Jakie problemy wystąpiły z Twoją lampą Metz 58AF-1P?
Żadne - wszystko działa jak należy.
67% Complete
21 (67%)
Wybuchł palnik.
9% Complete
3 (9%)
Zaciął się zoom.
16% Complete
5 (16%)
Inne - opiszę poniżej.
6% Complete
2 (6%)

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
Pogromca mitów - Metz 58AF-1P
Cześć.

Ktoś tęsknił za takim wątkiem, więc pomyślałem, że dobrze by było nie kończyć na samych tęsknotach ;-)

Szanowne koleżanki i koledzy. Dużo się można naczytać na temat awaryjności i wybuchowości wspomnianej w temacie lampki Metz'a. Czytając tego typu historie można odnieść wrażenie, że Metz robi sprzęty kiepskiej jakości, nie budzące zaufania czy wręcz szkodliwe dla zdrowia psychicznego ich użytkowników. Myślę, że warto by było w miarę dokładnie sprawdzić jak rzeczywiście sprawuje się 58AF-1P w rękach forumowiczów. Dlatego proszę o udział w ankiecie na następujących zasadach:

1. Głosować może tylko użytkownik lampy Metz 58AF-1P. Ankieta dotyczy tylko i wyłącznie wersji dedykowanej dla Pentaksa.
2. Jeśli ktoś napotkał jakiś problem, proszę o jego krótkie opisanie oraz historię naprawy - kontakt z serwisem, czas naprawy, koszt itp.
3. Jeśli z lampą wystąpiły problemy różnego typu zaznaczamy kilka opcji jednocześnie.
4. Jeśli komuś lampa teraz działa a w przyszłości się zepsuje proszę o ponowne oddanie głosu. Nieco zafałszuje to wynik, ale najistotniejsze jest w tym przypadku zebranie informacji o ilości awarii. Jeśli dana usterka wystąpi po raz kolejny, proszę nie głosować ponownie.

pozdrawiam

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Zoom się zaciął. Panowie z serwisu (trójmiasto) twierdzili w rozmowie telefonicznej, że mają sporo tego typu napraw. Obecnie, po naprawie, zoom chodzi zdecydowanie ciszej.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
U mnie jak na razie bez problemów, ale nie używam za często ostatnio. Swego czasu dla znajomych cały ślub/wesele zrobiłem i nic się nie działo.

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Mojemu Metz-owi faktycznie 2 razy sie "zacielo" .Raz wystarczyla perswazja silowa -drugi raz wizyta w serwisie,ale.... moja Kasetka ma na liczniku 27000 fotek ( niecale 2 lata ) - Metz "obsluzyl" 1/3 z tej ilosci. Jestem z niego bardzo zadowolony. Kupil bym go jeszcze raz,pomimo,iz patriotycznie powinienm wspierac Pentaxa.

antek  Dołączył: 23 Wrz 2007
Boje się zaznaczyć, że wszystko ok bo przyciągnę pecha ;-) .
Mam ją od roku jakieś 3000-4000 błysków i wszystko hula jak należy.

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
No i gdzie te wybuchowe Metz'e z przepalonymi palnikami???

No Czesiu, jak na razie statystyka straszna - w ponad 1/4 lamp zaciął się zoom ;-)

BTW. gratuluję nowego avatarka :-)

Mariusz.R  Dołączył: 09 Lis 2008
Cześ napisał/a:
No i gdzie te wybuchowe Metz'e z przepalonymi palnikami???

Ci którym się to przytrafiło nie odpowiedzą :evilsmile:

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
rjan napisał/a:
gratuluję nowego avatarka

aaaa dziękować, dziękować ;-)

rjan napisał/a:
jak na razie statystyka straszna - w ponad 1/4 lamp zaciął się zoom

a o to celowo nie pytałem :evilsmile: przecież wystarczy puknąć... żadna usterka ;-)

Mariusz.R napisał/a:
Ci którym się to przytrafiło nie odpowiedzą

a co głowy im pourywało??? :lol:

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Cześ napisał/a:
a co głowy im pourywało??? :lol:

A jak strzelali "z biodra" kadr pionowy? To dopiero by... :-P
... cienko śpiewali.

maniownik  Dołączył: 28 Mar 2007
Ja miałem przygodę z wybuchającym Metzem. Po około 500 zdjeciach z lampą nagle sru i ciemność widzę ciemność. Posypały się kawałeczki jakby piasku z wnętrza obudowy lampy. Kupiłem lampę we wrześniu 2007 w FOTO-NET. Odesłałem do servisu do Gadńska z tamtąd poszła do Niemiec. Za około 4-5 tygodni odesłano mi kurierem do domu i od tamtej naprawy jestem bardzo zadowolony z tej lampy. Przed wystrzałem zdarzało się, że zoom lapmy się przycinał. Po naprawie ani razu. Także skończyło się dobrze.

maniownik, no to zaznacz w sondzie swoją przygodę z metzem :-)

Raven napisał/a:
maniownik, no to zaznacz w sondzie swoją przygodę z metzem
a ha dobra klikam.

maniownik, rozumiem, że piszesz o wersji dedykowanej do pentaksa?

rjan napisał/a:
maniownik, rozumiem, że piszesz o wersji dedykowanej do pentaksa?
tak posiadam K10D i swojego Metza 58AF-1 używam z nim.

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
Działa bez zarzutów, SUPER lampka, tylko brak w zestawie instrukcji obsługi dedykowanej do Pentax-sa po Polsku, jest tylko system C i N... Jedyna wada... :roll:

gucio-59, o ile pamiętam, to o u mnie była dodana jakaś nędzna karteluszka dla P.

mirekw11  Dołączył: 09 Lis 2008
rjan napisał/a:
Ankieta dotyczy tylko i wyłącznie wersji dedykowanej dla Pentaksa.

Dlaczego tylko do pentaksa? Czyżby wersje metza 58 do innych systemów były jakoś inaczej bardziej lub mniej awaryjne? :roll: :-P Może palniki inaczej wybuchają, bądź też inaczej zoom się wiesza? :shock:

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Wybuchały pierwsze egzemplarze. A że do pentaxa wersja pojawiła się duużo później, to i z tąd przypuszczenie, że w pentaxie nie pojawiły się wadliwe partie.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
rjan, niestety nie mam 58 więc nie moge głosować, ale wygląda to blado.
Na 11 lamp 4 miały problemy - nie jest to zachęcające. :mrgreen:
W 10% lamp wybuchają palniki :shock:

Kocham statystyki :-P

BTW -
Mariusz.R napisał/a:
Ci którym się to przytrafiło nie odpowiedzą
- policz procenty i zobaczysz gdzie ukrywają się ci co nie chcą sie przyznać.

Skocz do: