jannad  Dołączył: 21 Kwi 2006
[K5] czy prześwietla?
Nurtuje mnie pewna sprawa w moim K5. W pewnych warunkach na pomiarze matrycowym prześwietla w porównaniu do starej K20D co zobrazowałem na poniższych zdjęciach. Problem najbardziej uwidacznia się gdy mamy ciemną scenę i gdzieś jakieś małe jasne obiekty.
Szkło to samo, ustawienia takie same, AF ustawiany na ten sam punkt, a czasy jednak inne. I tu moje pytanie, czy tylko moja K5 tak robi, czy po prostu ma na pomiarze matrycowym w tej puszcze jest taki algorytm i basta.
W K5 mam firmware 1.13. Nie wiem co o tym myśleć, może ktoś z was odpowie.

K20-50mm, iso-200 f-3,5 t-1/250

K5-50mm, iso-200 f-3,5 t-1/60

K20-16mm, iso-200 f-3,5 t-1/125

K5-16mm, iso-200 f-3,5 t-1/80

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
jannad napisał/a:
po prostu ma na pomiarze matrycowym w tej puszcze jest taki algorytm i basta
Jest jaśniej w porównaniu do reszty świata (Pentaksowego), choć u mnie tak jasno nie robi. Sprawdź i porównaj obie puszki na pomiarze centralno-ważonym.

Rozumiem że na CW powinno być to samo?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
W granicach błędu pomiarowego, tak. Chociaż cholera wie, czy to centralnie ważone jest takie samo. :roll: W każdy razie po przesiadce z K200D na K-5 w CW nie widziałem różnicy, ana matrycowym była niewielka. Biorąc pod uwagę to, że K200 minimalnie na matrycowym niedoświetlał u mnie jest OK.

Sprawdziłem i na CW też jest różnica w pomiarze.

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Tak głupio zapytam - a nie masz czasem w menu ustawionego powiązania pomiaru z punktem AF? (C1 - 6). To może ogłupić nieco pomiar zwlaszcza w sytuacjach, jakie pokazałeś na swoich fotkach - bo wtedy automatyka zakłada, ze to, co pod aktywnym punktem AF jest na zdjęciu naważniejsze. Jeśli wypada tam ciemny element, zdjęcie kontrastowej sceny bedzie przepalone w jasnych partiach.

apas nie mam tego powiązania ustawionego.
A może byłby ktoś tak miły i wstawił zdjęcie z pokojową lampą która mieściła by się w wewnętrznej ramce matówki z wodokiem na sufit?

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Daj mi na PW maila, to ci taką fotkę zrobię i poślę w pełnej wielkości.

Adam  Dołączył: 12 Sty 2010
Nie wiem jak z matrycowym, ale przy pomiarze punktowym moja K-5 naświetla jaśniej niż np. K-7. Do tego zdjęcia zrobione w trybie LV są jaśniejsze niż te zrobione normalnie...

Dzięki koledze apas doszliśmy do wniosku że moja puszka jet OK. Po prostu zostały przyzwyczajenia z K20. Porównując te dwa aparaty to jednak matrycowy powinien zachowywać się właśnie tak jak w K5.
Z tego wątku można wyciągnąć wniosek że na każdym pomiarze, punktowym, CW, czy matrycowym jest najjaśniej jak to Dada nazwał w Pentaxowym świecie, w porównaniu z innymi korpusami.
K5-nasza małą gwiazdeczka :-)

azimut  Dołączył: 09 Sie 2010
[/img]

Witam forumowiczów. Mam od niedawna K5 i niestety nie mogę sobie poradzić z przepalaniem jasnych fragmentów zdjęć. Zdjęcie powyżej jest wykonane przy dość mocnym zachmurzeniu, ale jak widać cały kamień to jeden duży przepalony placek. Najczęściej problem jest z niebem bo jeżeli jest w miarę dobrze naświetlona pozostała część kadru, to niebo jest najczęściej przepalone. Pomiar światła nie jest powiązany z punktem ostrości. Nie pomaga zmiana trybów pomiaru światła. Miałem wcześniej N90d i C50d i w żadnym z nich nie miałem z tym problemów.
Czy coś muszę zmienić w ustawieniach aparatu, czy K5 tak ma? Jak sobie z tym radzicie?

aliq007  Dołączył: 20 Cze 2012
kompensacja ekspozycji na minus i po problemie ;)

tomek_j  Dołączył: 04 Lis 2010
azimut napisał/a:
Obrazek[/img]

Witam forumowiczów. Mam od niedawna K5 i niestety nie mogę sobie poradzić z przepalaniem jasnych fragmentów zdjęć. Zdjęcie powyżej jest wykonane przy dość mocnym zachmurzeniu, ale jak widać cały kamień to jeden duży przepalony placek. Najczęściej problem jest z niebem bo jeżeli jest w miarę dobrze naświetlona pozostała część kadru, to niebo jest najczęściej przepalone. Pomiar światła nie jest powiązany z punktem ostrości. Nie pomaga zmiana trybów pomiaru światła. Miałem wcześniej N90d i C50d i w żadnym z nich nie miałem z tym problemów.
Czy coś muszę zmienić w ustawieniach aparatu, czy K5 tak ma? Jak sobie z tym radzicie?

Problem "prześwietlonego" nieba jest podręcznikowy. Najlepszym rozwiązaniem jest filtr połówkowy, albo pomiar na niebo i wyciągania dołu z cieni. Nie sadze by N lub C jakoś lepiej sobie z tym problemem radziły, ale skoro tak twierdzisz :-| .
pokaż exif ze zdjęcia z "przepalonym" kamieniem

Poniżej Exif:

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
Ustawiłeś pomiar punktowy, światła się nie zmieściły - przestaw pomiar światła na wielosegmentowy.

popo76  Dołączył: 05 Lut 2008
Pomiar punktowy, więc tak może być. Zwierzaczek jest dość ciemny i aparat ustawia aby to jego poprawnie naświetlić, tym samym przepala jaśniejsze od zwierzaczka elementy. Piszesz, że tak się dzieje niezależnie od trybu pomiaru światła i ja bym chciał jednak zobaczyć jakieś zdjęcie zrobione na matrycowym. Być może rzeczywiście jest coś nie tak.

akurat na tym jest punktowy. Ale co powiecie na to?

piot-rek  Dołączył: 18 Wrz 2009
ale co byś chciał uzyskać na tej fotce? przy takim niebie nic lepszego nie wyjdzie - mogłaby pomóc szara połówka ale brzydko przyciemniłaby też część wież, większą część kadru stanowi katedra która jest zdecydowanie ciemniejsza niż bardzo jasne niebo - aparat wybrał prawidłowo bo większa część kadru jest dobrze naświetlona, choć Ty zapewne wolałbyś aby niedoświetli i żeby katedra była ciemniejsza ale niebo nie było przepalone, może i Twoje oczekiwania są słuszne ale przy obecnych rozpiętościach tonalnych matryc nic lepszego nie uświadczysz prosto z puszki ;)

[ Dodano: 2012-08-15, 22:09 ]
ps. czy Twój poprzedni sprzęt w tych warunkach dałby lepszą fotkę? szczerze nie sądzę bo są pewne warunki niekorzystne dla fotografowania tyle

popo76  Dołączył: 05 Lut 2008
azimut napisał/a:
Ale co powiecie na to?
Na zdjęciu jest przewaga ciemnych elementów, więc wg mnie aparat naświetla poprawnie. Jeśli niebo było niebieskie (choć nie wydaje mi się) to ewidentnie byłoby coś nie tak z korpusem. Wg mnie jednak niebo było białe lub szare, zachmurzone. Jest tu duża rozpiętość tonalna, z którą aparat może sobie poradzić na dwa sposoby. Naświetlając poprawnie obiekt kosztem nieba lub niedoświetlając obiekt i dążąc do braku przepałów na niebie. Wg mnie aparat robi poprawnie zdjęcia.

piot-rek  Dołączył: 18 Wrz 2009
żeby fotka była lepsza trzeba było poczekać aż wyjdzie słońce, niebo zrobiłoby się niebieskie i przy użyciu polara ładnie zmniejszyłbyś kontrasty i byłoby pocztówkowo :)

Skocz do: