Betasz  Dołączyła: 04 Kwi 2008
jakie ustawienia przy uzyciu dodatkowcy lamp
witam
Mam pytanie odnosnie ustawien Pentaxa K100D, robię fotki butów, posiadam profesjonalny zestaw doświetleniowy tzn, namiot bezcieniowy, 2 zarowki błyskowe o mocy 45Ws i teraz jest problem....jesli robie fotki tych butow i ustawiam na automat każde zdjęcie jest oczywiscie prześwietlone ( włącza się oczywiscie lampa wbudowana w Pentaxa + te 2 doswietleniowe), jesli natomiast ustawiam ręcznie aparat to zdjęcie oddaje rzeczywisty kolor obuwia ale jest koszmarnie niewyrazne, takie ZIARNO ! Tzn...wiem ze ostrosc ustawiona jest OK ale fotka wychodzi jakby byla robiona przez jakieś sitko! Co ustawiam zle? Co z wartościa ISO ?
Jesli ktos robil dokladnie takie fotki prosze o poradę, będę wdzieczna
...

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
Im mniejsze ISO tym mniej szumów.
Ustaw niskie ISO, np. 100 i dobierz przysłonę i czas.

Dzieki za rade ide poprobowac i dam znac jak wyszlo

[ Dodano: 2008-04-04, 15:15 ]
szumy zniknęly wiec jest super ale fotka jest za ciemna, ustawilam "autopict" - za ciemna, ustawiam ręcznie czas i przysłone - znowu za ciemne...znasz moze orientacyjne jaką przyslone i czas powinnam sprobowac? To jest aparat mojego chlopaka ja sie nie znam ale zostalam teraz poroszona o zrobienie takich fotek i ciezko...przegladam juz drugie dzien instrukcje ale ehhh...

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Betasz napisał/a:
posiadam profesjonalny zestaw doświetleniowy tzn, namiot bezcieniowy, 2 zarowki błyskowe o mocy 45Ws i teraz jest problem...

no taa....
Problem to jest i to dość poważny.
Zachęcam do lektury, instrukcji aparatu, o świetle w studio, zdjęciach reklamowych itp. itd...
Betasz napisał/a:
To jest aparat mojego chlopaka ja sie nie znam ale zostalam teraz poroszona o zrobienie takich fotek i ciezko...przegladam juz drugie dzien instrukcje ale ehhh...

Że zacytuję klasyka, "wynajmnij profesjonalistę"... kogoś kto się zna i umie.

Pomalu sie udaje..nie wynajme profesjonalisty gdyz sama musze sie tego nauczyc..wiecznie nie bede sobie ludzi brala...
Ale dzieki za pomoc jest coraz lepiej, jeszcze troszke literatury i bedzie super..:-)

[ Dodano: 2008-04-04, 16:06 ]
Zapomialam podziekowac "zbyllu " za praktyczną rade natomiast pan "arti" jak sie nie ma nic konkretnego do powiedzenia to czasem lepiej milczec....:-)Przemadrzać każdy się może haha

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Betasz napisał/a:
Zapomialam podziekowac "zbyllu " za praktyczną rade natomiast pan "arti" jak sie nie ma nic konkretnego do powiedzenia to czasem lepiej milczec....:-)Przemadrzać każdy się może haha

Jak pan, to Arti, nie arti, ok?
Poza tym, to dostałaś ode mnie dość konkretne rady, co z nimi zrobisz, Twoja sprawa.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Betasz napisał/a:
Przemadrzać każdy się może haha
Nie każdy. Ale akurat Arti może. Haha.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Betasz napisał/a:
pan "arti" jak sie nie ma nic konkretnego do powiedzenia to czasem lepiej milczec

Wczytaj się uważnie, dostałaś konkretne porady zarówno edukacyjne jak i oszczędzające czas

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Betasz napisał/a:
znasz moze orientacyjne jaką przyslone i czas powinnam sprobowac?
Orientacyjnie to bym ustawił czas na 1/180 sekundy a przysłonę dobrał do ilości światła.
Naprawdę ciężko się domyśleć co źle robisz, ale napisałaś "włącza się oczywiscie lampa wbudowana w Pentaxa". Zepsuła się ta lampa, że się otwiera?
Może ją zaklej jakąś taśmą klejącą, bo jeśli się otworzy, to oczywiście zdjęcia co najwyżej do wyrzucenia.

Faktem jest, że najlepszej rady udzielił ci Arti, ale nie wprowadziłaś w profilu miasta z jakiego pochodzisz, tak więc pomimo, że Arti z pewnością chętnie by Ci pokazał jak używać aparatu (Arti, ciii... ;-) ), to nie może tego zrobić.

Listę profesjonalistów potencjalnie chętnych (za kilkadziesiąt złotych? ) podejść i pomóc na miejscu znajdziesz w menu "Użytkownicy".
Dziwi trochę informacja, że nie możesz się dogadać z chłopakiem, by Ci wyjaśnił co on robi, gdy chce zrobić zdjęcie przy użyciu tego profesjonalnego zestawu, więc jeśli jesteś ładna i z Krakowa... :mrgreen:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
armar napisał/a:
więc jeśli jesteś ładna i z Krakowa...
armar, nie przeginaj :-P

piotr_luk napisał/a:
armar napisał/a:
więc jeśli jesteś ładna i z Krakowa...
armar, nie przeginaj :-P

No co?
Jestem na etapie poszukiwania modelki :-D

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wielu przystojnych chłopców jest z Krakowa :-P

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
A ilu przystojnych mieszka gdzie indziej

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Ja moge zrobic takie zdjecia - 50zl/szt :-P

dan napisał/a:
Ja moge zrobic takie zdjecia - 50zl/szt :-P

A jak buty są z siateczką?
Ostatnio czytałem o Twoich problemach ze zmorami :mrgreen:

Cytat
A jak buty są z siateczką?

Cholera, to bedzie 500zl/szt. :mrgreen: ;-)

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
armar napisał/a:
Orientacyjnie to bym ustawił czas na 1/180 sekundy a przysłonę dobrał do ilości światła

Ja dobrałbym przysłonę aby uzyskać odpowiednią głębię ostrości i do niej dobrałbym czas. Mam nadzieję, że zdjęcia są robione ze statywu i czasem można operować swobodnie. Samowyzwalacz, żeby nie było poruszeń.

Grizley napisał/a:
k100d nie ma iso100

Napisałem "np. 100" i "ustaw niskie ISO"

armar napisał/a:
Zepsuła się ta lampa, że się otwiera?

Zamknięta lampa nie wyzwoli lamp zewnęrznych, chyba, że połączonych przewodami.
Jeśli zdjęcia są przepalone z powodu doświetlenia lampą z korpusu to można zakleić reflektor gęsią skórką, np.
Wogóle polecam tego typu fotki robić na manualnych ustawianiach, nawet (a może tym bardziej) z lampami.

zbyllu napisał/a:
Ja dobrałbym przysłonę aby uzyskać odpowiednią głębię ostrości i do niej dobrałbym czas. Mam nadzieję, że zdjęcia są robione ze statywu i czasem można operować swobodnie. Samowyzwalacz, żeby nie było poruszeń.

Nie nie nie. armar dobrze radzil. To swiatlo blyskowe, wiec ekspozycja steruje sie poprzez dobor przyslony, a nie czasu. Poruszen nie bedzie.

zbyllu napisał/a:
Zamknięta lampa nie wyzwoli lamp zewnęrznych, chyba, że połączonych przewodami.
Jeśli zdjęcia są przepalone z powodu doświetlenia lampą z korpusu to można zakleić reflektor gęsią skórką, np.

A otwarta lampa wyzwoli lampy swiatlem pomiarowym (pTTL) i w efekcie swiatla z tych zarowek blyskowych na zdjeciu nie bedzie. Nie wiem, czy da rade wylaczyc blysk pomiarowy, jesli tak, to to jest rozwiazanie. Jesli nie - kostka i kabel synchro.

zbyllu napisał/a:
Wogóle polecam tego typu fotki robić na manualnych ustawianiach, nawet (a może tym bardziej) z lampami.

X na galce, WB na blyskowe (albo auto) i ISO na 200 i sterowanie przyslona. Z dwoma zarowkami 45Ws przy bliskiej odleglosci spokojnie mozna dac F/8.

zbyllu napisał/a:
armar napisał/a:
Orientacyjnie to bym ustawił czas na 1/180 sekundy a przysłonę dobrał do ilości światła

Ja dobrałbym przysłonę aby uzyskać odpowiednią głębię ostrości i do niej dobrałbym czas.

Czyli np. 1 / 2000 sekundy do zdjęć w namiocie bezcieniowym? ;-)
Nasza koleżanka z "profesjonalnym zestawem" poinformowała już, że posiada żarówki błyskowe - urządzenia tak profesjonalne, że nie muszą posiadać regulacji mocy błysku, gdyż i tak nie błysną z mocą 1000 Ws. ;-)

zbyllu napisał/a:
armar napisał/a:
Zepsuła się ta lampa, że się otwiera?

Zamknięta lampa nie wyzwoli lamp zewnęrznych,

Otwarta lampa wyzwoli lampy zewnętrzne podczas przedbłysku, skutkiem czego na zdjęciach będziesz miał warunki jak w duxxx u Murzyna.
Żarówek błyskowych nawet po pijaku bym do korpusu nie podłączał - nie lubię tańczyć w takt częstotliwości sieci energetycznej - wolę rytmy mambo, cha-cha, a szczególnie rumby. :mrgreen:

zbyllu napisał/a:
chyba, że połączonych przewodami.

Koleżanka nie pisała, że używa zewnętrznej lampy błyskowej, a z jej wypowiedzi wnioskuję, że takiej nie posiada...

zbyllu napisał/a:
Jeśli zdjęcia są przepalone z powodu doświetlenia lampą z korpusu to można zakleić reflektor gęsią skórką

Albo ustawić prawidłową ekspozycję/oświetlenie.
Takie 45 Ws wystarczy np. lekko odsunąć od namiotu...

Skocz do: