Litwin  Dołączył: 18 Maj 2011
[obiektyw] SIGMA 70-300APO DG
Witam

wraz z moim body K-r używałem SIGMA APO DG 70-300. Pewnego razu wyjąłem obiektyw z plecaka i po podpięciu do body okazało się że nie działa AF. Ustawiłem wszystko w korpusie jak należy ale po każdym uruchomieniu aparatu ten pyta o ogniskową obiektywu.
Zawiozłem korpus i obiektyw do serwisu. Dziś zadzwonił do mnie pan z serwisu i stwierdził:
-mój korpus z innym obiektywem SIGMA 70-300 działa i AF również;
-moja SIGMA z innym korpusem Pentaxa działa i ostrzy a z moim nie działa.

Załamuję ręce co może być przyczyną tej usterki oraz jak sprawić aby obiektyw znowu współgrał z body.

Pomocy

Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
Litwin, takie objawy miałem jak styki były zabrudzone. Wystarczyło przeczyścić i działa.

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
No ale te styki nie wyjaśniają działania poszczególnego sprzętu po podłączeniu z innymi egzemplarzami

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Drugie body mogło mieć mniej zagłębiony styk do komunikacji cyfrowej.

Wszystko super tylko czemu obiektyw do czasu usterki działał bez zarzutu a momentalnie przestał? W serwisie wyczyścili styki w obiektywie i body i nie przyniosło to skutku.

Setniew  Dołączył: 22 Lip 2012
plwk napisał/a:
Drugie body mogło mieć mniej zagłębiony styk do komunikacji cyfrowej.

obstawiam tak samo. Styki w tym body i obiektywie nie kontaktują ba są wyrobione "względem siebie". Inne body albo obiektyw ma ciut inaczej i już kontaktuje.

co w związku z tym mam zrobić?

Setniew  Dołączył: 22 Lip 2012
Miałem podobny problem z radiem (panel w samochodzie) kiedyś, rozbrałem po podginałem styki i bylo ok ale tutaj nie wiem co doradzić. Może jakiś inny mechanik zechciał by wymienić płytkę ze stykami albo je "podreperować"

Filiplondon  Dołączył: 27 Lut 2012
U mnie podobna historia, AF co prawda dzialal ale po dotarciu do nieskonczonosci zamiast odbic zaczynal warczec :) Z innymi szklami body dzialalo ok, obiektyw z innym body tez ok. Odeslalem cala pechowa kombinacje do pentaxa i naprawili na gwarancji.
pozdro

Filiplondon przypadłość Twojej sigmy to chyba najczęstsza usterka tego obiektywu do jakiej dochodzi . Kumpel też miał tę przypadłość w Sigmie 70-300 APO pod Sony i naprawili mu to za 200zeta.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Serwis przeczyścił styki. Pytanie jak dokładnie? :) Miałem identyczny problem z Pentaxem F28. Czyszczenie powierzchni nic nie dawało. Rozebrałem, wyjąłem styki, sprężynki, i plastikowe gniazdo tych styków. Kąpiel tego całego tałatajstwa w alkoholu pomogła.
UWAGA, styki potrafią wysoko i daleko wyskakiwać :mrgreen: a duże nie są więc zgubić łatwo :-P

Styki- no ok tylko gdyby styki były brudne to w takim razie obiektyw nie komunikował by się z jakąkolwiek puszką. Gdyby styki były brudne w korpusie to też by nie widział obiektywu a inne obiektywy krecik widzi. Myślałem, że może coś programowo się gryzie ale update firmware nie pomógł:(

Nie masz racji, mnie efka też tylko z jednym body nie działała. Po dokładnym czyszczeniu działała ze wszystkim.

[ Dodano: 2012-08-01, 11:57 ]
Styki są ruchome, jeśli zanieczyszczenie jest w ich gniazdach (prowdnicach) to nie wychodzą na własciwą wysokość i ...

:shock:

berlingo  Dołączył: 18 Sty 2012
Po co gdybac omomierz do reki obiektyw na stół dupke odlrecic i zaraz bedzie wiadomo rtóry styk rozbierac

omomierz mam ale jak to zrobic nie mam pojecia...........

berlingo, nie zrozumiałeś problemu. Jest brak kontaktu pomiędzy body a obiektywem a nie pomiędzy stykiem obiektywu a jego elektroniką.

[ Dodano: 2012-08-01, 22:34 ]
Zresztą, to też łatwo zweryfikować czy na pewno tak jest. Spróbuj Wyginać obiektyw tak jakbyś chciał go wyłamać (bez przesady oczywiście) lub dodatkowo dociskać już zapięty obiektyw i obserwuj czy pojawia się wartość przysłony na wyświetlaczu.

[ Dodano: 2012-08-01, 22:35 ]
Jak nic się nie zmienia, to ślij do serwisu. Jak się zmienia a boisz się rozbierać styki - ślij do serwisu. Nic innego nie wymyślisz.

berlingo  Dołączył: 18 Sty 2012
No to trzeba ustalić co jest uszkodzone body czy obiektyw bo troche dziwne by uszkodziły sie obie rzeczy na raz

Skocz do: