu apteczni etc.

Poza tym, przywołując Twoje porównanie samochodowe, to ten test wygląda trochę jak ocenianie prędkości i zwrotności samochodów z 2 totalnie różnych klas cenowych na wstecznym biegu (pomniejszone do rozmiarów pocztówki standardowe JPG-i - serio?). Niby można, ale celu w tym nie ma...

jungli
[Usunięty]
Ale wyjasnijcie mi cos, bo nie do konca trybie, po jaki wal gadac o technikaliach skoro sie ma mizerne pojecie o fotografii i robi sie kiepskie fotki?

Dla tworcy tego brazylijskiego tasiemca: nie wazne co kupisz, teraz puchy sa na podobnym poziomie, jedna ma to, druga tamto, generalnie i tak sa skopane na etapie tworzenia (ekonomia), mysle, ze lepiej zainteresowac sie jakimis madrymi ksiazkami, pochodzic z doswiadczonym kolega, podpatrzec co i jak robi, ew przebranzowic sie na inne hobby...

Ja na przyklad robie denne fotki, mialem juz wszystkie puchy swiata, a aktualnie najwieksza frajde sprawia mi X10, malutki kompakcik.

pozdroofka

PS
filorp, dzieki, choc ktos tu mysli czasami

filorp, vulkanwawa przeczytajcie sobie felieton Wojtka Tkaczewskiego. Naprawdę warto. Leczenie kompleksów przez sam fakt posiadania sprzętu lepszego w jakiejś tam części daje przynajmniej poczucie bycia lepszym. Mi się ten wątek nie podoba, bo wiem do czego prowadzi. Dokładnie do tego samego, który samochód jest lepszy, bez uwzględnienia, że samo auto to zbytnio nie pojedzie (trzymając się Twojej automobilowej przenośni). Rozumiem, że jak wydało się sporo kasy na sprzęt (a zdjęcia nie chcą wychodzić bo wiedzy brak), to przynajmniej poczucie posiadania czegoś lepszego od tego co ma kolega, rekompensuje doła po wydaniu takiej kasy. Panowie, proponuję następne wątki:
- który sprzęt daje najlepszy look na ulicy (i dlaczego musi być to biała eLka)
- dlaczego bycie Pentaksiarzem/Nikoniarzem/Canonierem/Olympusowce etc. jest cool
- dlaczego wyciąganie +5EV daje poczucie bycia spełnionym fotografem
- dlaczego analogi są do dupy
- dlaczego bokeh z ostrością na pół oka daje przewagę nad innymi zdjęciami
- dlaczego pełna klatka jest fotograficznym graalem
- dlaczego oglądanie zdjęć na telewizorze jest lepsze od zdjęć wydrukowanych
- dlaczego mówienie o parametrach technicznych robi z Ciebie znawcę fotografii
- dlaczego w dzisiejszej fotografii forumowej nie chodzi o zdjęcia
- dlaczego młodzi adepci zaczynają od porównania szumów, przepałów, darków zamiast od literatury
- dlaczego Ansel kojarzy się z piwem Amstel a Winogrand z Winem Grand

A teraz proszę zakąszać, bo dużo nie zostało.

O właśnie, jeszcze jedno (thx trigger):
- dlaczego plastyka = jasne szkło i 2mm bokeh.

[ Dodano: 2012-07-31, 18:53 ]
vulkanwawa napisał/a:
Przyznam szczerze MacRayers, że jeszcze na żadnym forum nie spotkałem się z tak negatywną postawą, jeszcze zrozumiał bym gdybyś raz napisał negatywny post (ok ktoś ma zły dzień) ale powtarzasz się jak przysłowiowa zacięta płyta. Ludzie chcą i będą dyskutować o pixelach, ISO, DR itp sprawach.

Nie marudź ;-) , zakąszaj i popijaj. Ludzie niech sobie dyskutują o pikselach, ISO i DR, ja tam idę wykorzystać te aspekty dla robienia sensownego zdjęcia. No ale, niektórzy rozmawiają np. o seksie, inni go uprawiają. Co kto lubi. Nie od dzisiaj wiadomo, że w kraju mamy pełno specjalistów-teoretyków. Dawajcie te tematy, ja otwieram (z zapasów wojska) hurtownię ogórków!

MacRayers, prawdopodobnie wszyscy o tym co piszesz wiemy.... i co z tego? - Nic! Pewnie też wszyscy czytaliśmy ten felieton z miesiąc temu.... Te rozmowy nasze o aparacikach to tak jak spotkanie sąsiadów na parkingu i gadanie przez dwie godziny o silnikach, chociaż żaden z nich nie jest mechanikiem (jeden jest spawaczem a drugi terapeutą) - po co? po to by gadać... zwyczajnie ludzka rzecz. Dobrze jest jeśli w takich wątkach od czasu do czasu pojawi się ktoś kto przypomni o istocie sprzętu fotograficznego - tzn, że jest to "tylko" i "aż" narzędzie - czasami zapędzamy sie w jeden albo drugi kierunek - ja osobiście nie widzę powodu żeby w związku z tym wyzywać kogoś od przeegzaltowanego artysty (takich tutaj mało albo wcale) lub trola (sami onaniści sprzętowi)

[ Dodano: 2012-07-31, 19:13 ]
MacRayers napisał/a:
ja otwieram (z zapasów wojska) hurtownię ogórków!
:-B :mrgreen:

vulkanwawa  Dołączył: 13 Sty 2012
filorp, chciałem być narcystyczną gwiazdą ale ...chyba mi nie wyszło.
jungli napisał/a:
nie wazne co kupisz, teraz puchy sa na podobnym poziomie, jedna ma to, druga tamto, generalnie i tak sa skopane na etapie tworzenia (ekonomia), mysle, ze lepiej zainteresowac sie jakimis madrymi ksiazkami, pochodzic z doswiadczonym kolega, podpatrzec co i jak robi, ew przebranzowic sie na inne hobby
... hmmm to po co w ogóle jest forum?

widzę TWA rządzi...aaaa nie przepraszam... chciałem przecież być narcystyczną gwiazdą.
Nie ma to jak z TWA kopać "leżącego" co?

Przypominam pierwszy post tego wątku i zarazem jego temat:
Witam i zapraszam na porównania systemowe, które nie ma na celu wywoływania tzw wojenek systemowych, tylko obiektywne porównania i uwagi np. zdjęć z różnych aparatów z korpusami pentaxa.

Zaprosiłem do dyskusji, ale zamiast niej jest atakowana moja osoba.
Czy jest to kulturalne?

Poprzez porównania systemów/aparatów rodzi się dyskusja na rożne tematy nie tylko techniczne i w cytowanym temacie mojego postu nic nie było napisane o dyskusji na temat pixelii itp rzeczy. Tak ciężko przejść do pierwszego postu, a o pixelach i onanizmie sprzętowym to Wy sami dopisaliście tę historię.
Aha jak niektórym jeszcze mało to proszę śmiało pisać, powyzywajcie się.

...kontynuując dla zainteresowanych, proszę o komentarze z tej strony czy widzicie duże różnice w jakości zdjęć z K-5 i 5DMark III

vulkanwawa napisał/a:
ale ...chyba mi nie wyszło
no bo nie masz cech narcystycznych - poza tym nie miałem na myśli Ciebie....

vulkanwawa napisał/a:
... hmmm to po co w ogóle jest forum?

By rozmawiać o fotografii. Nawet kiedy mowa jest o DR czy ISO zawsze na końcu jest fotografia. Próba sprowadzenia dyskusji do poziomu
vulkanwawa napisał/a:
...kontynuując dla zainteresowanych, proszę o komentarze z tej strony czy widzicie duże różnice w jakości zdjęć z K-5 i 5DMark III

wygląda podobnie, jak na forum związanym z rajdami niekórzy zaczynają dyskusję o wpływie tjuningowych akcesoriów typu stożek sportowy i światła a'la lexus na wyniki w hamownii.
Co z tego, że zdjęcia się różnią, jak wiele elementów można wyprostować w postprocesie. Gdy wiadomo, że np. w K-5 warto niedoświetlać a w Fuji (X100) prześwietlać. Dlatego, skoro z uporem maniaka powtarzasz swój wstęp, ja zrobię coś co jest niczym masturbacja - czyli zacytuję sam siebie:
MacRayers napisał/a:
...a zdjęcia jakieś robicie ? Czy tylko tak p***** i pokazujecie sobie fiflaki kto ma większy ?

Co wnosi do wiedzy fotograficznej stwierdzenie, że zdjęcia się różnią? Jedną nóżką bardziej ? Lewą, czy prawą ? Napisz, jaki to ma wpływ na robioną fotografię (najlepiej pokaż na rzeczywistych przykładach) to osobiście zawiozę Ci piwo i czipsy. Co to daje i jak to wykorzystać, albo czego unikać. Dlatego lubię czytać np. jaada75 - wiedza techniczna, którą posiada przekłada się na (naprawdę niezłe) zdjęcia. Sama w sobie technika jest niczym. Chyba, że jest to technika fotografowania, jak unikać pewnych słabości.
Ot i wszystko... Sama dyskusja, który sprzęt jest naj... to nic innego jak prosta droga do wojenki systemowej. Przejrzyj zatem archiwum tego forum - zobaczysz, czym się kończyła dyskusja o wyekstrahowanej z wszystkiego technologii.
Dlatego właśnie, by znowu nie sprawdzać tego co może się stać, niektórzy wolą sprowadzić to na drogę zakąszania, piwa i czipsów. Bo szykuje się dobry pojedynek na ringu.

jungli
[Usunięty]
vulkanwawa napisał/a:

......
widzę TWA rządzi...aaaa nie przepraszam... chciałem przecież być narcystyczną gwiazdą.
Nie ma to jak z TWA kopać "leżącego" co?....

Ej no bez jaj jakie TWA? TWA to w tej chwili czpisy podjada i zapija zimnym pifkiem, jak bedzie trzeba nie boj odezwie sie...

Oczywiscie forum jest do dyskusji, niby, forum Pentaxa smiem twierdzic z doswiadczenia, ze jest do oftopow, to tutaj to miszczostwo wszechswiata.

Porownanie systemow, temat rzeka i osobiscie dla mnie bezsensowne bicie piany o dupie Maryny. Wyciagania przepalow, atrybuty aplikacji matrycy sony w roznych systemach, tabelki, mtfy i inne DUPERELE, tak to sa duperele, w ktorych nakarmieni marketingowa papka sie gubicie, potem padaja hasla, robie slabe fotki ale podyskutuje sobie o technicznych aspektach puszek i do tego zaczyna sie ograniczac fotografia.

Jak dla mnie za malo zdjecia w zdjeciu.

pozdroofka

PS
Pulkowniku, ty zbokolu:) rzeklbym stary zwyrolu:) wiesz za co?:)

Pany Piss and Kuajet, niech zabrzmi fotografia.

vivenda  Dołączył: 02 Lis 2007
MacRayers napisał/a:
vivenda, a co za problem ustawić się w... Toruniu?

Jak zwykle brak czasu.
Może kiedyś ktoś zorganizuje PPD bliżej mojego miejsca zamieszkania i wtedy popijemy i podyskutujemy.

Skocz do: