BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
opiszon, a ja jednak uwazam ze po niezweryfikowanym wpisie na jakims portalu, nie sa w stanie zlokalizowac osoby.. przeceniasz ich chyba..
ale moze zakoncze ze swojej strny juz ta rozomwe.. bo z prostego pytania stworzyla sie nagonka na moja osobe (sprawdzanie konta na fb, sprawdzanie w wyszukiwarce mojej osoby, ciekawe co by bylo gdybym sie nazywam marek nowak, albo piotr kowalski...)..
no coz.. skoro wiecie lepiej kim jest piotr kraskowski, czy prowadzi on dzialalnosc gospodarcza czy nie, na jakiej ulicy mieszka, czy przyjmuje platne zlecenia na wykonanie zdjec.. to jestescie nawet lepsi od tych z US...

[ Dodano: 2012-08-07, 10:10 ]
opiszon napisał/a:
zablokuj sobie indeksowanie plików w podfolderach :evilsmile:

gdybym tylko wiedzial jak..

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
paradziqs napisał/a:
skoro wiecie lepiej kim jest piotr kraskowski, czy prowadzi on dzialalnosc gospodarcza czy nie, na jakiej ulicy mieszka, czy przyjmuje platne zlecenia na wykonanie zdjec.. to jestescie nawet lepsi od tych z US...
ale my nie musimy wiedzieć i nie chcemy
chcemy ci tylko uświadomić, że US posiadając dane z twojej strony internetowej jest w stanie cię zlokalizować i US sam sobie sprawdzi czy prowadzisz działalność o znamionach działalności gospodarczej i tym podobne

sam sprowokowałeś to zachowanie aroganckim stwierdzeniem
Cytat
jestem bezpieczny bo nie wykonuje odplatnych zlecen, nie znajdziesz nigdzie u mnie umow z klientami, dziwnych przelewow na konto bankowe itp ;)
(...)
a tak swoja droga.. to ten US jest lepszy niz CIA skoro po stronie www potrafia dojsc do tego kto jest jej wlascicielem...

chyba trochę nie doceniasz dociekliwości pracowników służby skarbowej

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
paradziqs napisał/a:
Jarek Dabrowski, lubie tez Madonne itp.. czy to oznacza ze znam ja np osobiscie? albo ze ja namietnie slucham?
Logika godna awatara.

Po co ja tu pisałem...

opiszon napisał/a:
sam sprowokowałeś to zachowanie aroganckim stwierdzeniem
Cytat:
jestem bezpieczny bo nie wykonuje odplatnych zlecen, nie znajdziesz nigdzie u mnie umow z klientami, dziwnych przelewow na konto bankowe itp ;)

stwierdzilem stan faktyczny..

[ Dodano: 2012-08-07, 10:26 ]
Jarek Dabrowski napisał/a:
Po co ja tu pisałem...

bo swietnie sie nadajesz do tych "bohaterow" projektu grażyna.. ten sam typ..

Nieostry  Dołączył: 08 Kwi 2010
paradziqs napisał/a:
ale moze zakoncze ze swojej strny juz ta rozomwe.. bo z prostego pytania stworzyla sie nagonka na moja osobe

Mam wrażenie, że szukasz potwierdzenia swojej tezy, ale wszyscy mówią, że jest inaczej i co gorsza tak niestety jest.
paradziqs napisał/a:
opiszon, a ja jednak uwazam ze po niezweryfikowanym wpisie na jakims portalu, nie sa w stanie zlokalizowac osoby.. przeceniasz ich chyba..

Zauważ, że US ma dostęp do bazy ewidencji ludności, a Piotrów Kraskowskich w szczecinie pewnie nie ma aż tak wielu.Podglądam ten wątek z ciekawością , bo sam jestem zainteresowany, jak prowadzić DG bez ponoszenia kosztów zusów itp. do niewielkich i raczej sporadycznych zleceń.
paradziqs napisał/a:
czy prowadzi on dzialalnosc gospodarcza czy nie

Policzą ilośc sesji z twojej strony, przemnożą to przez swój cennik i policzą bodaj nie 50 a 75 proc podatku za ukrywanie dochodów . Trochę trudno chyba wytłumaczyć, że sesję ślubną robiłeś za darmo?

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
paradziqs napisał/a:
nie znajdziesz nigdzie u mnie umow z klientami, dziwnych przelewow na konto bankowe itp ;)

A myślisz, że jak ktoś pracuje w szarej strefie, to w odpowiednim segregatorze ma podpisane umowy i comiesięczne przelewy na konto?

paradziqs napisał/a:
jestem bezpieczny bo nie wykonuje odplatnych zlecen

A jakbym Cię zapytał przez formularz kontaktowy o cenę sesji ślubnej, to jaką dostałbym odpowiedź?

Człowieku, obudź się, na stronie masz wyraźnie podaną ofertę i jeszcze do tego strefę klienta, a na dodatek według Ciebie to zupełnie nie wygląda na prowadzoną działalność usługową :-P

[ Dodano: 2012-08-07, 10:54 ]
Nieostry napisał/a:
Policzą ilośc sesji z twojej strony, przemnożą to przez swój cennik i policzą bodaj nie 50 a 75 proc podatku za ukrywanie dochodów . Trochę trudno chyba wytłumaczyć, że sesję ślubną robiłeś za darmo?

Dokładnie tak zrobią i wtedy paradziqs, będziesz musiał przyprowadzić wszystkich zainteresowanych, którzy wykażą, że jesteście dobrymi znajomymi i robiłeś to za darmo.

Nieostry napisał/a:
Trochę trudno chyba wytłumaczyć, że sesję ślubną robiłeś za darmo?

wcale nie, zwlaszcza ze robilem to dla znajomych z roboty oraz znajomych mojej siostry.. no ale coz.. wy wiecie wszystko lepiej..
umowy z modelkami - posiadam umowy tfp..

[ Dodano: 2012-08-07, 11:23 ]
podsumowywujac: wszystkie znaki na niebie mowia ze w moim wypadku nie wchodzi w gre podppisywanie umow o dzielo, gdyz posiadam juz w mysl ustawy zorganizowana, ciagla i nastawiona na zysk dzialalnosc gospodarcza..
tak wiec pozostaje mi pojscie do urzedu, zarejestrowanie DG, i ustalenie z ksiegowa sposobu rozliczania podatku... (istnieje chyba mozliwosc zawieszenia dzialalnosci i nieplacenie skladek w przypadku gdy nikt nie bedzie zainteresowany zdjeciami..)

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
nie ma czegoś takiego jak umowy TFP według prawa podatkowego,
nie można świadczyć usług za darmo :-P

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
paradziqs napisał/a:
istnieje chyba mozliwosc zawieszenia dzialalnosci
Chyba lepiej o to spytać w nowym wątku, bo tutaj to już tylko nagonka.

paradziqs napisał/a:
podsumowywujac: wszystkie znaki na niebie mowia ze w moim wypadku nie wchodzi w gre podppisywanie umow o dzielo, gdyz posiadam juz w mysl ustawy zorganizowana, ciagla i nastawiona na zysk dzialalnosc gospodarcza..

A dzwoniłeś do US z pytaniem ile umów o dzieło możesz podpisać przy takiej działalności? Jeśli nie, to najpierw to zrób

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Proszę Was... Ja też czasem niezbyt pochlebnie się o instytucjach typu US wypowiadam, ale żona się burzy jeśli mówię, że ona pracuje w bandzie łupiącej ludzi. Ale znowu debile tam naprawdę nie pracują. Brak umów przed niczym nie chroni, nieudokumentowane przychody też podlegają opodatkowaniu, zdjęcia za darmo stanowią korzyść dla foconych... jakis paragraf zawsze się znajdzie.
paradziqs, akurat w tej sytuacji to żeś się wystawił na odstrzał, że strzał to nie polowanie a egzekucja. Aż szkoda, że im nie płacą premii za takie strzały... :evilsmile:

Cytat
A dzwoniłeś do US z pytaniem ile umów o dzieło możesz podpisać przy takiej działalności? Jeśli nie, to najpierw to zrób

to chyba nie ma sensu, skoro kiedys bezmyslnie zalozylem sobie konto na jakims portalu firmy.net, skoro mamna swojej strnie dzial: oferta, strefa klienta (oczywiscie mozna to usunac, ale...) i skoro wiekszosc uwaza ze moja "dzialalnosc" podchodzi pod DG..

MMM, czyli nie mozna nikomu kompletnie wykonac zdjec do pf ? nie moge w taki sposob zbierac doswiadczeina a modelka nie moze w taki sposob dostac pare zdjec? boze.. ile ja sie tu nowych rzeczy dowiaduje..
Arti, przykro mi ze w ten sposob sie potoczla ta dyskusja.. naprawde chcialem tylko poznac intepretacja tego prawa o prowadzeniu DG, o slowach "ciagla, zorgainzowana".. a pozniej.. nerwy, nerwy i zeszlo to wszystko na takie a nie inne tory..

Nieostry  Dołączył: 08 Kwi 2010
paradziqs napisał/a:
boze.. ile ja sie tu nowych rzeczy dowiaduje..

Do niedawna pewne były tylko śmierć, sąd Boży, niebo albo piekło. Po zakwestionowaniu przez niektórych dwóch ostatnich zostały śmierć i podatki. Mi też nie podoba się kierunek w którym to zmierza.

paradziqs napisał/a:
to chyba nie ma sensu, skoro kiedys bezmyslnie zalozylem sobie konto na jakims portalu firmy.net, skoro mamna swojej strnie dzial: oferta, strefa klienta (oczywiscie mozna to usunac, ale...) i skoro wiekszosc uwaza ze moja "dzialalnosc" podchodzi pod DG..

Ok, to ja już nie mam pytań w takim razie, chciałoby się powiedzieć:
Jarek Dabrowski napisał/a:
Po co ja tu pisałem...

paradziqs, tu chodzi o to, jakie kto ma zdanie o US i jego pracownikach. Niestety, albo i stety tam też pracują ludzie, mają swoje przepisy, ramy, podstawy i inne bzdury.
Problem polega na tym, że ani tak naprawdę fiskusowi zależy na łapaniu jednego gościa, który raz komuś zrobił foty, ani że działając na pograniczu czy wręcz juz półmroku można się czuć "bezpiecznie". Niestety u nas ciągle panuje jakaś taka mania skrajności. Jak się skarbówka do handlarzy internetowych przykleiła kiedys to wielkie larum, że za sprzedaż guzika idzie się siedzieć...
A jak chcesz informacji, to jest coś takiego jak Krajowa Informacja Podatkowa. Dzwonisz, mówisz z czym masz problem, pomagają, jak mogą. Korzystają z niej również pracownicy fiskusa.
http://www.mf.gov.pl/inde...&wysw=2&const=4

Arti, dzwonilem tam wczoraj.. Pani niestety nie potrafila mi odpowiedziec na pytanie ile takich umow to juz jest "ciagla" dzialalnosc ani czy posiadaine strny www to juz "zorganizowana" dzialalnosc.. stwierdzila ze najlepiej poprosic o intrpretacje pisemna tego prawa.. koszt z tego co pamietam 40 zl, czas oczekiwaina na odpowiedz do 3 miesiecy..

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
paradziqs napisał/a:
MMM, czyli nie mozna nikomu kompletnie wykonac zdjec do pf ? nie moge w taki sposob zbierac doswiadczeina a modelka nie moze w taki sposob dostac pare zdjec? boze.. ile ja sie tu nowych rzeczy dowiaduje..

za darmo nie, usługa to usługa, nie ma znaczenia czy zdjęcia do pf czy do dowodu czy do czegokolwiek innego.

chyba nikt już pamięta sławetnego piekarza, który musiął zwinąć interes, bo US naliczył mu podatek + odsetki od chleba rozdawanego za darmo ludziom ?

MMM, ale usluga przypadkiem nie jest wykonywana tylko przez osoby posiadajace DG ? bo zaraz nam wyjdzie na to, ze robiac zdjecia dla rodzniny tez popelniamy jakies przestepstwo..

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
paradziqs napisał/a:
wskazal On

On nic nie wskazał tylko zadał pytanie na które powinieneś był sobie odpowiedzieć ;-) Bo jeśli nie widzisz różnicy pomiędzy zwykłym blogiem a stroną ze ślubniakami, ofertą i strefą klienta to faktycznie jak zauważył Jarek ta dyskusja jest bez sensu.
Co do namierzania delikwenta - opiszon dał przykład a ja jako były pracownik egzekucji :-P mogę dodać, że w takich przypadkach to naprawdę jest banalnie proste (urzędy mają naprawdę obszerne bazy danych).
Co do udowadniania - US ma możliwość sprawdzenia Twoich wydatków i wpływów. Jak im się nie będą zgadzać to wiadomo, że coś ukrywasz. Prościej się nie da :-P
Co do tego co pisał Arti - akcje, akcjami ale przypuszczam, że najbardziej jesteś narażony na donos konkurencji niż na samodzielne działania organów kontroli.

MMM napisał/a:
chyba nikt już pamięta sławetnego piekarza, który musiął zwinąć interes, bo US naliczył mu podatek + odsetki od chleba rozdawanego za darmo ludziom ?

Tak przy okazji... z tego co kiedyś czytałem to się później okazało, że fiskus go dupnął wcale nie za ten chleb a za jakieś poważniejsze kombinatoryki. Ale o tym nie było już tak głośno bo to mało medialne było.
paradziqs napisał/a:
bo zaraz nam wyjdzie na to, ze robiac zdjecia dla rodzniny tez popelniamy jakies przestepstwo..

Nie popełniasz przestępstwa. To właśnie to zamiłowanie do skrajności, o którym pisałem.

Skocz do: