Sigma 17-70mm f/2,8-4 vs Sigma 17-50mm f/2.8
Sigma 17-70mm f/2,8-4
58% Complete
7 (58%)
Sigma 17-50mm f/2.8
41% Complete
5 (41%)

wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
Właśnie o to mam mały "żal" do "tych" posiadaczy.

andy68  Dołączył: 11 Wrz 2008

jak chcesz sie pobawic szkielkiem to bede pod koniec sierpnia w sanoku :?:

wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
Dzięki za zainteresowanie,wiem co to szkło potrafi w innym systemie dlatego zamówiłem żeby sprawdzić ale jak wspomniałem nie chciałem się pozbywać body bo mi było potrzebne a wiadomo na zwrot mamy 10 dni.Pewnie się jeszcze skuszę na niego ale raczej po wakacjach na razie sytuację ratuje Tamron 17-50 f2.8

DVX  Dołączył: 15 Gru 2008
Jako posiadacz Sigmy 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM przestrzegam przed tym bublem !!
Już kiedyś na forum o tym obiektywie pisałem ale któryś z moherów raczył post usunąć, tak więc napiszę raz jeszcze.
W/w obiektyw zakupiony w sierpniu 2011 do serwisu trafił już po miesiącu, następnie w czerwcu 2012 i obecnie czyli w sierpniu 2012 aktualnie tam jest.
Powód naprawy jest zawsze ten sam - STABILIZACJA. Obiektyw podczas ostrzenia trzęsie się tak że aż w łapach to czuć, latają bebechy to z lewej w prawą i odwrotnie, zoomowanie powoduje podskakiwanie obrazu tak jakby coś przeskakiwało po jakiejś zębatce. To jeszcze nic, najgorszy jest chwilowy brak reakcji na spust no i wisienka na torcie - ZAMKNIECIE PRZYSŁONY NA ZERO + TOTALNA ZAWIECHA APARATU ! W takiej sytuacji ratuję się odkręceniem gripu i wyjęciem bateri z korpusu !
Krótko pisząc masakra kompletna...
To badziewie kupiłem w miejsce Pentaxa 16-50 F2.8 bo mi zakresu brakowało, potem żal mi było dołożyć 100zł na Pentaxa 17-70 F4 i wybrałem, ładniejszą i tańszą Sigmę, teraz mam za swoje.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Zasłużyłeś - zdradziłeś Pentaxa! ;-)

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Sigma ostatnio całkowicie rozwiązała problem awarii OS w naszym systemie... :evilsmile:

A za to systemowy 17-70 DA ma SDM znany z niebywałej wręcz niezawodności :->

Ale, nawiasem mówiąc, obrazki z Pentaksowego szkiełka jakoś mi się bardziej podobają od tych z Sigmy ;-) Widuję jakieś takie "mydlane" fotki z tego obiektywu. Ktoś nawet pisał, że to "mydlenie" jest jakieś nieprzewidywalne (?!).

komtur napisał/a:
Sigma ostatnio całkowicie rozwiązała problem awarii OS w naszym systemie...

Ponoć tak, bo już w czerwcu zamontowali właśnie coś poprawionego, mającego się już nie popsuć, długo nie wytrzymało :(
komtur napisał/a:
A za to systemowy 17-70 DA ma SDM znany z niebywałej wręcz niezawodności

Chyba ZAWODNOŚCI.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
DVX napisał/a:
komtur napisał/a:
Sigma ostatnio całkowicie rozwiązała problem awarii OS w naszym systemie...

Ponoć tak, bo już w czerwcu zamontowali właśnie coś poprawionego, mającego się już nie popsuć, długo nie wytrzymało :(

Koledze raczej chodziło o to że w ostatniej wersji tego obiektywu pod pentaksa, nie ma OS ;)

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
DVX napisał/a:
Jako posiadacz Sigmy 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM przestrzegam przed tym bublem !!

Ty trafiłeś paścia i na tej podstawie wnioskujesz o całej produkcji. Ja mam tę Sigme i jestem już od paru lat bardzo z niej zadowolony, zas jedynym problemem są minimlanne otarcia tego "mechatego" wykończenia na krawędziach osłony, od częstego wkładania i wyjmowania z plecaka. Gdybym stosował twoje kryteria oceny musiałbym stwierdzić, ze to doskonały obiektyw zas ty piszesz głupoty.
Prawda jest taka, że niezależnie od ceny, jaką płacisz za szkła, wadliwe sztuki się zdarzają. Nikt ci nie da gwarancji, że Pentax 17-70 f/4 nie padnie po tygodniu. Oczywiście, może też działać genialnie latami. Większość sprzętu tak właśnie działa, pada stosunkowo niewielki odsetek.
Dziwi mnie natomiast bardzo, czemu ty wciąż czekasz na naprawę obiektywu, w którym padło to samo po raz trzeci. W podobnej sytuacji ja już od dawna cieszyłbym się nowym szkłem lub zwróconą kasą. Ale to może z tego powodu, że nie mieszkam w Polsce...

Apas napisał/a:
Dziwi mnie natomiast bardzo, czemu ty wciąż czekasz na naprawę obiektywu, w którym padło to samo po raz trzeci.

Naprawiają i odbieram, nie czekam wciąż na naprawę a żeby wymienić lub dostać zwrot kasy musi tych napraw parę być, takie są warunki gwarancj a jej samej jest lat 3 (trzy). Tak więc się nie śpieszę i na przód nie cieszę bo jak to w Polsce jak dojdzie już do ewentualnych zwrotów to się pewnie zacznie kabarecik.
Apas napisał/a:
Nikt ci nie da gwarancji, że Pentax 17-70 f/4 nie padnie po tygodniu.

Oczywiście ale jeszcze żaden obiektyw Pentaxa mi nie płatał żadnych figlów a tu masz, raz zasmakowałem Sigmy no i proszę.

zuka68  Dołączył: 31 Maj 2010
Też mam Sigmę 17-70 (2,8-4). Kupiona niecały miesiąc po tym jak pokazała się na rynku. Działa perfekcyjnie i zero problemów do tej pory.
DVX miałeś pecha, ale dobrze, że ostrzegasz bo może wpadnie Ci pomysł sprzedać na forum ... :mrgreen:

[ Dodano: 2012-08-15, 11:26 ]
Osobiście gdyby mię było stać to bym wybrał S 17-50 2,8 bo widziałem co ten obiektyw wyprawia - kładzie na łopatki moja 17-70 ;-)

saxon  Dołączył: 30 Cze 2007
DVX napisał/a:
raz zasmakowałem Sigmy no i proszę.

i na podstawie takich jednostkowych przykładów powstają internetowe legendy o tym jak to sigma produkuje zamienniki, kundle, itp. sugerując słabą jakość czy kiepską współpracę z korpusami. Tymczasem moje sigmy sprawują się nienagannie od lat i często katowane są w warunkach nie specjalnie optymalnych dla tego typu sprzętu.

Jak dostanę zwrot za Sigmę to z premedytacją Tamrona kupię, tak dla porównania bo ponoć lepsze od Sigmy są.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
DVX napisał/a:
Chyba ZAWODNOŚCI.
No tak... dlatego na końcu zdania miałem " :-> "
DVX napisał/a:
to z premedytacją Tamrona kupię, tak dla porównania bo ponoć lepsze od Sigmy są
hi, hi... za to Tamrony się rozkręcają same z siebie ponoć :-P

Tak na poważnie - życzę Ci, byś trafił na udaną i niezawodną sztukę.

Skocz do: