BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
a w formularzu urzedowym w polu gdzie mam wpisac dochod do opodatkowania bedzie mozna wpisac ilosci lisci/zapalek/ ziarenek piasku itp? albo np ilosc calusow od Panny Mlodej?

liczac pozniej 18% lub 50% od tego to jak to zwrocic takie calusy? ciezki temat..

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Wracając do ryczałtowych 50% kosztów uzyskania przychodu, chciałem dodać, że rząd zapowiada zniesienie tego już w roku podatkowym 2013. Dla korzystających z 50% dobre wiadomości są dwie. Pierwsza taka, że dla rocznego przychodu do osiemdziesięciu kilku tysięcy ten ryczałt ma zostać. Dopiero powyżej tej kwoty będzie się płacić podatek od całości. Druga jest taka, że wielu znawców wątpi, czy na 2013 posłowie się z ustawą wyrobią.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
paradziqs napisał/a:
bedzie mozna wpisac ilosci lisci/zapalek/ ziarenek piasku itp? albo np ilosc calusow od Panny Mlodej?

Nawet ilość żółwi możesz sobie wpisać.
Cytat
Druga jest taka, że wielu znawców wątpi, czy na 2013 posłowie się z ustawą wyrobią.

Zwłaszcza, że sami z dobrodziejstw obecnego zapisu korzystają.

Enzo napisał/a:

Nawet ilość żółwi możesz sobie wpisać.

no to laskawie odpowiedz mi teraz na pytanie:
paradziqs napisał/a:
liczac pozniej 18% lub 50% od tego to jak to zwrocic takie calusy?

chcialbym dokladnie wiedziec jak to jest, bo jak na konic roku przyjdzie mi do oddania 20 paczek zapalek to moge sie niewyplacic..

[ Dodano: 2012-08-01, 06:46 ]
dodam jeszcze przyklad ktory jakis czas temu mi sie przytrafil..
kolega pracujacy w firme home.pl podarowal mi kupon na kampanie reklamowa na FB, a jako ze posiadam tam stronke to wykorzystalem go..
jedyny "zysk" jaki osiagnalem to nowe osoby ktore polubily ten moj profil..
pytanie zatem.. skoro wedlug Twojej oceny, reklama w internecie = prowadzenie dzialalnosci gospodarczej, to chyba popelnilem czyn karalny, bo ani nie mam zarejestrowanej DG, ani nie odprowadzilem podatku od .. no wlasnie sam nie wiem od czego..

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
paradziqs napisał/a:
a w formularzu urzedowym w polu gdzie mam wpisac dochod do opodatkowania bedzie mozna wpisac ilosci lisci/zapalek/ ziarenek piasku itp?

to sobie musisz sam wycenić i wystawić rachunek vat, jak źle wycenisz to ci w US pomogą.

jungli
[Usunięty]
paradziqs,

madrkujesz, po pierwsze nie o tobie apropos szarej strefy, po drugie dyskusja z Toba nie ma sensu, masz pytania o zapalki idz do tartaku, a wszelkie inne kwestie rozwiaze za Ciebie US. Idz dowiedz sie, to forum fotograficzne, a nie skarbowe, pewnym jest jednak, ze jak bedziesz zadawal im duzo pytan, to mozesz spodziewac sie z ich strony wnikliwosci.

pozdroofka

paradziqs, Jest taka fajna strona https://prod.ceidg.gov.pl/CEIDG/CEIDG.Public.UI/Search.aspx na której konkurencja może sobie sprawdzić czy dany Zenek Photography ma zarejestrowaną działalność czy nie. Jeśli nie a psuje komuś kto podatki i składki płaci rynek to może się zdziwić gdy stanie u drzwi załoga G ;-)
Na resztę pytań odpowiedzieli koledzy :-B

Enzo napisał/a:
Na resztę pytań odpowiedzieli koledzy

no tak nie do konca.. ale nie bede juz meczyl tymi pytaniami..

jungli napisał/a:
Idz dowiedz sie, to forum fotograficzne, a nie skarbowe,

jungli, ten argument jest leko nietrafiony.. spojrz na dzial w ktorym jestesmy

jungli
[Usunięty]
Ok tylko zadajesz pytania typowe dla skarbowki, ja wiem jak oni CI na to odpowiedza, skad wiem? tajemnica panstwowa.

Serio, wiecej i szybciej uzyskasz na jakims forum ekonomicznym, a najprosciej zadzwonic do US, moze CI wyklaruja.

pozdroofka

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
paradziqs napisał/a:
no to dla mnie to totalna bzdura...
bo od wykonywania do zarabiania na tym to daleka droga..

Niezupełnie, a zdajesz sobie sprawę, że prowadzenie działalności gospodarczej nie musi oznaczać zysków z tego tytułu?

Resztę Twoich pytań pominę milczeniem, nie masz już chyba 15 lat, urzędnicy tym bardziej, jeśli wykonujesz stałą działalność i reklamujesz się, to w większości przypadków oznacza powinność otwarcia działalności gospodarczej.

yusuf, jest naprawde tyle niejasnosci w naszym prawie...
np co oznacza stwierdzenie stala?
czy jesli wykonam dla kogos w ciagu roku 3-4 zlecenia na reportaz slubny to bedzie to juz stale?

poza tym chyba wiemy czy jest np TFP...
mozna wykonywac sesje foto z modelkami i nie czerpac z tego korzysci finansowych..
dlatego uwazam ze od wykonywaina do zarabiania na tym jest daleka droga..
samo "istnienie" w sieci, posiadanie strony ze swoimi pracami nie implikuje posiadaniaDG..

mam stala prace, ktora przynosi mi stala pensje, co miesiac.. wiec jak sie ma do tego zrobienie tych paru umow o dzielo w ciagu roku.. na to pytanie chyba najlepiej odpowie mi ktos na infolinii podatkowej, albo kierownik US..

paradziqs napisał/a:
czy jesli wykonam dla kogos w ciagu roku 3-4 zlecenia na reportaz slubny to bedzie to juz stale?

Uważam, że 3-4 razy w roku nie kwalifikuje się do DG, ale moja opinia jest mało istotna, bo jeśli urzędnik uzna, że dzieje się to cyklicznie, to może być problem. Mam klienta, który sprowadza samochody i nie ma założej DG, podatki płaci od zarobionych sum. Kierownik US podał mu chyba ilość 7 czy 8 aut, które może bez strachu sprowadzić w ciągu roku.

paradziqs napisał/a:
mozna wykonywac sesje foto z modelkami i nie czerpac z tego korzysci finansowych.

można i nie tu jest problem, ale jeśli strona www z "ofertą" mówi o wykonywaniu ślubniaków w takiej i takiej cenie (czy nawet ustalanej podczas późniejszego spotkania), to nie jest to charytatywne. A jak chcesz prowadzić działalność pro bono, to załóż stowarzyszenie itp.

Jak strona jest wyraźnie hobbystyczna, to nikt się nie przyczepi.

yusuf, no wlasnie.. chodzi o ta ilosci takich umow..

mystrawberry  Dołączyła: 31 Lip 2012
Dziękuję wszystkim bardzo za odpowiedż. Bardzo mi pomogliście. Tak jestem Studentką. I nie wiem czy moze się orientujecie akurat jeszcze w tym. Mam rente i czy do tej kwoty wolnej od podadku zalicza sie renta czy nie? I czy po prostu moge sobie dorobic te 3.091 zł (bo taka jest kwota w tym roku) oprocz renty?

komisarz  Dołączył: 09 Maj 2011
uff, naprawdę mnie przestraszyłeś, czy nie wiecie gdzie można znaleźć listę drzew będących Polsce pod ochroną?

[ Dodano: 2012-08-01, 14:50 ]
Aaa, to jeszcze jedna strona jest?

mystrawberry napisał/a:
zalicza sie renta czy nie?

Tak. http://www.podatki.egospo...tek,1,65,1.html

BTW
mystrawberry napisał/a:
jestem Studentką

mystrawberry napisał/a:
podadku

:shock:

mystrawberry  Dołączyła: 31 Lip 2012
hłę, hłę, hłę UWAGA! Studentom nie przysługuje możliwośc pomyłki w literach d i t !!Przecież to niedorzeczne :)
Btw. Dzięki za odpowiedzi :)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
mystrawberry napisał/a:
Studentom nie przysługuje możliwośc pomyłki w literach d i t !!Przecież to niedorzeczne

kiedyś tak było

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
paradziqs napisał/a:
Enzo napisał/a:
Jeśli ktoś się reklamuje w sieci, że wykonuje takie czy inne usługi to jest do udowodnienia, że jest to działalność gospodarcza.

no to dla mnie to totalna bzdura...
bo od wykonywania do zarabiania na tym to daleka droga..
moge wykonywac tego typu uslugi i pobierac nawet zaplate za to.. ale np w formie listkow z drzew, albo zapalek..

To nie jest bzdurą (w świetle prawa).
Jeśli kolega zacznie pobierać zapłatę w formie zapałek,
to US przeliczy wartość tych zapałek i od tego wyliczy i VAT i dochodowy (zaliczkę, bo dochodowy płaci się raz po zakończeniu roku).

[ Dodano: 2012-08-07, 14:44 ]
Nie ma to jak osobista wycieczka do "swojego" US.
(I nie tylko w tej sprawie, ale nawet każdej "dupereli".)
W Polsce panuje dowolność interpretacji prawa podatkowego, co urząd to inna.
Prawo precedensu nie istnieje (czyli że inny US w takiej samej sprawie już coś orzekł).

romeck napisał/a:
od tego wyliczy i VAT i dochodowy

Nie każdy jest vatowcem i nie każdy być musi

Skocz do: