Gośka napisał/a:ludzie byli mali, daleko jeśli chciałam uwzględnić ich na tle krajobrazu czy innego motywu.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
Spróbujmy.Gośka napisał/a:Proszę niech ktoś mi wytłumaczy jaka jest różnica i jaki obiektyw wybrać . Ale tak jak chłopu na rowie:)))
Gośka napisał/a:ludzi na tle krajobrazu
Gośka napisał/a:ludzie byli mali, daleko jeśli chciałam uwzględnić ich na tle krajobrazu
KaSetka + 18-55 + jupiter37a + af360fgz
hamster napisał/a:jedyne czego potrzebujesz to podejść odpowiedni blisko
luhso napisał/a:Na każdy obiektyw nakręcisz filtr.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
Gringo napisał/a:Nie powiedziałaś ile masz na ten cel pieniędzy do wydania. A to sama przyznasz jedno z ważniejszych kryteriów
Myślę, ze do twoich potrzeb wystarczy sigma 17-70 lub Pentax 17-70. Gdyby Ci jednak zostało jeszcze budżetu to zawsze jakieś tele w górach się przyda.
Mam spore podejrzenia że założycielka wątku jest początkująca w fotografii a istota sprawy wskazuje na umiejętność kadrowania.opiszon napisał/a:tyle że problem pewnie w tym, że jak podchodzi blisko, to krajobrazu nie ma, dlatego ta propozycja szerokiego kąta
opiszon napisał/a:rozumiem że posiadasz tylko kit 18-55
Gośka napisał/a:
Wydać chcę 1600,00 ale jaka jest różnica jeśli zrobię fotkę szerokokątnym między 10 a 20(np. 18) a np przy pomocy teleobiektywu 18- 200 ustwiając na najmniejszą ogniskową?
Gośka napisał/a:ponieważ ludzie byli mali,
K-5, SMC A50/1.4, FA50/1.4, FA80-320, Sigma 10-20, 18-50/2.8, 50-150/2.8, 50/2.8 macro, 54MZ-4i
hamster napisał/a:Mam spore podejrzenia że założycielka wątku jest początkująca w fotografii a istota sprawy wskazuje na umiejętność kadrowania.opiszon napisał/a:tyle że problem pewnie w tym, że jak podchodzi blisko, to krajobrazu nie ma, dlatego ta propozycja szerokiego kąta
Ponadto założywszy:
opiszon napisał/a:rozumiem że posiadasz tylko kit 18-55
żadnych dodatkowych klamotów nie potrzeba.
Chyba że Gośka nie posiadasz "krajobrazowych" ogniskowych. Powiedz jaki obiektyw(y) już masz w takim razie.
Gośka napisał/a:Tak mam 18-55 jestem początkująca w fotografi ale nie na tyle by mieć problem z kadrowaniem
Gringo napisał/a:Gośka napisał/a:
Wydać chcę 1600,00 ale jaka jest różnica jeśli zrobię fotkę szerokokątnym między 10 a 20(np. 18) a np przy pomocy teleobiektywu 18- 200 ustwiając na najmniejszą ogniskową?
tutaj masz odpowiedź na to pytanie na przykładzie obiektywu 18-200 zdjecia sa i na 18 i na 200 z tego samego miejsca LINK.
I własnie- jaki masz obecnie obiektyw
Gringo napisał/a:teoretycznie 18 mm powinno zawsze dawać z danym aparatem identyczne rezultaty niezależnie od tego czy jest to 10-20 na 18mm czy 18-200 na 18mm.
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
Gośka napisał/a:Ale czy jest jakaś różnica pomiędzy wykonanym zdjęciem obiektywem 10-20 ustawiając na 18:)) a obiektywem 18-200 (ustawiając też na 18:)) ??
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Canon zły oraz K-7, MZ-30, SF7, ME, Spotmatic, Tessar 50/2.8, Kijew 60
Gośka napisał/a:chciałam uwzględnić ich na tle krajobrazu
Gringo napisał/a:Do twoich potrzeb własnie teleobiektyw byłby najlepszym wyborem
Gringo napisał/a:jak np Pentax 55-300