Sabiego  Dołączył: 19 Gru 2008
  [K10D] Zacięta przysłona
Cześć

Zaciął mi się mechanizm sterujący przysłoną w K10D.
Macie jakiś pomysł jak to naprawić ? Ile może kosztować naprawa i czy w ogóle się opłaca go naprawiać ? :cry:

Pozdrawiam

tremor  Dołączył: 30 Paź 2007
Witaj.

Wczoraj spotkało mnie to samo.

Zdjęcia robione z przysłoną minimalna wyznaczona przez obiektyw wychodzą ok.
Gdy lekko przymknę przysłonę zaczynają się prześwietlać a gdy mocniej to już jasność mam na max i 0 ostrości (preselekcja przysłony).

Znalazłem serwis w Katowicach. Aparat już tam jest. Jutro będzie prawdopodobnie do odbioru.
Foto Video Audio Serwis
ul. Wojewódzka 40
40-026 Katowice
tel: (32) 255 33 32

Napisze jak wrażenia.
Faceci znają się na rzeczy. Przynieśli mi jeszcze 2 "druciaki" czyli K10D :D żebym zobaczył jaka to dłubanina.

Pozdrawiam
Robert

krzychu1979  Dołączył: 17 Wrz 2011
Sabiego - jak objawia sie Twoj przypadek??
Mi ostatnio kilka razy zdarzyla sie sytauacja odwrotna do tremora, niezaleznie od ustawien przyslona domykala sie do konca i zdjecia byly niedoswietlone (delikatnie mowiac). Dzialo sie tak z kitem, inne obiektywy mam z reczna przyslona wiec nie wiem czy to wina body (najprawdopodobniej) czy kitowego obiektywu. Tym nie mniej bylo to kilka odosobnionych przypadkow i w tym momencie mam spokoj (jak na razie :) )
Jak dostaniesz diagnoze z tego serwisu to chetnie poslucham co to bylo, moze byc mi pomocne w przyszlosci.

Sabiego  Dołączył: 19 Gru 2008
U mnie ten "cypelek" poruszający przysłoną zaciął się na amen. Ani w jedną, ani w drugą. Dodatkowo przy tym mechanizmie "wyszedł" drucik, który powinien być w środku. Na pierwszy rzut oka wygląda to tak jak by jaka sprężynka strzeliła i ten pręcik wyskoczył i wszystko się zablokowało. Przez to aparat całkiem wariuje, nie da się zrobić zdjęcia. Praktycznie nic nie działa.
Wczoraj oddałem go do wyceny, jak do mnie zadzwonią to od razu napiszę ile chcą za naprawę.

Byłem już 2 razy u macherów od Pentaxa. Cały czas próbują rozkminić działanie popychacza przysłony. Jest już prawie sukces ale droga chyba jeszcze daleka.
Jutro kolejny dzień boju. Jak będzie już po naprawie dam znać.

Hihnt  Dołączył: 06 Wrz 2008
Obawiam sie, ze jezeli problem jest taki, jak ten opisany tutaj: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=40615 to trzeba bedzie wymieniac wszystko od popychacza do migawki. W przypadku K10D nie wiem, czy sie oplaca, bo koszt, to ok. 1200 PLN.

Witajcie.

Już po naprawie. Było trochę komplikacji z tłumaczeniem podstaw zasadności preselekcji przysłony ;) Aparat działa jak potrzeba z zaleceniem nie przymykania przysłony ponad 22. Może wtedy znów zeskoczyć dźwignia i sprężynka. Mechanizm jest lekko wyrobiony i odgięta końcówka sprężyny. Kosztowo nie wyszło strasznie koszmarnie - 350 zł.
Naprawę oceniam na 4+

Pozdrawiam
Robert

Skocz do: