tank102  Dołączył: 11 Mar 2008
Czy na pewno najlepszy wybór lampa Pentaxa AF 540 do K20???
Proszę przekonajcie mnie do ostatecznego wyboru.
Foto czysto amatorsko.

fredik33  Dołączył: 31 Sie 2007
Bież lampe pentaxa . Ja kupiłem sigme i żałuje , nie działa najlepiej. A podobno z pentaxem niema kłopotów

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Jak Cię stać to kup. Po co tu bić pianę - w końcu 540 to flagowy produkt. Jak Cię nie stać, to kup coś tańszego - począwszy od najtańszych tumaksów, przez Metze. Jedyne co mogę szczerze polecić to zakup lampy z głowicą obracaną na boki-prostsze rozwiązania to półśrodki,które i tak wcześniej czy później zaczną denerwować i dołożysz do interesu zmieniając lampę na jakąś z porządną głowicą.

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Jeśli "foto czysto amatorsko" to tak! Pentax AF 540 zapewnia pełną kompatybilność, czyli, inaczej mówiąć brak problemów z adapterami (kostkami), dziwnymi zachowaniami i takimi tam innymi, z którymi radzą sobie zaawansowani użytkownicy tudzież amatorzy problemów. To tak na wstępie. Dlaczego 540, a nie 360? Coś mi mówi, że masz ambicje fotograficzne, a i możliwości finansowe. Moje przepastne doświadczenie życiowe podpowiada aby w takiej sytuacji iść na całość ;-)

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Zastanów się też nad Metzem 58, ma kilka ciekawostek, których p540 nie ma i jest ciupkę tańszy. A jedyna jego wada to chyba to, że nie jest to P i ma krótszą gwarancję. Chociaż niektórzy wolą zpłacić za firmę.
Aha, zastanów się też nad bezprzewodowym użyciem lampy, bo chyba jest to rozwiązane nieco inaczej.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Metz nie ma trybu "Slave2" czyli pracy jako fotocela. Poza tym ma to wszystko co 540-ka. I kilka ciekawostek, których nie ma 540-ka. Żadnych problemów z pracą i zgodnością nie zaobserwowałem.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Cytat
Czy na pewno najlepszy wybór lampa Pentaxa AF 540 do K20???
Tak.
tank102 napisał/a:
Foto czysto amatorsko.
Wystarczy Ci nawet 360, chyba ze....
Grendel napisał/a:
Jak Cię stać to kup.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Gwiazdor napisał/a:
Metz nie ma trybu "Slave2" czyli pracy jako fotocela. Poza tym ma to wszystko co 540-ka. I kilka ciekawostek, których nie ma 540-ka. Żadnych problemów z pracą i zgodnością nie zaobserwowałem.

A nie na odwrót ? to 540stka nie pracuje jako fotocela.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Raven napisał/a:
Metzem 58, ma kilka ciekawostek

i nie ma gwarancji na palnik

jak dla mnie to przeważyło o tym, że od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem 540tki

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
guerilla napisał/a:
to 540stka nie pracuje jako fotocela.

Pracuje.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Stachu napisał/a:
to 540stka nie pracuje jako fotocela.

Pracuje.

ano

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
540 pracuje jako fotocela.

Pietrobas  Dołączył: 09 Sie 2008
540 może pracować jako fotocela.

:mrgreen:

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Długo jeszcze będziecie to pisać? :-P

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
540 pewnie może pracować jako fotocela, za to 58 ma drugi palnik :-)

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Nie zapominajcie, że 540 może pracować jako fotocela :lol:

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
Niemożliwe :shock:

Ale jesteście pewni ze może pracować jako fotocela? :shock:

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Dziwne. Ja z kolei slyszalem, ze 540 moze pracowac jako fotocela.

skorpion  Dołączył: 24 Wrz 2008
Witajcie, mam Metza 54-MZ3 z Nikonowską kostką. Chcę kupić pentaxa k20d i nie wiem co począć z lapą, cz moja 54 będzie jakoś współpracować z P-TTL em Pentaxa czy pociągnie jedynie na swojej automatyce? Nie za bardzo uśmiecha mi się kupować 540kę lub Metza nowsze generacji. Co wy na to??

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wygląda, że będzie działać http://www.metz.de/en/pho...ca-adapter.html

Skocz do: