Wszystko co zmusza mnie do myślenia, czyni mnie lepszym
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=19656 - moje zdjęcia do oceny
ederlezi napisał/a:Witam,
mój problem wziął się po przeczytaniu pewnej książki o fotografii.
Proszę sobie wyobrazić sytuację , gdy w pubie siedzi człowiek.
http://www.krysiak.biz/ http://grendel.maxmodels.pl the most important equipment in your bag is your attitude
elgreen napisał/a:Nie do konca rozumiem pytanie :]
Chcesz rozmazac tlo ruchem aparatu a miec ostra osobe na zdjeciu poprzez zamrozenie jej lampa ?
Grendel napisał/a:
Pewnie Ken Rockwell?
luhso napisał/a:Też przyłączam się do pytania, ale w innej scenerii.
Rajdy Samochodowe w nocy. Jedzie jakaś popierdówka, chcemy doświetlić tło (dajmy na to 1/15s), i samochód. W tym wypadku na 2 lamelke?
Czy ktoś kto umie coś takiego, mógłby w telegraficznym skrócie napisać, co i jak?
Tak tylko napiszę... Posiadacze Pentaksów z zielonym guzikiem nie muszą korzystać z trybu P aby pomierzyć ekspozycje.ederlezi napisał/a:Na początek włącz program P w aparacie i potrzymaj przez chwilę spust migawki wciśnięty do połowy, by zmierzyć ekspozycję sceny. Zapamiętaj dane sugerowane przez aparat tak aby uzyskać poprawną ekspozycję. a następnie włącz tryb manualny i wprowadź zapamiętane dane
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
Jeden błysk na zdjęcie (nie licząc kombinowania )luhso napisał/a:z zachowaniem kolejności kurtyn (raz na 1 raz na 2)
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
Tak.Gwiazdor napisał/a:Jeden błysk na zdjęcie.
Racja, nie pomyślałem o tym.CytatCo do korekcji to jak kto lubi/chce/potrzebuje. Tyle że "0EV" dla błysku dobierze P-TTL (lub lampa jesli bdzie w trybie A).
Jak dla mnie idiotyzm. Te same parametry ekspozycji i błysku i lepiej doświetlone tło przez inny moment wyzwolenia błysku??ederlezi napisał/a:Włączenie synchronizacji z drugim przebiegiem kurtyny powoduje wyzwolenie błysku pod sam koniec naświetlania, tuż przed zamknięciem migawki. Dzięki temu aparat rejestruje więcej detali tła.
No ja bym raczej skrócił nieznacznie ten czas, żeby tło było niedoświetlone i żeby zwiększyć szanse na rozmycie tego tła. Ponadto tło prawdopodobnie też dostanie nieco światła z flesha. No i nie nazwałbym zwiększenia z 1/60s do 1/15s nieznacznym - przecież to 4 razy dłuższy czas!ederlezi napisał/a:wprowadź zapamiętane dane wydłużając jednak nieznacznie czas naświetlenia. Jeśli sugerowany czas wynosił 1/60 s , to wydłuż go do 1/15 s i wykonaj zdjęcie
K10D tamron 18-250 zenitar 16/2,8 smc 50/1,4 metz44mz-2 FA50/1,4 velbon mini raynox
Jeżeli będzie w odległości ok 4 metrów od aparatu, to przy lampie na -2 EV nie dostanie na tyle, by było widoczne na zdjęciu.Kiwak napisał/a:Ponadto tło prawdopodobnie też dostanie nieco światła z flesha.
Kiwak napisał/a:Jak dla mnie idiotyzm. Te same parametry ekspozycji i błysku i lepiej doświetlone tło przez inny moment wyzwolenia błysku??ederlezi napisał/a:Włączenie synchronizacji z drugim przebiegiem kurtyny powoduje wyzwolenie błysku pod sam koniec naświetlania, tuż przed zamknięciem migawki. Dzięki temu aparat rejestruje więcej detali tła.
Kiwak napisał/a:No ja bym raczej skrócił nieznacznie ten czas, żeby tło było niedoświetlone i żeby zwiększyć szanse na rozmycie tego tła. Ponadto tło prawdopodobnie też dostanie nieco światła z flesha. No i nie nazwałbym zwiększenia z 1/60s do 1/15s nieznacznym - przecież to 4 razy dłuższy czas!ederlezi napisał/a:wprowadź zapamiętane dane wydłużając jednak nieznacznie czas naświetlenia. Jeśli sugerowany czas wynosił 1/60 s , to wydłuż go do 1/15 s i wykonaj zdjęcie
yyy, tak jasne oczywiście...tak mnie wygięły te cytaty z książki, że się zamotałem, sorry.ederlezi napisał/a:zmniejszyc
K10D tamron 18-250 zenitar 16/2,8 smc 50/1,4 metz44mz-2 FA50/1,4 velbon mini raynox
ederlezi napisał/a:Włączenie synchronizacji z drugim przebiegiem kurtyny powoduje wyzwolenie błysku pod sam koniec naświetlania, tuż przed zamknięciem migawki. Dzięki temu aparat rejestruje więcej detali tła.
Pentax / Canon
K-5, DA 21/3.2 Ltd, DA* 50-135/2.8 SDM, DA 16-45/4, AF-360 FGZ, Manfrotto 055XPROB + 804RC2, Fuji X10
zapraszam!
k3II, k20d, 10-20, 16-50, 85, 8, af540, yn560
moje oczy są oczami wariata...
darkduch napisał/a:Pierwszy błysk jest chyba kontrolny, czyż nie?
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
zapraszam!
k3II, k20d, 10-20, 16-50, 85, 8, af540, yn560
moje oczy są oczami wariata...