opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Enzo napisał/a:
w takich przypadkach to naprawdę jest banalnie proste
w tym przypadku jest jeszcze prostsze, bo paradziqs trzyma na serwerze ogólnie dostępny plik w którym są jego dokładne dane adresowe (ok, nieaktualne - who cares) :-P

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
paradziqs napisał/a:
MMM, ale usluga przypadkiem nie jest wykonywana tylko przez osoby posiadajace DG ?

znaczy się pracujesz za darmo, a później biadolisz, że nima na zus? :-P

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
MMM napisał/a:
paradziqs napisał/a:
MMM, ale usluga przypadkiem nie jest wykonywana tylko przez osoby posiadajace DG ?

znaczy się pracujesz za darmo, a później biadolisz, że nima na zus? :-P

nie,buduje pf i zbieram doswiadczenie.. przeciez w jakis sposob trzeba sie nauczyc pracy np w kosciele, na sali slubnej, pracy z modelka, zeby pozniej robiac juz platne zlecenia byc przygotowany na wszystko..

[ Dodano: 2012-08-07, 17:34 ]
po dzisiejszyej jakze przyjemnej rozmowie, jestem praktycznie na 95% przekonany ze nie chce sie bawic w umowy o dzielo, tylko zarejestrowac dzialalnosc gospodarcza.. trudno, odrazu ja "zawiesze", i w razie gdyby sie ktos zglosil to gdy przyjdzie termin realizacji zlecenia to odwiesze na miesiac.. dzieki czemu (jesli oczywiscie dobrze to wszystko rozumiem), nie bede musial placic co miesiac zusu..
kwestie jaka forme opodatkowania wybrac jeszcze musze ustalic ze znajoma ksiegowa..

pozostaje tylko kwestia umow z modelkami, z ktorymi podpisuje jakby nie patrzec umowy barterowe.. pozowanie za zdjecia..

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
MMM napisał/a:
1. nie ma czegoś takiego jak umowy TFP według prawa podatkowego,
2. nie można świadczyć usług za darmo :-P

1. TFP (prawdziwe, a nie rozumiane potocznie, jak w np. maxmodels.pl) nie jest usługą "za darmo".
2. można świadczyć usługi za darmo, ALE wtedy i tak należy odprowadzić podatek, taki, jaki by się należał Skarbowi, gdyby usługa była płatna.

czyli jesli dobrze rozumiem to taxowkarz nie moze podwozic znajomych poza godzinami pracy nie kasujac ich za to.. albo krawcowa nie moze uszyc np znajomej na prezent urodziny pary skarpetek..
a co jesli takie umowy z modelkami bede podpisywal jako osoba fizyczna a nie jako firma? moze to jest rozwiazanie?> albo jako firma brac przyslowiowa zlotowke za takie sesje (jesli juz koniecznie musi to byc platna usluga)..

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
paradziqs napisał/a:
... zarejestrowac dzialalnosc gospodarcza.. trudno, odrazu ja "zawiesze", i w razie gdyby sie ktos zglosil to gdy przyjdzie termin realizacji zlecenia to odwiesze na miesiac.. dzieki czemu (jesli oczywiscie dobrze to wszystko rozumiem), nie bede musial placic co miesiac zusu.....

Tak na szybko. I dla wszystkich.

Zawiesić działalność gospodarczą może przedsiębiorca niezatrudniający pracowników.
Przedsiębiorca może zawiesić wykonywanie działalności gospodarczej na okres od 30 dni do 24 miesięcy. Jeżeli przedsiębiorca nie wznowi działalności przed upływem okresu 24 miesięcy, wpis zostanie wykreślony z urzędu.
Czas zawieszenia działalności można określić w dniach, jak na przykład na czas 45 lub 70 dni.
Przedsiębiorca sam decyduje, na jaki okres chce zawiesić prowadzenie działalności i ile razy to uczyni.
Zarówno data rozpoczęcia zawieszenia jak i wznowienia działalności gospodarczej nie może być wcześniejsza niż dzień złożenia wniosku.

W okresie zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej przedsiębiorca:
Ma prawo wykonywać wszelkie czynności niezbędne do zachowania lub zabezpieczenia źródła przychodów;
Ma prawo przyjmować należności lub obowiązek regulować zobowiązania, powstałe przed datą zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej; /romeck: czyli mogę przyjąć pieniądze za ślub wykonany np miesiąc wcześniej/
Ma prawo zbywać własne środki trwałe i wyposażenie; /romeck: możesz sprzedawać pentaxowe słoiki :)/ ale róznież nabywać środki trwałe i rozwijać wyposażenie.
Ma prawo osiągać przychody finansowe, także z działalności prowadzonej przed zawieszeniem wykonywania działalności gospodarczej; nie jest zabronione w tym czasie uzyskiwanie innych dochodów, nie pochodzących z przedmiotowej działalności gospodarczej /romeck: np z umów o dzieło/;
Podatek od ewentualnego dochodu, którego uzyskanie dopuszczalne jest w okresie zawieszenia, będzie podlegał rozliczeniu przy płatności pierwszej zaliczki po okresie zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej. Dotyczy to też kosztów poniesionych w okresie zawieszenia. Koszty te, generowane w okresie zawieszenia, będzie można uwzględnić przy wpłacie pierwszej zaliczki na podatek po wznowieniu działalności gospodarczej.

==
Unormowania dotyczące zawieszenia działalności gospodarczej znajdziemy w ustawach:

• z dnia 19 listopada 1999 r. - Prawo działalności gospodarczej (Dz.U. nr 101, poz. 1178 z późn. zm., dalej "u.d.g."),

• z dnia 2 lipca 2004 r. - o swobodzie działalności gospodarczej (t.j. Dz.U. 2010 r. nr 220, poz. 1447 z późn. zm., dalej "u.s.d.g.").

Składa sie na formularzu EDG-1

=
Pozostaje jeszcze zabaw z ZUS-em... :(
ZWPA ZWUA oraz ZFA ZUA lub ZZA

[ Dodano: 2012-08-08, 19:55 ]
paradziqs napisał/a:
1. czyli jesli dobrze rozumiem to taxowkarz nie moze podwozic znajomych poza godzinami pracy nie kasujac ich za to.. albo krawcowa nie moze uszyc np znajomej na prezent urodziny pary skarpetek..

2. a co jesli takie umowy z modelkami bede podpisywal jako osoba fizyczna a nie jako firma? moze to jest rozwiazanie?> albo jako firma brac przyslowiowa zlotowke za takie sesje (jesli juz koniecznie musi to byc platna usluga)..

1. Niestety, TAK, dobrze kolega myśli....
2. sesja za złotówkę: ale US skarbowy ma prawo naliczyć podatek wg ceny rynkowej.'

A sumując: szara, półszara i ćwierćszara strefa jest przeogromna.
Np. mam znajomego który prowadzi pizzernię, w niej na czarno "rozwoziciela" (oficjalnie - nie zatrudnia nikogo poza kuchnią, a przecież w środkach trwałych ma samochód, torbę termiczną a w cenniku - zamówienia z dostawą do domu.
I na dodatek jest... radnym!)

romeck, pytania zadaje po to aby byc madrym "przed szkoda"...
poki co widze same problemy z zakldaniem DG.. i bardziej sie przekonuje do umow o dzielo (odprowadzam podatek tylko i wylacznie od umow za ktore byly pobrane pieniadze, wykonuje bez problemy sesje bezplatne, jedynie trzeba sie dowiedziec czy majac umowe stala czyli "glowne zrodlo dochodu" to takie umowy o dzielo np raz na miesiac beda traktowane jako sporadyczne.. no i drugie pytanie ktore musze im zadac to co ze strona www.. czy moze na niej byc dzial "oferta", albo chociaz np dzial "o mnie" a w nim pare slow jakiego typu sesje robie... ale juz wiem ze tego typu pytania to tylko do mojego US.. Pani na infolniii mi to poleciala + wyslanie prosby o intrpretacje na pismie..

[ Dodano: 2012-08-08, 20:30 ]
romeck, co do zawieszania i "odwieszania".. wczoraj sporo o tym czytalem i wydaje mi sie ze gdzies znalazlem info ze zabawy z zusem nie ma (w sensie zawiadamiania ich..) jedynie trzeba pamietac o tym ze "wznawia" sie jego comiesieczne placenie :)

Skocz do: