BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
dagio, :-B

krishna  Dołączył: 09 Lis 2008
dzięki diago

też próbowałem i nawet wyszło podobnie do twojego zdjęcia jedynie z czym muszę jeszcze popracować to usunięcie dominanty zielonego koloru ale to już w mikserze kolorów popróbuje

tak czy owak dzięki za pomoc bo jak pisałem nie jestem ekspertem w obrobce cyfrowej a tak widzę, że jestem na dobrej drodze :-)

Setniew  Dołączył: 22 Lip 2012
Ja to bym jakoś tak to zrobił:

oryginał:

moj retusz:

[ Dodano: 2012-07-28, 12:54 ]
Masz RAW'y?

jungli
[Usunięty]
osobiscie tyle czerwonego bym nie zdejmowal skora az za blada wyszla

pozdroofka

citipunk  Dołączył: 18 Lip 2009
paradziqs napisał/a:
no wydaje mi sie ze jednak rozne tonacje zdjec wychodza spod pentax, inne z canona jeszcze inne z nikona.. tak samo ze szklami.. sigmy daja inny zafarb, jeszcze inne pentaxy itp..
a te zdjecia tez mi si epodobaja.. chociaz kolega czasami zbytnio "rozswietla" modeli, przez co widac "jasne obwodki" dookola pary..

ps. ten bokeh w niektorych miejscach wyglada jakby zostal dodany w PS'ie

Jak robisz w jpg to aparat ma znaczenie, nie wiem czym autor wątku śmiga, ale przy wyprofilowanym aparacie robiąc w rawie można uzyskać podobne efekty bez względu na markę aparatu. kiedyś porównywałem odwzorowanie kolorów z K-5 i d3x i nie widziałem różnicy.
Z praktyki wiem że dużo pomaga zaplanowanie przed tego co chcemy osiągnąć, i robienie zdjęć pod ten efekt.

Setniew  Dołączył: 22 Lip 2012
Ok jungli....

A tak na serio, da się zrobić efekt o który chodzi bez problemu...

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
To może jeszcze ja z "pewną dozą nieśmiałości" zaproponuję metodę 30-to sekundową w PS.
1. oryginał

2. Kopia warstwy -> barwa-nasycenie - nasycenie: -100 -> tryb mieszania - łagodne światło

3. delikatne gięcie krzywej

4. a tu już manipulacje wedle uznania. Nałożyłem zimny filtr w trybie mieszania - światło liniowe (chyba?)

krishna jeżeli o cuś w ten deseń chodziło, wyguglaj sobie "bypass bleach" ewntualnie, po naszemu "repo-glamour" :mrgreen: (uwielbiam to określenie ;-) )

diegotm  Dołączył: 17 Lut 2011
denvi, dzięki za ten tutorial :) dałeś mi fajny pomysł z tym zimnym filtrem. Tylko o jaki tryb mieszania chodzi? orientuje się ktoś, jaki jest jego odpowiednik w Gimpie? Może Przesiewanie (Screen)?

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
diegotm, noł problemo ;). Z Gimpem nie pomogę, kiedyś się z nim męczyłem, ale na moim zabytkowym lapku tylko PS w miarę płynnie śmiga. Z reszta nie ma reguł, kombinuj.

j-z  Dołączył: 23 Sty 2009
tu jak cos podobnego robic w gimpie:

http://vivekthakyal.blogs...ss-in-gimp.html

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
otwarłem tego JPG-a w RawTherapee4:
- dałem profil "neutral"
- kliknąłęm " wyrównaj poziomy"
- włączyłem tone maping (0,35 1,3 2 1)
- balans bieli : auto
- jaskrawość -50 (z włączonym zachowywaniem odc. skóry)

Gdyby mieć rawa można się jeszcze pobawić w odzyskiwanie świateł i półcieni (zauważ że w podlinkowanej galerii zdjecia są przy miękkim świetle w otoczeniu białych budynków, u Ciebie to ostre zachodzące+czerwień cegły i brak blendy) o ogólnej jakości kadrów nie bedę się wypowidał ;-)

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Re: zdjecia slubne
krishna napisał/a:

i teraz pytanie jak wywolywac zdjecia do takiej tonacji i kolorystyki

P.S pracuje z raw therapii

Pytanie dlaczego akurat do tej tonacji?
Jesteś pewien, ze to najlepsza opcja dla Twoich zdjęć?
A co na to młodzi? Może oni wolą po prostu naturalne kolory?

Generalnie to trudno coś radzić jak sie nie widzi rawa przecież i nie wiadomo jak naświetliłeś kadry na jakim balansie bieli itd.

Poniewczasie zauwżyłem link do jpga.
Cóż parę prostych ruchów suwakami w przeglądarce i efekt dowolny do uzyskania.Wszystko kwestia gustu.
Na pewno trzeba zdjąć nasycenie, poprawić balans bieli dopracować krzywą kontrastu i dobrać odcień wg własnego uznania.

krishna  Dołączył: 09 Lis 2008
Re: zdjecia slubne
dzięki za pomoc i wszystkie podpowiedzi

dlaczego ta tonacja bo mi się spodobala nie jestem ekspertem i nie mam swoich ulubionych profili wiec wywoływałem te zdjecia na kilka sposobów, również w naturalnej kolorystyce, potem pokazałem próbki i poprosiłem o wybór sposobu wywoływania całej sesji

p.s miałeś racje wygrała opcja naturalnych kolorów z lekkim zdjęciem nasycenia

Skocz do: