plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Namiot bezcieniowy - jaka wielkość
Potrzebuję fotografować metalowe, błyszczące przedmioty o średnicy 30 cm i wysokości 40 cm. Jakiej wielkości namiot bezcieniowy zapewni mi bezproblemowe uporanie się z tym tematem? Jakie oświetlenie powinienem do tego dobrać?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
plwk, jak najwiekszy namiot, na solidnej podstawie.

Czy te przedmioty maja byc pozniej wycinane z tla? Czy odbija sie w nich otoczenie?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
kupuj koniecznie taki gdzie w przedniej sciance masz otwor na samo szklo/obiektyw

dan napisał/a:
Czy odbija sie w nich otoczenie?

Zdecydowanie tak. Z tła nie muszę ich wycinać chociaż nie wykluczam takiego rozwiązania.
dan napisał/a:
jak najwiekszy namiot

No właśnie chodzi mi o rząd wielkości, czy starczy 80cm czy może 120 lub 150.

plwk napisał/a:
czy starczy 80cm

Ten na pewno za maly. Im wiekszy namiot, tym lepiej kadr mozna dobrac, odbicia tkaniny w przedmiocie sa mniej ostre a swiatlo bardziej miekkie.

Jeszcze kwestia oświetlenia, czy żarówki światła stałego 600W (5500K) x 2 wystarczą na tą wielkość namiotu (120 lub 150) i obiektu.

plwk napisał/a:
Jeszcze kwestia oświetlenia, czy żarówki światła stałego 600W (5500K) x 2 wystarczą na tą wielkość namiotu (120 lub 150) i obiektu.

Ze statywu powinno byc ok. Masz jakies odblysniki do tych zarowek?

Wszystko buduję od zera. Mam tylko DL-a z obiektywami i statyw do niego.

Ja odbijalem swiatlo z zarowek od parasolki srebrnej odbijajacej, ale snop swiatla byl troche za szeroki, zeby wygodnie sie tym operowalo. Lepszy bylby jakis klosz w ksztalcie stozka o podstawie 60-80cm.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ja tylko przypomne ze im dlaej odstawisz swiatlo od namiotu tym mniejsze problemy z kontrola ekspozycji w calej przestrzeni namiotu

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
W tym watku link po obu stronach namiotu postawilem tylko dwie lampki i sterowalem kadyszka bezprzewodowo - z lewej stala 540tka a z prawej 360tka... Wydaje mi sie, ze do tego typu p***** wystarczylo...

Pzdr
Spinner

Spinner napisał/a:
z lewej stala 540tka a z prawej 360tka... Wydaje mi sie, ze do tego typu p***** wystarczylo...

Ale te dwie lampy daja duzo wiecej swiatla niz zarowki, ktore ma plwk.

Nie mam w DL-u sterowania bezprzewodowego i dlatego wybrałem w koncepcji stałe oświetlenie. Mam wprawdzie 3 lampy błyskowe ale musiałbym dokupić cały osprzęt do sterowania nimi.
Przy statywie czas ekspozycji nie stanowi problemu.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Ludzie polecają halogeny do oświetlania. ino grzeją się bardzo...

plwk napisał/a:
Mam wprawdzie 3 lampy błyskowe ale musiałbym dokupić cały osprzęt do sterowania nimi.

Kostka na aparat, kabel od kostki do lampy, reszta wyzwalana z fotoceli.

To co kupuję zostaje w firmie, dlatego preferuję rozwiązania możliwe proste. Mogę wydać do 700.

plwk napisał/a:
Mogę wydać do 700.

Jesli masz ochote pokombinowac, to mozesz uzyc zarowek blyskowych, ktore sa tanie i daja duzo swiatla o widmie lepszym, niz te super mocne swietlowki kompaktowe. Problem sterowania sila blysku mozna rozwiazac stosujac rozne materialy dyfuzyjne. Ja np w tym celu uzywalem takich bialych cienkich pokrowcow na ubrania (w Ikei kupowalem). Taki pokrowiec, zlozony na pol, zalozony na zarowke zabiera sporo swiatla jednoczesnie zmiekczajac je. Idealnym rozwiazaniem bylby cylindryczny reflektor, na ktory mozna byloby nakladac material dyfuzyjny. Moglbys wtedy pracowac bez statywu na etapie dobierania kadru i ustawienia swiatel.

locke  Dołączył: 02 Lis 2007
Kochani, ja może się tu wtrącę, gdyż tak się składa, że posiadam i namiot i żarówki błyskowe. Mam również Halogena 500W i jest on stanowczo za ciemny. Za to dwie żarówki 45Ws przy namiocie 80cm wyciągają spokojnie f/8-11 przy iso 200 (kasetka - mniej nie można). Z halogena korzystam tylko jako AF assist :) Tzn. jest on włączony nonstop za moimi plecami lecz W OGÓLE nie ma to wpływu na zdjęcia (mimo 500W, a przypominam że halogeny są bardzo wydajne). Dzieki niemu mogę pracować z obiektywami manualnymi na przysłonie roboczej i cokolwiek widzieć no i ostrzyć ręcznie, o ułatwieniu dla AF nie wspominając. A to, że podnosi temperaturę w pokoju po kwadransie o kilka stopni przemilczę.

dan, wielkie thx za podsunięcie pomysłu z regulacją siły błysku! Czemu ja na to nie wpadłem. Denerwuje mnie strasznie niemożność sterowania GO w namiocie. Tylko F/8 i F/8 czy tam f/9.5 :-)

[ Dodano: 2008-11-25, 15:15 ]
PS. ad używania halogenów. One niewątpliwie wymagają statywu, a używanie go w namiocie bezcieniowym jest baardzo kłopotliwe. W połączeniu z niewygodnym otworem na obiektyw i z zamkniętą przednią komorą powoduje, że prędzej się dostanie szału, niż uzyska jakiś fajny kadr na statywie. Trzeba trochę poczołgać się po ziemi, poklękać i poupokarzać przed namiotem, żeby coś fajnego uzyskać :-)

DarekK  Dołączył: 05 Lut 2008
Ewentualnie: lampa błyskowa SS-50 MR (koszt ok. 95 PLN)

http://www.vito.com.pl/co...mid,2/vmcchk,1/

locke  Dołączył: 02 Lis 2007
DarekK, thx. Czegoś takiego szukałem. W sumie to taka droższa żarówka błyskowa z regulacją, ale o taką regulację właśnie mi chodziło.

Sprostowanie: mam namiot 120 nie 80.

Skocz do: