stw  Dołączył: 19 Kwi 2007
matówka od warewolfa
Cześć,

czy ktoś skorzystał z zamieszczonego w giełdzie jakiś czas temu ogłoszenia warewolfa w sprawie matówek z klinem? Zamówiłem jedną do DSa, wpłaciłem należność 10 czerwca, a do dzisiaj nie otrzymałem ani matówki, ani zwrotu pieniędzy. Warewolf od wpłaty pieniędzy odebrał tylko jeden mój telefon, ale nic z tego nie wynikło - pozostałe kilkadziesiąt telefonów i parę maili pozostało bez odpowiedzi. Czy ktoś może podobnie wtopił 299zł?

Najśmieszniejsze jest to, że szkoda mi nie tyle kasy, co utraconego zaufania - na początku moich internetowych zakupów, czyli w 2001 roku, obiecałem sobie, że będę podchodził do tego typu transakcji "na luzie" do momentu, aż mnie ktoś pierwszy raz nie wykiwa. Wychodzi na to, że po 6 latach, po ponad 300 wygranych aukcjach, po kilkudziesięciu zakupach w różnych sklepach internetowych i następnych kilkudziesięciu poprzez luźne ogłoszenia z sieci (właśnie na forach i usenecie) ktoś "sprytny" musiał się znaleźć akurat na forum Pentaxa, tym, które najbardziej cenię :cry:

Tak się chciałem tylko wyżalić, bo w sumie wszystkiemu winna moja głupota :-(

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
no to ja czekam na opinię drugiej strony. Fajne jest u nas to, że obie strony mogą się swobodnie wypowiedzieć.

ale, ale... chciałem napisać PW do użytkownika warewolf celem przytoczenia mu tego wątku i umożliwienia mu wypowiedzi. Jednak patrzę w profil i on nie ma ani jednego postu na koncie, zatem... nie mógł umieszczać ogłoszenia! :roll:

[ Dodano: 2007-07-11, 19:33 ]
chyba, że nie było ustawionej daty wygaśnięcia i wątek poleciał do śmieci poprzez skasowanie przez moda [dział śmietnik jest od niedawna, nie uchowało się zatem jeśli był kasowany]

Ogłoszenie pojawiło się na przełomie maja i czerwca, warewolf odpowiadał na pytania nawet. Niestety ogłoszenie było w giełdzie, więc chyba po dwóch tygodniach zniknęło... Ktoś tam nawet podawał linka do aukcji na allegro, ale gdy zdecydowałem się na zakup, było już po aukcji. Teraz próbowałem nawet znaleźć ją w aukcjach zakończonych, ale jakoś mi się to nie udaje.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
O ile pamiętam, w pewnym momencie przedłużyłem ważność, nawet chyba o miesiąc, ale i tak w końcu wygasło.

jakby wygasło, to zostałby ślad w postaci licznika postów autora [przy wygasnieciu nie jest zmniejszany!]. Jeśli zaś został skasowany przy czyszczeniu to owszem, licznik wówczas jest zmniejszany.
Ale nie wierzę, że skasowany został wątek o matówkach. Przynajmniej ja bym go nie skasował [a to ja robiłem czystki w giełdzie, jakiś miesiąc temu]

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
tref, no ale co sugerujesz, czary? ;-) A ja wątek o matówkach pamiętam, warewolf pisał o kosztach materiału itd. Brzmiało to na tyle wiarygodnie, że jednak obstawiam jakieś problemy, a nie chęć wyłudzenia kasy...

czy to na pewno był ten user? Ogłoszenie było, aukcja na alledrogo też, ale czy aby na pewno od tego człowieka?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
tref napisał/a:
przy wygasnieciu nie jest zmniejszany!
Serio? A ja byłem pewien, że jak wątek wygasa, to wszystkim udzielającym się w nim zmniejszają się liczniki.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Z tego co pamiętam to jedna osoba pisała o dorabianiu matówek, a druga o sprowadzonych, gotowych matówkach.

Tref, jesteś pewien, że przy wygaśnięciu wątku na giełdzie licznik postów się nie zmniejsza? Prawie dokładnie rok temu popełniłem z jakieś trzy wypowiedzi na giełdzie, później nie logowalem się z parę miesięcy, aż któregoś razu chciałem coś napisać, i się okazało że nie mam konta (tzn. do takiego wniosku doszedłem po tym, jak udało mi się założyć drugie z takim samym loginem). Zacząłem przeglądać wątki na tych forach, których nie czytywałem, i gdzieś znalazłem wątek o kasowaniu kont z zerową ilością postów. wydedukowałem wtedy, że po wygaśnięciu wątków giełdowych mój licznik spadł do zera i przez to zostałem skasowany.

[ Dodano: 2007-07-11, 20:01 ]
Tref, zajrzyjcie do moich prywatnych wiadomości na forum (admin chyba może?). Tam znajdziecie większą część mojej korespondencji z warewolfem.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
stw napisał/a:
admin chyba może?

nie moze.

moze zacytujesz?

Alkos, jak tylko dojadę do domu i będę mógł korzystać z ctrl+c, ctrl+v (teraz piszę z komórki, więc nie mam tak zaawansowanych funkcji) przekleję całą korespondencję z warewolfem.

stw napisał/a:
Tref, zajrzyjcie do moich prywatnych wiadomości na forum (admin chyba może?). Tam znajdziecie większą część mojej korespondencji z warewolfem.
nie możemy!!!!! Jest możliwość wygrzebania takich danych z bazy, ale bezpośrednio z sql'a. W to się u nas nikt nie bawi, Wasza [userów] korepsondencja jest tajna [zna ją tylko nadawca i odbiorca]

alkos napisał/a:
stw napisał/a:
admin chyba może?

nie moze.

moze zacytujesz?

OK, oto korespondencja - usuwam tylko wzajemne cytaty i dane osobowe:
pierwsza wiadomość prywatna napisał/a:

Od: stw
Do: warewolf
Wysłany: 2007-06-10, 23:38
Temat: matówka do DSa
Cześć,

jestem zainteresowany matówką do DS2 (a dokładniej do jego klona: Samsunga GX-1S). Proszę podaj mniej więcej czas realizacji, no i oczywiście numer konta na który mam przelać należność. I koszty wysyłki. I chyba tyle

Pozdrawiam,
Stanisław xxxxxxxxx

Odpowiedź przyszła szybko - oto ona, wyciąłem tylko cytat mojej powyższej wiadomości + wyiksowałem dane, które warewolf podał.
pierwsza odpowiedź napisał/a:

Od: warewolf
Do: stw
Wysłany: 2007-06-10, 23:45
Temat: Re: matówka do DSa

Witam!
Tak jak napisałem w swoim ogłoszeniu wyślę ci matówkę jak tylko ją otrzymam od producenta, zwykle zajmuje to od siedmiu do czternastu dni. Wysyłam priorytetem, więc następnego dnia będziesz ją miał. Będę cię też informował na bieżąco jaki jest stan twojego zamówienia. Z każdą jego zmianą, np. odebraniem pieniędzy, czy też wysyłką z USA do Polski otrzymasz ode mnie maila z informacją o tym. Proszę prześlij mi też swój adres domowy, mailowy i numer telefonu, abym miał z tobą kontakt i wiedział, gdzie to wysłać :) Koszt przesyłki to 10 zł.
Moje dane to:
Grzegorz xxxxxxxxxxxxxxxxx
63-200 Jarocin
ul. xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
i nr konta:
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Numer komórki to: 517 xxx xxx
Pozdrawiam
Grzegorz xxxxxxxxxx

Natychmiast przelałem pieniądze i wysłałem następującego maila (nie miałem adresu warewolfa, w związku z tym skorzystałem z forum i nawet dostałem kopię wiadomości- wyiksowałem swoje dane):
pierwszy mail napisał/a:

Witaj warewolf,

Przelew już poszedł - 309zł, dojdzie jutro.

Adres mailowy do mnie: xxxxxxxxxxxxx

Adres do wysyłki to:
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

telefon: xxx xxx xxx

Czy sprowadzasz ze stanów jakiś "grubszy" sprzęt foto?

Pozdrawiam,
Stanisław xxxxxxxxxx

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Email wysłany do Ciebie od stw z wykorzystaniem Twojego konta na PENTAX@PL. Jeżeli ta wiadomość zawiera spam lub treści obraźliwe skontaktuj się z webmasterem forum pod adresem: pentax@pentax.org.pl Do listu załącz cały ten email, z nagłówkami włącznie.

W odpowiedzi na tego maila dostałem tylko odpowiedź na to ostatnie pytanie - z kilkoma szczegółami, ale na nic się ostatecznie nie umówiliśmy. Ogólnie naprawdę wymiana maili zapowiadała kolejną udaną transakcję.

Po dwóch dniach otrzymałem taką oto wiadomość:
druga wiadomość od warewolfa napisał/a:

Wysłany: 2007-06-12, 11:48
Witam! Pieniądze doszły wczoraj, dzisiaj wysłałem zamówienie. Za około 14 dni otrzymasz swoją matówkę. Będę cię informował na bieżąco o postępach.

Po niecałych dwóch tygodniach, trochę zaniepokojony brakiem kontaktu ze strony warewolfa (w końcu zapowiadał, że gdy przesyłka wyjdzie z USA do Polski to mnie poinformuje), napisałem do niego tak:
druga wiadomość do warewolfa napisał/a:

Wysłany: 2007-06-23, 19:00
Witam,

i jak tam moja matówka?

i dostałem odpowiedź:
trzecia wiadomość od warewolfa napisał/a:

Wysłany: 2007-06-23, 19:46
4 dni temu dostałem informację, że poleciała do Polski, więc w tym tygodniu będzie :D

Minęło pięć dni...
trzecia wiadomość do warewolfa napisał/a:

Wysłany: 2007-06-28, 21:51
I jak, jest?

Odpowiedź:
czwarta wiadomość od warewolfa napisał/a:

Wysłany: 2007-06-28, 23:21
Spodziewam się ich jutro. Bo jeszcze nie przyszły :(

To mnie już trochę zdenerwowało, bo jednak miałem być informowany o postępach w zamówieniu, a każdą informację musiałem wydobywać z warewolfa. Więc zacząłem dzwonić... Niestety, z jednym wyjątkiem (o którym później) nikt nie odebrał ani nie oddzwonił. 2 lipca napisałem:
stw napisał/a:

Wysłany: 2007-07-02, 21:15
I jak, i jak?

Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi, w związku z czym wysłałem tradycyjnego maila:
drugi mail do warewolfa napisał/a:

from Stanisław xxxxxxx <xxxxxxxxxxxx>
to Grzegorz xxxxxxxxx <warewolfxxxxx@gmail.com>
date Jul 3, 2007 10:36 PM
subject Re: matówka do DSa ciąg dalszy
Cześć,

jak ma się moja matówka? Już ponad trzy tygodnie minęły odkąd za nią
zapłaciłem, i nie ukrywam że wolałbym już ją otrzymać...

Pozdrawiam!

Brak odpowiedzi spowodował kolejną falę telefonów - dzwoniłem z dwóch różnych numerów, i w końcu warewolf odebrał... Dowiedziałem się, że "paczka już pewnie jest, ale jego nie ma w domu, bo jest w Warszawie" oraz, że "będzie w domu w piątek wieczorem, to w sobotę nada paczkę". Dodatkowo usłyszałem, że "jeśli do poniedziałku paczka nie zostanie nadana, to otrzymam z powrotem pieniądze". Rozmowa skończyła się po minucie, a ja, chociaż mocno wkurzony tym, jak muszę wyciągać wszelkie informacje od warewolfa, postanowiłem wziąć na wstrzymanie jeszcze trochę. Niestety jest środa, od poniedziałku próbuję się dodzwonić do warewolfa, jednak znowu nikt nie odbiera, na smsy też nikt nie odpisuje (chociaż komórka pozostaje ciągle włączona).

Nie podaję danych warewolfa, bo ciągle liczę, że skontaktuje się on ze mną i wyjaśni tę sytuację. Zarówno w wątku tu na forum, jak i w tej wcześniejszej korespondencji, nie wydawał mi się osobą, która chce złapać jak najwięcej naiwnych do naciągania. Do chwili obecnej, chociaż z każdym dniem mniej, obstawiam że nie otrzymał przesyłki z USA, nie ma pieniędzy, które mógłby mi oddać, w związku z czym boi się ze mną skontaktować.

I obecnie zastanawiam się, czy jednak nie pomyliłem się co do jego intencji, a on się z tego śmieje, jak to wszystko czyta...

stw, moje zdanie:

jeśli chciałby Cię zrobić na kasę, to kontakt urwał by się od razu w momencie, gdy mu tą kasę przelałeś. To chyba logiczne? Chyba, że jest złodziejem-sadystą, który lubi potem ponabijać się jeszcze w wyrafinowany sposób ze swoich ofiar. Przyznasz, że to raczej mało prawdopodobne.

Cytat
Do chwili obecnej, chociaż z każdym dniem mniej, obstawiam że nie otrzymał przesyłki z USA, nie ma pieniędzy, które mógłby mi oddać, w związku z czym boi się ze mną skontaktować.

To jest możliwe, być może koleś sam wpadł w tarapaty.
Cytat
I obecnie zastanawiam się, czy jednak nie pomyliłem się co do jego intencji, a on się z tego śmieje, jak to wszystko czyta...

Nie przesadzaj :-) Spokojnie. Koleś podał swoje nazwisko, adres, numer komórki, z której najwyraźniej korzysta i nie wyrzucił "po akcji" do śmieci. Tak więc... Obstawiam brak złych intencji i jakąś wtopę.

Oczywiście mogę się mylić.

Zdano napisał/a:
Z tego co pamiętam to jedna osoba pisała o dorabianiu matówek, a druga o sprowadzonych, gotowych matówkach.

Jeden wątek był na normalnym forum i się zachował (nawet ktoś tam linkuje do giełdy): http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=4941

Drugi był na giełdzie, w związku z tym po jakimś czasie zniknął (nie wiem czy został wykasowany, czy wygasł). Właśnie odkryłem, że google ten wątek zindeksowało - wystarczy wpisać w tej wyszukiwarce "warewolf site:pentax.org.pl" i wątek wyświetla się jako pierwszy (nie linkuję bezpośrednio, bo jakoś linkowanie do googlowych kopii jakichś stron średnio mi w przeszłości wychodziło). Po kliknięciu głównego odnośnika jest info, że wątek nie istnieje, jednak google pokazuje również link "kopia", gdzie można przeczytać jak to wyglądało...

Aaaa sorry. To ja pamiętałem o tych dorabianych, nie tych. Z tym, że jak przeczytałem, to o tych też mi się przypomniało, że je widziałem ;-)

Swoją drogą - google to potęga. Aż się przestraszyć można - Wielki Brat wie wszystko :shock:

bEEf napisał/a:
Cytat

Nie przesadzaj :-) Spokojnie. Koleś podał swoje nazwisko, adres, numer komórki, z której najwyraźniej korzysta i nie wyrzucił "po akcji" do śmieci. Tak więc... Obstawiam brak złych intencji i jakąś wtopę.

Oczywiście mogę się mylić.

bEEf, też na początku tak myślałem, szczególnie, że kod pocztowy istnieje i pasuje do miasta i ulicy, którą otrzymałem, oraz google mi podpowiedziały, że w tymże mieście mieszka ktoś, kto nazywa się tak jak warewolf się przedstawił. Jednak myślę nad jego intencjami od jakiegoś tygodnia, i w pewnym momencie mój wrodzony pesymizm podpowiedział mi, że może otrzymałem dane nielubianego kolegi warewolfa... Z drugiej strony optymizm mówi mi, że przecież jakby ktoś chciał kasować ludzi w ten sposób, to przecież nie na 300zł.

Tak ogólnie to nie wściekam się na brak matówki i raczej nie zacznę się o to wściekać - chodzi mi o dwie rzeczy:
* bieżącą - czemu warewolf nie może się ze mną skontaktować i wyjaśnić sytuacji? Czy 20 nieodebranych połączeń nie sugeruje, że wypada oddzwonić? Numer mam na pewno dobry, bo przecież raz jeden udało mi się dodzwonić i mój rozmówca wiedział, o co mi chodzi.
* odległą - jeśli warewolf okaże się jednak oszustem, to za rok zapewne będę się śmiał z tej całej transakcji, natomiast już z mniejszym zaufaniem będę podchodził do następnych...

Pozdrawiam!

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Na allegro konto warewolfa zawieszone. Ciekawe, czy to ten sam:
http://www.allegro.pl/sho...search=warewolf

[ Dodano: 2007-07-11, 21:49 ]
eee, raczej nie, bo jest bardzo stare (2003 r.)

zorzyk, poza tym jest zawieszone z powodu braku aktywności

Skocz do: