katwolf  Dołączył: 11 Gru 2010
[K-5] pytanie - mam ziarno po wywołaniu pef na jpg
Kiedy otwieram pef w ps lub go podgladam np w fastone plik jest ok,czyli "gładki" kiedy go wywołam i zapisze do jpg , - zaznaczam ze nie ruszam zadnymi suwakami nic kompletnie nie zmieniam w camera raw - ukazuje się ochydne ziarno. Rozdzielczość bez zmian czyli max. Kiedy zmienię rozdziałkę zdjęcia na bliższą rodzielczości wyswietlacza ziarno zanika i jest jak w oryginalnym pef'ie. W fastone jest taka funkcja którą można odchaczyć i nazywa się "wygładzanie" kiedy jest aktywna zdjęcie jest oczywiście ok.

Ktoś mi to wytłumaczy jak to obejść? O co tu chodzi?dlaczego pef jest w czymkolwiek odpale ok, a jpg juz nie?

aha jak odpalam tego jpg'a w psie to oczywiscie wszystko jest ok. zatem to ziarno to nie jest problem ani z matryca ani z plikiem tylko kwestia podglądu jak sądze. Co robie nie tak przy konwersji?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
katwolf, pokaż sample i powiedz w czym obrabiasz.

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
daj pefa, daj jpg i napisz w czym wołasz Rawy

wołam w camera raw w szopie. jak wrzucić tutaj plik jpg najprosciej?

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Wrzuć na jakiś zewnętrzny serwis i podaj linki. Tylko w jakimś sensownym rozmiarze i z zachowanym exifem ;-)

no jest bez exifa, ale przynajmniej widac dokladnie o co kaman.

dodałem oryginalny full jpg wywołany w camraw z niesmyranym exifem.

http://www.flickr.com/photos/85237258@N07/

to sa te same foty zrobiłem print screena jedna to pef a druga jpg z tego pefa, w szopie sa identyczne = gładkie, a w fastonie jak widac nie, w jpg pokazuje paskudne ziarno jak bym wyciągał ją za uszy , a PEF jest gładki o dziwo.

Jak widać na flicker ten sam jpg też jest ok=gładki. Sęk w tym że gdy komuś daję fotę to nie wiem w czym ja otworzy i zdarzyło mi sie że były pretensje "czemu takie brzydkie"

Kiedy zmniejszę fotę do mniej wiecej rozdzielczości wyswietlacza czyli np 1600 na jednym boku to ziarno jest zdecydowanie mniejsze.

da się to jakoś obejść, może ktoś sprawdzić u siebie czy ma tak samo. fota jest z k7 ale na k5 mam to samo.

W fastonie jest opcja do zaznaczenia nazywa się "wygładź" obok ikony " - " do pomniejszania. Gdy ją zaznacze ziarno znika.

zlaskovik  Dołączył: 13 Maj 2008
Z fast stone trzeba uważać, szybkosc wyswietlania niestety wiąże się z obniżeniem jakości dlatego nie warto oceniać jakości fot w FS. mi np pokazywał paskudna posteryzacje prze przegladaniu raw więc używam tylko żeby wstępnie odsiac słabe ujęcia a jakość oceniam już w LR. W Twoim przypadku stawiam na jakieś zle ustawienia FS. Z tego co pamietam, przy instalacji pyta o preferencje szybkość/ jakość.

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
katwolf napisał/a:
Gdy ją zaznacze ziarno znika.

Czyli wygląda na to, że nie ma problemu... IMHO...
BTW: Dlaczego ciągle używasz wersji 4.2, gdy już od daaawna dostępna jest 4.6? (co prawda "wygładzania" nie zmieni, ale jest sporo nowych opcji...).

katwolf napisał/a:
Sęk w tym że gdy komuś daję fotę to nie wiem w czym ja otworzy i zdarzyło mi sie że były pretensje "czemu takie brzydkie"

:shock:
Nie tylko "w czym", bo ja jeszcze bym (bardziej nawet) dodał: na czym. No ale tego przecież nigdy nie unikniesz... Jeśli pokazujesz "zarobkowo", to chyba wiesz jak sobie z czymś takim poradzić...

Nie do końca idzie coś takiego obejść, zawsze się znajdzie dociekliwy wujek z tezą że coś jest nie tak bo on wie lepiej. Oczywiście że można : wytłumaczyć, dograć program który nie ma tego problemu, zmniejszyć foty na bezpieczny rozmiar albo dac foty pod postacią prezentacji. Jednak zawsze zostaje niesmak.

Po za tym moja dociekliwa natura nie pozwala na bagatelizowanie tegoż zachowania. Tym bardziej że może tak się dzieje na innym programie również, Chciałbym chociaż wiedzieć czy u was drodzy koledzy ten problem też występuje.

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
Ja chyba (naprawdę) nie rozumiem co masz na myśi... :-?
Chcesz brać na siebie odpowiedzialność(?) za to, że ktoś ogląda dobrze (tak zakładam) obrobione przez Ciebie fotki na jakimś kiepskim ekranie albo przy złych - ogólnie napiszę - ustawieniach :shock:
Czy Ty w ogóle sypiasz, mając takie "problemy" ? :shock:

Edit: miałem, ale wykasowałem. Teraz (ponownie) dopiszę, bo spojrzałem na Twoją stopkę (www). Idziesz do klienta ze swoim "wyświetlaczem" albo pokazujesz mu poprawne(sic!) odbitki i mówisz, że tak to wygląda faktycznie!, a nie tak jak się jemu (błędnie) wydaje. Jak dla mnie koniec tematu. Naprawdę. Siwe włosy już mam :evilsmile:

hihi, chciałem sie upewnić że ze mną wszystko jest ok i tyle :)

czyli jesli w Szopie wyświetla się wszystko ok to rozumiem że nie mam zwidów, omamów czy innych dolegliwości sprzętowych.

To chciałem wiedzieć.

ale jak by ktoś chciał coś dodać od siebie to ja chętnie posłucham..yyy poczytam

Yaner  Dołączył: 11 Sie 2008
Surowy PEF może być różnie pokazywane przez różne narzędzia.
Z mojego doświadczenie np. RawTherapee pokaże inaczej tego samego PEF-a niż np. CameraRAW. I jest to zupełnie normalne. PEF to przecież surowiec przed obrubką. Natomiast efekt końcowy czyli docelowegy jpg/tif, już niezależnie od przeglądarki powinien wyglądać tak samo dobrze/żle. Tak ja to widzę.
FastStona lubię i używam ale głównie do oglądania jpg-ów.

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Workflow jest podstawą. Musisz się zdecydować na jakiś zestaw softu, w którym będziesz pracować a następnie poznać jego możliwości, wady i zalety. Musisz także wypracować sobie formę prezentacji zdjęc dla klientów - taką, by ograniczyć do minimum możliwoći wpłycięcia na odbiór twej pracy poprzez niekontrolowane zmienne, jak jakość monitora albo użytego przez klienta softu. Jeśli oszczędzasz albo mało zarabiasz an zdjęciach, pokazuj jpg w rozdzielczości 72 - 100 dpi, by klient mógł wybrać ujęcia. Poprawność koloru mozesz zawsze udowodnić wydrukowanym proofem z sesji - ja mam w tym celu prostą drukarkę Epsona p-50, która sprawdza się doskonale.
Jednak dokładna znajomość softu, jakiego używasz jest podstawą. Ja sobie zwyczjnie nie wyobrażam pracy narzędziem, którego nie potrafię obsłużyć czy skonfigurować do swoich potrzeb. Tu wychodzi przewaga aplikacji płatnych - lepsza dokumentacja, wsparcie, szersza "obecność" w branży (zatem łatwiej znaleźć kogoś doświadczonego, od kogo można się uczyć). Nie mam nic przeciw softowi darmowemu lub taniemu, ale czasem warto zapłacić właśnie za takie "p*****".

ja uzywam fastona tylko do przegladania i wybierannia kadrów, ale wiem ze ludziska którym to oddam mogą uzywać dosłownie wszystkiego. Oczywiscie udawadniac ze mam racje mogę zawsze ale chciałem wiedziec czy to wina programu, czy może czegoś nie wiem o zapisie do jpg'a z PS'a. W nim pracuje-obrabiam zdjęcia. PEF jest dobrze wyswietlany tylko jpg nie. Myślałem że ktoś z was trafił na ten sam problem i umie mi odpowiedziec dlaczego tak jest.

Skocz do: