nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Hahahahahaha :mrgreen:

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
Czyli jeśli w umowie zostanie zawarte zdanie
Cytat
Zamawiający przyjmują do wiadomości, iż autorskie prawa majątkowe należą do Wykonawcy dzieła.

to US nie może się już o to doczepić. Dobrze rozumiem?

Wiesz, nie wiem jak to przy takich umowach między dwiema osobami fizycznymi wygląda, ale zerknąłem do pierwszej z brzegu mojej umowy i wygląda to tak, że w 2 artykule (z siedmiu) jest punkt 4
"Z chwilą przejęcia dzieła na Zamawiającego przechodzi prawo do nieograniczonego w czasie i przestrzeni korzystania z wyłącznego dzieła, w tym również na Zamawiającego przechodzą autorskie prawa majątkowe, pokrewne i zależne na następujących polach eksploatacji:" i tu następuje 15 podpunktów.
Więc może lepiej poszukać jakichś wzorów :->

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
http://interpretacje-poda...-415-1017-09-bd moze sie przydac..
wciaz pozostaje kwestia tego coz to takie "sposob zorganizowany" i czy posiadanie np wlasnej strony www ze swoimi pracami, formularzem kontaktowym to juz reklama (czyli troszke juz zachacza o zorganizowana DG) czy mozna to jedynie traktowac jako portfolio..

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
paradziqs napisał/a:
czy posiadanie np wlasnej strony www ze swoimi pracami, formularzem kontaktowym to juz reklama (czyli troszke juz zachacza o zorganizowana DG) czy mozna to jedynie traktowac jako portfolio..

Czy jest różnica między "Blogiem Ziutka" z możliwością podejrzenia portfolio i wysłania mejla do autora a "Ziutek Photography" ze strefą klienta, ofertą, referencjami i formularzem kontaktowym? No właśnie ;-)

paradziqs, gdybym ja jako pracownik urzędu skarbowego zobaczył twoją stronę na 100% zrobiłbym Ci kontrolę :->

nemo, kontrole moglbys zrobic.. pytanie co bys znalazl :)
no i drugie pytanie: uwazasz ze "dzialy" oferta i strefa klienta wskazuje na to ze wykonuje stala, zorganizowana i nastawoina na zysk dzialalnosc ?

[ Dodano: 2012-08-07, 08:30 ]
Enzo, czyli wszyscy pownnismy zalozyc DG skoro posiadamy blogi, strny, konta na FB itp :P

No niestety tak to rozumiem, a moje doświadczenia z urzędem skarbowym wskazują na to, że będą korzystać z każdej możliwości ściągnięcia ostatniej złotówki z podatnika jeśli znajdą cień szansy :-)

[ Dodano: 2012-08-07, 08:34 ]
paradziqs napisał/a:
Enzo, czyli wszyscy pownnismy zalozyc DG skoro posiadamy blogi, strny, konta na FB itp :P
dlaczego? Nie wszyscy mają na nich ofertę

nemo, ale spojrz co napisal Enzo, :
Enzo napisał/a:
Czy jest różnica między "Blogiem Ziutka" z możliwością podejrzenia portfolio i wysłania mejla do autora a "Ziutek Photography" ze strefą klienta, ofertą, referencjami i formularzem kontaktowym? No właśnie ;-)

wskazal On, ze blog ziutka z mozliwoscia podejrzenia pf i wyslania maila niczym sie nie rozni o bloga innego ziutka ktory ma "dzial" z oferta itp..

paradziqs, mam wrażenie, że na siłę próbujesz wykazać, że jesteś bezpieczny i w porządku wobec US. Wiesz, nam to wisi a US i tak tu nie przekonasz :-P

nemo, to nie tak.. jestem bezpieczny bo nie wykonuje odplatnych zlecen, nie znajdziesz nigdzie u mnie umow z klientami, dziwnych przelewow na konto bankowe itp ;)
ja staram sie poki co zrozumiec jak to wyglada z tymi umowami o o dzielo bo chce w taki sposob zalatwiac to z ludzmi, w taki sposob wykonywac te zdjecia i dorabiac..

a tak swoja droga.. to ten US jest lepszy niz CIA skoro po stronie www potrafia dojsc do tego kto jest jej wlascicielem... zwlaszcza ze spora czesc ludzi korzysta z blogow, photoblogow itp.. no ale tak jak wspomniales
nemo napisał/a:
będą korzystać z każdej możliwości ściągnięcia ostatniej złotówki z podatnika jeśli znajdą cień szansy :-)

Łatwiej trafić do więzienia za niepłacenie podatków niż za morderstwo. Tego możesz być pewien :-)

nemo, wiem, wiem.. odrazu kolega Alphonse Gabriel Capone przyszedl mi do gowy. moze ta moja dociekliwosc jest przesadzona, ale naprawde chcialbym dorobic w sposob legalny wlasnie na podstawie takich umow o dzielo..
poprost sam widze ze nie stac mnie na zakladanie DG, oplacanie co miesiac US i ZUSU.. niestety moja pensja w budzetowce nie wystarczy na pokrycie tych kosztow.
poza tym konkurencja na rynku jest duza, zapytan o sesje praktycznie zero..
stad takie moje szczegolowe pytania bo chcialbym na 100% byc przygotowany na jakas ewentualnosc..

znalazlem jeszcze jedna interpretacje, ktora okresla i definiuje m.in. slowa "ciagla i zorganizowana" (wprawdzie nie chodzi o fotografie, ale zawsze to cos..): http://interpretacja-poda...a-o-dzielo.html

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
paradziqs, co można dowiedzieć się w 5 minut z internetu
- nazywasz się Piotr Kraskowski
- mieszkasz w Szczecinie na ul. Księcia Eryka II lub ul. Przyjaciół Żołnierza
- reklamujesz się jako firma usługowa
- akceptujesz gotówkę

opiszon, no i niestety.. dane nie sa aktualne..

no i co z tego że nie aktualne ?
myślisz że to za mało żeby do Ciebie dotrzeć ?

paradziqs napisał/a:
US jest lepszy niz CIA skoro po stronie www potrafia dojsc do tego kto jest jej wlascicielem...

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
hehe, a na FB likes "Nie fotografuję za darmo!"

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
nemo napisał/a:
gdybym ja jako pracownik urzędu skarbowego zobaczył twoją stronę na 100% zrobiłbym Ci kontrolę
Niestety, nemo ma całkowitą rację.
paradziqs napisał/a:
kontrole moglbys zrobic.. pytanie co bys znalazl
Tym gorzej dla Ciebie. Dodatkowy zarzut o ukrywanie dochodów, szara strefa itd. O ile pamiętam, w takim przypadku jest podatek zryczałtowany w wysokości 50 % dochodów. Dochody ocenia US na podstawie swojej wyceny działalności. :evilsmile:

Jarek Dabrowski, lubie tez Madonne itp.. czy to oznacza ze znam ja np osobiscie? albo ze ja namietnie slucham?
wyciagacie strasznie pochopne wnioski z tego co widzicie na swoich ekranach..
porponuje wam obejrzec projekt grażyna..

Cytat
myślisz że to za mało żeby do Ciebie dotrzeć ?

uwazam ze zdecydowaine za malo.. zwlaszcza ze na tego typu strnach jak np firmy.net nikt nie weryfikuje poprawnosci danych.. Twoje dane opiszon, tez moga szybko sie znalezc np w portalach randkowych, i innych, ale czy to oznacza ze Ty zamiesciles tam to ogloszenie?
proponuje jednak zachowac odrobine dystansu do tego co "wyczytujecie" z internetu..
i jeszcze raz polecam projekt Grażyna..

[ Dodano: 2012-08-07, 09:50 ]
Dada napisał/a:
Tym gorzej dla Ciebie. Dodatkowy zarzut o ukrywanie dochodów, szara strefa itd.

a ja myslalem, ze zeby kogos oskarzyc to trzeba miec dowody, i ze istnieje cos takiego jak domniemanie niewinnosci..

paradziqs napisał/a:
Twoje dane opiszon, tez moga szybko sie znalezc np w portalach randkowych, i innych, ale czy to oznacza ze Ty zamiesciles tam to ogloszenie?

ale nie rozmawiamy teraz o mnie, tylko o tym, czy US ma podstawy do tego aby Cię skontrolować i czy jest w stanie Cię zlokalizować

na oba pytania odpowiedź moim zdaniem jest twierdząca

paradziqs napisał/a:
zeby kogos oskarzyc to trzeba miec dowody, i ze istnieje cos takiego jak domniemanie niewinnosci

a kto Cię oskarża, Urząd Skarbowy może po prostu przeprowadzić kontrolę

---
och, widzę że na twojej stronie internetowej można poznać cały twój adres razem z telefonem kontaktowym :-P (może i stare, ale cóż z tego ;-) )
zablokuj sobie indeksowanie plików w podfolderach :evilsmile:

Skocz do: