lopcio  Dołączył: 17 Maj 2008
Grip do K200D z załadowanymi różnymi akumulatorkami - można?
Witam. Przymierzam się do kupna Pentaksa K200D z KIT-em II i gripem. Do zestawu dołączone są 4 akumulatory, które pójdą do korpusu. Pozostaje kwestia ładowania gripa. Już mnie serce boli, że wydam tyle pieniędzy, więc próbuję na czymś oszczędzić, a wiadomo że łatwiej się wydaje "na raty" :) W związku z tym mam pytanie: Czy można załadować gripa różnymi akumulatorkami, tj. 2 jednej firmy i 2 drugiej (bo akurat takie mam już w domu)? Czy coś się może stać?

Z góry dzięki za pomoc.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Lepiej nie ryzykuj.

W ogóle to nie musisz ładować baterii do gripa - aparat będzie cięższy przez to, a wystarczy jeden komplet baterii naraz. A potem jak już będziesz mógł wydać kolejną kasę, kup komplet eneloopów za 32 zł. :-)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Jeżeli wszystkie cztery są sprawne to pewnie, że można.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli mają takie same parametry to powinno być OK.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
dsk napisał/a:
Lepiej nie ryzykuj.
A czym ma ryzykować. To nie ironia. Po prostu jestem ciekawy.
Zdano napisał/a:
Tez tak uważam. Ważne, by były tej samej pojemności. Tak myślę.

dsk napisał/a:
Lepiej nie ryzykuj.

A czym niby ryzykuje, co najwyżej mniejszą wydajnością zestawu akumulatorów.

[ Dodano: 2008-10-22, 21:42 ]
argawen napisał/a:
Ważne, by były tej samej pojemności

Nie koniecznie, zestaw będzie miał taką wydajność jak najsłabszy akumulator, to wszystko. Można spokojnie mieszać producentów i pojemności.

lopcio  Dołączył: 17 Maj 2008
Zdano napisał/a:

plwk napisał/a:
Jeśli mają takie same parametry to powinno być OK.

argawen napisał/a:
Tez tak uważam. Ważne, by były tej samej pojemności. Tak myślę.

Dzięki za odpowiedzi. Mam nadzieję, że rzeczywiście nic się nie stanie.

A co do pojemności - mam 2x Philips 2600 mAh, 2x GP 2100 mAh i 2x Energy Ring (jakaś chińszczyzna) 2000 mAh, ale niestety nie mam jak ich zmierzyć (przez czas używania mogły trochę stracić, a nawet na początku mogły mieć mniejszą pojemność). Czyli mogę używać razem któreś z tych par?

dsk napisał/a:
W ogóle to nie musisz ładować baterii do gripa - aparat będzie cięższy przez to, a wystarczy jeden komplet baterii naraz. A potem jak już będziesz mógł wydać kolejną kasę, kup komplet eneloopów za 32 zł.

W sumie też dobry pomysł. W ogóle to się zastanawiam, czy nie zrezygnować z tego gripa, ale myślę, że jak na razie go nie kupię, to później jak się na niego zdecyduje to mogę go już nigdzie nie dostać.

[ Dodano: 2008-10-22, 21:48 ]
Zdano napisał/a:
Nie koniecznie, zestaw będzie miał taką wydajność jak najsłabszy akumulator, to wszystko. Można spokojnie mieszać producentów i pojemności.

Jeżeli to jest pewna informacja, to już wszystko jasne. Dzięki za pomoc.

Zdano napisał/a:
Nie koniecznie, zestaw będzie miał taką wydajność jak najsłabszy akumulator, to wszystko.
O to mi chodziło.
lopcio napisał/a:
Czyli mogę używać razem któreś z tych par?
Najlepiej tych
lopcio napisał/a:
mam 2x Philips 2600 mAh, 2x GP 2100 mAh

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
To może powiem tak - ja bym nie ryzykował, bo ostrzega się (ostrzegało kiedyś?) przed mieszaniem akumulatorków. Ale może to miejska legenda, nie wiem.

Ale czy nie jest możliwe, że włoży się dobre akumulatory z jakimiś kiepskimi i przez to wszystkie staną się kiepskie?

dsk napisał/a:
Ale czy nie jest możliwe, że włoży się dobre akumulatory z jakimiś kiepskimi i przez to wszystkie staną się kiepskie?
Bardzo możliwe, to znaczy, że zestaw będzie krótko działał.
Jak Zdano, napisał
Cytat
zestaw będzie miał taką wydajność jak najsłabszy akumulator, to wszystko.

dsk napisał/a:

Tak samo będzie w przypadku akumulatorów tej samej firmy, spadnie wydajność zestawu.

Viator  Dołączył: 08 Maj 2008
I jeszcze jedno - do zestawu są dołączane baterie, a nie akumulatorki. Zrobisz na nich pewnie kolo 800 zdjęć, ale nie da się ich naładować.

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
wiesz co możesz sobie sprawdzić spokojnie ładowarką (jak masz jedyną słuszną) orientacyjną pojemność i napięcia akumulatorków, jak są identyczne to teoretycznie będzie chodzić, praktycznie będzie ten problem że podczas rozładowywania będą się różnie zachowywać, inaczej będą tracić moc nieużywane i inaczej będą się zachowywać pod obciążeniem czyli wydajność takiej parki może być dość losowa, albo po prostu Ci się aparat nie włączy

do zestawu z gripem i ładowarką są dołączane aku energinzera 2500

Viator  Dołączył: 08 Maj 2008
Alyjen napisał/a:
do zestawu z gripem i ładowarką są dołączane aku energinzera 2500
Ah, w takim razie z pokorą przepraszam za sianie zamętu i pokornie proszę o wybaczenie. ;).

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Kto napisał "nie ryzykuj"? Miał rację: różne akku najprawdopodobniej mają różne pojemności, więc podczas pracy te o mniejszej pojemności kończą się wcześniej, te mocniejsze nadal pracują i zmuszają te słabsze do pracy "pod prąd". W przenośni i dosłownie :-) I teraz taki rozładowany akku jest ładowany przez płynący w niewłaściwą stronę prąd i - tak to się nazywa - przeformatowywany. A to prowadzi do zniszczenia tego akku. W skrajnych przypadkach z wyciekami, a tego to już baaardzo nie lubimy.
Na pocieszenie dodam, że aparaty cyfrowe mają taki apetyt na prąd (czytajcie: pobierają z akku momentami całkiem duży prąd), że po rozładowaniu jednego akku, napięcie zestawu przy takich dużych prądach tak spada, że....nie dochodzi do uszkodzenia ogniwa, bo aparat się wyłącza. jednak przy urządzeniach o mniejszym apetycie i większej tolerancji na spadek napięcia....jw.

miodzik  Dołączył: 19 Lut 2008
Kiwak, ma całkowitą rację. w żadnym wypadku nie używać aku o różnych pojemnościach! kiedy te o mniejszej pojemności będą już rozładowane, to dalsze korzystanie z zasilania najpewniej spowoduje wylanie się słabszych ogniw. i analogicznie w drugą stronę-ładowanie. jeśli do ładowarki włożysz dwie różne pary np 2800mAh i 1400mAh to kiedy te mniejsze będą już naładowane, ładowarka nadal będzie ładowała aku o większej pojemności nie odłączając już naładowanych o mniejszej pojemności, co doprowadzi wpierw do ich rozgrzania (czyli zagotowania się elektrolitu) a następnie nawet właśnie do spuchnięcia puszki akumulatora pod wpływem ciśnienia elektrolitu i uwalniania się gazów i co w efekcie oczywiście doprowadza do wylania się elektrolitu (odczyn kwasowy!!!) i bardzo prawdopodobnym zniszczeniem sprzętu.

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
miodzik problem z ładowaniem różnych AA nie dotyczy ładowarek procesorowych.

miodzik napisał/a:
jeśli do ładowarki włożysz dwie różne pary np 2800mAh i 1400mAh to kiedy te mniejsze będą już naładowane, ładowarka nadal będzie ładowała aku o większej pojemności nie odłączając już naładowanych o mniejszej pojemności
Jakiej ładowarki używasz ? :shock:

[ Dodano: 2008-10-23, 20:17 ]
Kiwak napisał/a:
różne akku najprawdopodobniej mają różne pojemności, więc podczas pracy te o mniejszej pojemności kończą się wcześniej, te mocniejsze nadal pracują i zmuszają te słabsze do pracy "pod prąd". W przenośni i dosłownie
A co można powiedzieć o akku, które mają opisaną taką samą pojemność, a jednak różnią się dość znacznie.
Mam takie dwa zestawy Sanyo. Niby są 2300 mA. Dwa z czterech mają najwyżej 1700mA.
Jeżeli ktoś używa ładowarki bez pomiaru pojemności, to żyje w błogiej nieświadomości. Jak tak żyłem, dopóki nie zafundowałem sobie BC-700.
Ale te akku nie zrobiły żadnej krzywdy dwóm cyfrówkom, GPS i lampie.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
argawen, może się nieprecyzyjnie wyraziłem, powinno być: to grozi zniszczeniem akku. Jak zaznaczyłem, spadek napięcia powoduje wyłączenie zasilanego urządzenia. I na szczęście tak będzie w większości wypadków. Ponadto
Zdano napisał/a:
zestaw będzie miał taką wydajność jak najsłabszy akumulator
- nie jest to zbyt precyzyjne określenie, ale jeszcze jeden argument przeciwko stosowania różnych akku.
Co do ładowarek: używajcie czterokanałowych. Nieważne czy w nazwie jest jakaś odmiana słowa "procesor". Niważne ile delt producent umieścił w materiałach reklamowych. Ważne aby ogniwo było ładowane indywidualnie.
Chociaż patrząc z drugiej strony, przez tyle lat używałem ładowarki na czas, wcześniej sprzętu, który sam wystrugałem i nie wiem nawet, czy godzien był miana "ładowarka" i co? I nic, latarki, radyjka i inne samochodziki działały, że hej. Więc? Może trzeba się przestać przejmować? Zresztą ostatnio nawet ładowałem akku do K10D bez ładowarki...
Panie i Panowie, po piwku do kolacji i się nie przejmować. A ja idę pogonić dzieci do spania :-)

Kiwak napisał/a:
Co do ładowarek: używajcie czterokanałowych
Popieram.

[ Dodano: 2008-10-23, 20:45 ]
W dodatku 4 akku uznanej firmy nie kosztują majątku. Raptem 25-30 złotych( GP, Sanyo, Energizer).

Skocz do: