Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Jaka będzie skala odwzorowania?
Witajcie.

Mam pytanie techniczne. Czy ktoś może mi powiedzieć jaką skalę odwzorowania uzyskam zakładając do aparatu pierścień odwrotnego mocowania + obiektyw 50mm?

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeden z Grupowiczów napisał kiedyś taki tekst:
http://www.fotografia-prz...rafia/macro.php
Mam nadzieje, że nie będzie miał mi za złe jeśli Cię do niego odeślę :-)
Pozdrawiam

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nie będę miał za złe. I rzeczywiście jest tam wyjaśnione, dlaczego bez dokładniejszych danych obiektywu nie da się tego policzyć. A dla tych, którym się nie chce czytać całego tekstu - już chopćby różnice w wysunięciu gwintu pod filtr przed przednią soczewkę będą miały przy odwrotnym mocowaniu wpływ na skalę odwzorowania. Oczywiście grubość pierścienia odwrotnego mocowania też się liczy. Dlatego tylko eksperyment.

W takim razie zapytam inaczej - co dokupić do mojej "pięćdziesiątki" żeby uzystać jakiś fajny zestaw makro: pierścień odwrotnego mocowania, czy jakieś pierścienie pośrednie? Co Wy byście wybrali?

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeżeli chcesz "prawdziwe" macro to z dwóch możliwości, które wymieniłeś lepszym rozwiązaniem będzie zakup pierścieni pośrednich. Wszystkie trzy pierścienie razem dadzą Ci z 50-tką odwzowowanie mniej więcej 1:1.

Dzięki za odpowiedź :-)

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Przeczytałem ten artykuł i z ciekawości sobie próbowałem policzyć i klops... wychodzą mi jakieś dziwolągi, wartości ujemne itd... (moja matematyka leży totalnie)
Na makrofotografii sie kompletnie nie znam i nigdy się tym działem nie zajmowałem. przy okazji ostatniego wypadu zrobiłem kilka zdjęć, kwiatków i robaków (raczej tak z nudów i żeby przetestować ten "close focus" i co to daje ). i mnie zaciekawiły aspekty takiej fotografii.
próbowałem policzyć wartość odwzorowania dla Vivitara z adapterem (119 mm, minimalna odległóośc ostrzenia 20 cm) Ni cholery nie moge dojść z tym ładu... w kadrze mieści mi sie obiekt szerokości nieco ponad 30 mm, jaka to jest mniej więcej skala odwzorowania?

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
H.M. napisał/a:
w kadrze mieści mi sie obiekt szerokości nieco ponad 30 mm, jaka to jest mniej więcej skala odwzorowania?

Matryca ma 24 mm, a mieści się na nią 30 mm, więc skala bliska 1:1, bo 24/30 :)

PT  Dołączył: 13 Wrz 2006
H.M. napisał/a:
Przeczytałem ten artykuł i z ciekawości sobie próbowałem policzyć i klops... wychodzą mi jakieś dziwolągi, wartości ujemne itd... (moja matematyka leży totalnie)
Na makrofotografii sie kompletnie nie znam i nigdy się tym działem nie zajmowałem. przy okazji ostatniego wypadu zrobiłem kilka zdjęć, kwiatków i robaków (raczej tak z nudów i żeby przetestować ten "close focus" i co to daje ). i mnie zaciekawiły aspekty takiej fotografii.
próbowałem policzyć wartość odwzorowania dla Vivitara z adapterem (119 mm, minimalna odległóośc ostrzenia 20 cm) Ni cholery nie moge dojść z tym ładu... w kadrze mieści mi sie obiekt szerokości nieco ponad 30 mm, jaka to jest mniej więcej skala odwzorowania?

Dla mnie artykuł Marka przejrzany "na szybko" też nie okazał się "lekkostrawny". Cóż - potrzebny będzie :-B i więcej czasu :-) . Ale na logikę - skala 1:1 jest wtedy gdy obiekt o rozmiarach, powiedzmy 15 mm zrzutowany przez obiektyw na kliszę (matrycę) pokryje swoim "cieniem" pole o takich samych wymiarach jak on sam. Nasze APS-C mają wymiary 23.5 x 15.7 mm, co +/- przekłada się na cały kadr, czyli te 3008x2000 punktów (upraszczając nieco sprawę). Czyli jeśli w kadrze mieści Ci się obiekt o szerokości powiedzmy 30mm i wypełnia go w całości horyzontalnie, to IMHO osiągnąłeś skalę ok. 1:1,277 lub jak kto woli 0,783 (chyba że mi się coś pomieszało :-) ).

P.S. Do czytania Twojej stopki to chyba rzeczywiście jakiegoś szkła makro potrzeba ;-)

no czyli jak to jest - ja mam 119 mm, min.odległość ostrzenia 20 cm.
A przeglądam sobie dane obiektywów i widze SMC FA 100/2.8 Macro - ma 100 mm i min. odległość 31 cm i ma skale odwzorowania 1/1. czyli to 1/1 dla 100 mm jest już przy 31 cm. no, a ja mam większą ogniskową, bo 119 i moge ostrzyć już z odległości 20 cm i do tego 1/1 mi brakuje, a na zdrowy rozum porównując do tego SMC powinnem mieć jeszcze lepsze odwzorowanie... kurde, w którym miejscu moje logiczne rozumowanie przestaje być logiczne??

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
H.M. napisał/a:
no czyli jak to jest - ja mam 119 mm, min.odległość ostrzenia 20 cm.
A przeglądam sobie dane obiektywów i widze SMC FA 100/2.8 Macro - ma 100 mm i min. odległość 31 cm i ma skale odwzorowania 1/1. czyli to 1/1 dla 100 mm jest już przy 31 cm. no, a ja mam większą ogniskową, bo 119 i moge ostrzyć już z odległości 20 cm i do tego 1/1 mi brakuje, a na zdrowy rozum porównując do tego SMC powinnem mieć jeszcze lepsze odwzorowanie...

Te minimalne odległości ostrzenia mierzysz od mocowania filtra, od przedniej soczewki, czy od matrycy?
W zależności od producenta różnie podają, więc jestem ciekaw. :)

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006

zestaw Vivitar 70-150/3,8+AF adapter 1,7x, czyli 119 mm (bo close focus ma przy 70 mm) mierzyłem odległość od przedniej soczewki do obiektu.
A ten 100/2,8 macro dane mam od Bojidara.

Ps. Jestem pod wrażeniem zestawu Vivitar 70+150/3,8+Af 1,7x - kupiłem tego vivitara, bo szukałem emki 70-150/4 jako takiego taniego, krótkiego tele, a on sie akurat nawinoł ;) szczerze, nie spodziewałem się rewelacji, ale to co mi powychodziło na zdjęciach przerosło moje oczekiwania. Takiego ostrego szkła, pow. 100 mm jeszcze nie miałem, ślicznie rysuje, ładne kolorki... miodzio ;)

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
H.M. napisał/a:
zestaw Vivitar 70-150/3,8+AF adapter 1,7x, czyli 119 mm (bo close focus ma przy 70 mm) mierzyłem odległość od przedniej soczewki do obiektu.
A ten 100/2,8 macro dane mam od Bojidara.

Ps. Jestem pod wrażeniem zestawu Vivitar 70+150/3,8+Af 1,7x - kupiłem tego vivitara, bo szukałem emki 70-150/4 jako takiego taniego, krótkiego tele, a on sie akurat nawinoł ;) szczerze, nie spodziewałem się rewelacji, ale to co mi powychodziło na zdjęciach przerosło moje oczekiwania. Takiego ostrego szkła, pow. 100 mm jeszcze nie miałem, ślicznie rysuje, ładne kolorki... miodzio ;)

to wrzuc i sie pochwal

adk11  Dołączył: 10 Lis 2007
Witam, wszystkich

Czytałem artykuł Marka Wyszomirskiego, jednak ciężko wywnioskować mi na tej podstawie przybliżonej skali odwzorowania dla zestawu obiektyw kit Pentax 18-55(np ogniskowa 55 mm) + pierścień odwrotnego mocowania + pentax SMC A 50mm/2.
Czy skala odwzorowania będzie inna jeżeli obiektywy zamontuje
Pentax SMC A 50mm/2 + pierścień odwrotnego + kit 18-55 (ogniskowa 55)
Szykuje się do kupna takiego pierścienia, jednak nie wiem czy gra jest warta świeczki.

Pozdrawiam Adam

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
adk11 napisał/a:
Witam, wszystkich

Czytałem artykuł Marka Wyszomirskiego, jednak ciężko wywnioskować mi na tej podstawie przybliżonej skali odwzorowania dla zestawu obiektyw kit Pentax 18-55(np ogniskowa 55 mm) + pierścień odwrotnego mocowania + pentax SMC A 50mm/2.
Czy skala odwzorowania będzie inna jeżeli obiektywy zamontuje
Pentax SMC A 50mm/2 + pierścień odwrotnego + kit 18-55 (ogniskowa 55)
Szykuje się do kupna takiego pierścienia, jednak nie wiem czy gra jest warta świeczki.

Pozdrawiam Adam
pozwolę się podpiąć do tego postu.

Trochę wyjaśnienie, a trochę pytanie.

Otóż - jeśli mamy SMC DA 18-55, to nie mamy pierścienia przysłon. Krótko mówiąc, kiedy mamy pierścień odwrotnego mocowania, przysłoną możemy sterować ... ruszając popychacz przysłony palcem. Oczywiście nie jest to zbyt wygodny a przede wszystkim rozsądny sposób.

Więc mamy sobie ten DA 18-55 + pierścień odwrotnego mocowania.
Mamy dwie możliwości ustawienia wartości przysłony. Albo dziura max domknięta (f22, nie ruszając niczym) albo dziura max otwarta - wtedy jedyne rozsądne wyjście to doklejenie popychacza na stałe np taśmą, żeby trzymał tę wartość. Tylko kto by to robił w DA 18-55?

Więc do makro polecam jakąś stałkę z gwintem filtra 52mm [np ruski Helios - ja mam takiego na PK, ale może byc przecież na m42- bardzo tani na Allegro, można kupić w zestawie z jakimś starym Zenitem]

Pierścien odwrotnego mocowania - 20~30 zł + Helios 20 zł :] i zamykasz się w 50 zł.

Jeśli źle gadam, proszę o poprawienie, ale tak mi się właśnie wydaje.

adk11  Dołączył: 10 Lis 2007
Nie mogąc sie doczekać odpowiedzi, sprawdziłem sam spinając na krótko dwa obiektywy. Efekt zaskoczył moje przypuszczenia. Tylko mam jedno ale, żeby wykonać ostre zdjęcie trzeba bez mała wejść na fotografowany motyw :)

Skala odwzorowania oczywiście nie wiem jaka jest, ale jak dla mnie wystarczająca.
Zauważyłem też pewną prawidłowość - im obiektyw przy aparacie jest dłuższy (większa ogniskowa), tym większe powiększenie.

Moje testowe obiektywy:
body + kit 18-55(ogniskowa 55) + pierścień(obiektywy tymczasowo trzymane ręcznie) + obiektyw Pentax SMC-A 50mm/2
body + sigma 70 - 300 APO + pierścień (obiektywy tymczasowo trzymane ręcznie) + Pentax SMC-A 50 mm/2

Dziś zamawiam redukcje z 58->52 i pieścień 52->49 :) koszt 25 + 35

Pozdrawiam

Skocz do: