TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Radziecki światłomierz - Jak to ugryźć ? :-D
Witam, dostałem dziś taki światłomierz, wydaje się sprawny ale nie do końca rozumiem oznaczenia i sposób w który można odczytać pomiar światła. Wie ktoś coś może ?

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
jaki to światłomierz?,

Ten na foto, dopiero po chwili załadowało mi go ;)

ja mam leningrada 7

[ Dodano: 2008-06-27, 11:52 ]
a więc tak, są dwi metody pomiaru:
1) światła odbitego
2) światła padającego,
dawno nie używałem i nie chce mi się pisać, może podesłać Ci zdjęcie instrukcji?

D.M.M.  Dołączył: 20 Cze 2007

Ok, Dzięki

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
Radziecki światłomierz - Jak to ugryźć ? :-D

To całkiem proste.

http://img78.imageshack.us/img78/4617/biteuk7.jpg

jak chcesz instr. do 7-ki PL to podaj maila na PW

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Proponuję sprawdzic go z jakimś innym na CdS, lub fotodiodach. Leningrad 4 jest selenowy i z wiekiem następuje w nim zużycie fotokomórki selenowej, co prowadzi do błędnych wskazań.
Obsługa banalna- wskazówka pokazuje liczbę EV, którą ręcznie nastawiasz na kółku ( czerwone liczby na strzałkę na dole )- ze skali kółka odczytujesz czas i przysłonę dla nastawionej wcześniej czułości. Suwak z boku przełącza zakresy pomiarowe i zmienia skalę miernika. Matowa nasadka służy do pomiaru światła padającego, bez nasadki mierzysz światło odbite.

mój sprawdzając ze światłomierzem z aparatu przekłamuje co najmniej o jedną działkę przysłony

Doszedłem tołku .. :-D . Światłomierz pokazuje takie same czasy jak K100d. Więc chyba sprawny. ogólnie ładnie zadbany poza tym edycja olimpijska fajna rzecz i pamiątka będzie. ;-) .

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
TomaSzSz napisał/a:
Światłomierz pokazuje takie same czasy jak K100d.

Skoro pokazuje takie same czasy jak k100d to po co ten światłomierz? Jakby inne pokazywał to byłoby coś - możnaby np. sprawdzić, wedle którego światłomierza fajniejsze fotki wychodzą albo co ;-)

matb napisał/a:
TomaSzSz napisał/a:
Światłomierz pokazuje takie same czasy jak K100d.

Skoro pokazuje takie same czasy jak k100d to po co ten światłomierz? Jakby inne pokazywał to byłoby coś - możnaby np. sprawdzić, wedle którego światłomierza fajniejsze fotki wychodzą albo co ;-)

no hmmm.. ;-) mniej więcej takie same. poza tym z taką Smieną czy Zenkami to światłomierz przydaję się ;P choć na "ślepo" też się strzelało. :evilsmile:

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
TomaSzSz napisał/a:
no hmmm.. mniej więcej takie same. poza tym z taką Smieną czy Zenkami to światłomierz przydaję się ;P choć na "ślepo" też się strzelało.

TomaSzSz, pomiaru światła padającego raczej kasetką nie zrobisz. Tak naprawdę jest to "jedyna słuszna" metoda pomiaru, choć nieco niepraktyczna, bo właśnie wymaga zewnętrznego światłomiarza :-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Slajdy zenkiem robiło się głównie z pomiarem światła padającego za pomocą właśnie Leningrada 4 :-)

A jaki z nowocześniejszych światłomierzy polecacie ? ;-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
predoo napisał/a:
mój sprawdzając ze światłomierzem z aparatu przekłamuje co najmniej o jedną działkę przysłony

albo jest zużyty jak jest selenowy, albo pokazuje dobrze, a aparat ci przekłamuje :)

np pomiar światła padającego zawsze się sporo różni od pomiaru odbitego w obiektywie..
ale za to nie trzeba nic korygować, jak jest białe czy czarne, to akurat pomiar aparatu wtedy przekłamuje ;-)

do cyfry nie potrzebne ani trochę, jakiekolwiek światłomierze zewnętrzne (chyba, że światło odbite i studio powiedzmy), za to do slajdów jest znakomicie, pomiar padającego i jedziesz ;-)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
TomaSzSz napisał/a:
A jaki z nowocześniejszych światłomierzy polecacie

Praktyczny i fajny w uzytkowaniu,choc brakuje mu spota,ale za takie pieniadze (ok. 400zł uzywka),to nie ma co wybrzydzać: Gossen sixtomat flash.Mierzy każde światło.Jak ktos potrzebuje spota,to Polaris (wersja druga) - ma nasadkę spot 5 st. i mało ciekawą cenę (ok. 1000 zł).

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Czy jest na sali Fafniak ? Swego czasu bardzo chwalił jakiegoś Polarisa, ale nie pamiętam modelu :roll:

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
A jak się mierzy światło padające przy portretach np.? Trzeba jakoś super celować, czy wystarczy tak mniej więcej koło głowy? I w którą stronę skierować czujnik? Do źródła światła, czy w obiektyw?

Skocz do: