bumkrowiec  Dołączył: 18 Kwi 2009
Tani papier B&W
Witam wszystkich serdecznie, jestem świeżo po przeglądaniu Allegro, ponieważ chce zrobić sobie ciemnie w domu. O ile chemia nie jest droga to papier jak dla mnie bardzo drogi.

Przykładowo:

Papier cz-b ILFORD XPRESS NEW 13x18/25arkuszy kosztuje z przesyłką 29 zł, daje to za jedną kartkę 85 groszy.

Przy większym formacie:
Papier cz-b ILFORD X-PRESS NEW 24x30,5 /25 kartek jeden arkusz 3 złote 24 grosze
Przy kupnie 100 arkuszy wychodzi minimalnie taniej.

Wobec tego jak na mnie to trochę za droga zabawa bo zrobienie 36 klatek wyniesie z chemią co najmniej 35 złotych.

Czy Wy forumowicze zaopatrujecie się na Allegro, może używacie przeterminowanego papieru? Jak obniżyć koszty?

Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-04-24, 13:48 ]
Oj chyba moja pierwsza wpadka na forum nie zauważyłem ważnych tematów :/ Lecz jak byście koleżanki, koledzy wiedzieli coś nowego to proszę napiszcie :)

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
bumkrowiec napisał/a:
Wobec tego jak na mnie to trochę za droga zabawa bo zrobienie 36 klatek wyniesie z chemią co najmniej 35 złotych

bumkrowiec, ale w formacie 24x30 (czy nawet 13x18) nie robi się całej rolki 35mm, tylko "zdjęcia życia", no, przesadzam, ale co najmniej "zdjęcia kwartału", a reszta to stykówki i ew do wglądu jakieś małe formaty

[ Dodano: 2009-04-24, 13:55 ]
chyba że masz taką skuteczność, że z całej rolki zdjęcia rewelki są.. :-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Ja kupuje w www.afv.pl stalogradacyjna Fome na podlozu plastikowym i mysle, ze cena jest do przelkniecia :-)

savik  Dołączył: 22 Lis 2008
Ja kupuję w AFV www.afv.pl - mam do nich bliziutko. Papier Fomy jest tańszy niż ilforda i od niego zaczynam ciemniactwo. 13x18 fomaspeed - (stałogradacyjny, błyszczący) kosztował mnie ostatnio 18zł za 25szt.

Zanim trafisz w odpowiednią kombinację czasu/gradacji dla klatki, którą chcesz powiększyć to trochę papieru zmarnujesz... nie ma zazwyczaj sensu powiększanie całego negatywu, kilka najlepszych ujęć.

[ Dodano: 2009-04-24, 14:01 ]
dan :-B ubiegłeś mnie ;-)

Rozumiem, faktycznie na całej rolce filmu zwykle są ze 3 super zdjęcia albo w ogóle ich nie ma hehe :) Czy walizkowy radziecki powiększalnik za prawie darmo na początek mi wystarczy, myślę o takim ponieważ w domu jak to w domu dobrze było by się rozłożyć i później złożyć z tym wszystkim :)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
savik napisał/a:
ubiegłeś mnie

Ale reklame im robimy, he he. Wczoraj kupilem w koncu 18x24 i 13x18 SP blyszczacy. Dzis bede powiekszal 8-)

savik  Dołączył: 22 Lis 2008
TU: http://fotorobert.republika.pl/pdf/ciemnia2.pdf jest sporo fajnych informacji na temat wyposażenia ciemni. Jak dorwiesz jakiś stary powiększalnik to musisz go dobrze wyczyścić... ja swój czyściłem po jakichś 15 latach nieużywania (dostałem w spadku ;-) ) i był tak zasyfiony, że trzeba go było rozebrać i dokładnie wymyć. Zabrało mi to dobrą godzinę.

costa  Dołączył: 11 Maj 2006
AFV do niedawna był bezkonkurencyjny, jeżeli chodzi o materiały fomy. Ostatnio ceny bardzo skoczyły. Ciekawe, czy to z powodu zwiększonej popularności i chęci szybszego zysku właściciela, czy wzrostu cen u dystrybutorów (w związku z "kryzysem").

Ceny dzisiejsze w stosunku do listopada zeszłego roku:
fomabrom variant 13x18 - 26zł (19zł)
fomabrom vriant 30x40 - 60zł (42zł)
W14 - 13zł (10zł)

Zniknęła też tania opcja paczki przez pocztę, pozostało UPC za 20 zeta.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Ja was :shock: . Tak w temacie ograniczania kosztów - dziś zamówiłem parę rolek na sobotni wypad w Tatry + wywoływacz i :shock: ceny tak poszły w górę makabrycznie - Foma prawie o 50% :!:

[ Dodano: 2009-04-24, 14:23 ]
costa napisał/a:
W14 - 13zł (10zł)

W27 - 15zł (10zł)

werneri  Dołączył: 11 Mar 2009
savik napisał/a:
TU: http://fotorobert.republika.pl/pdf/ciemnia2.pdf jest sporo fajnych informacji na temat wyposażenia ciemni.

masz może link do pierwszej części? :-)

EDIT:
ok, już mam:)

bumkrowiec napisał/a:
Czy walizkowy radziecki powiększalnik za prawie darmo na początek mi wystarczy

moim zdaniem jest szansa, że taki półśrodek zabierze Ci całą radość - efekty mogą być opłakane; no ale to zależy czego oczekujesz, jak tylko dobrej zabawy w ciemnię i eksperymentów, to wystarczy, a jak jakości i zaparcia tchu w piersiach, to obiektyw Rodenstock, powiększalnik też na pewno nie rus.. :-)

[ Dodano: 2009-04-24, 15:54 ]
costa napisał/a:
jeżeli chodzi o materiały fomy. Ostatnio ceny bardzo skoczyły. Ciekawe, czy to z powodu zwiększonej popularności i chęci szybszego zysku właściciela, czy wzrostu cen u dystrybutorów (w związku z "kryzysem").

No właśnie szok zaliczyłem u Mr. Piotra w sklepiku wczoraj:
negatyw Fomapan 120 = 14zł, zaś Ilford HP5+ czy Trix400 = 15zl...
Piotr uzasadnia tym, że podobno Foma przelicza na Euro, nie na USD, czy jakoś tak. Nie wiem, wisi mi to, jak przelicza, ale za 14zł to niech się bujają, kupiłem Trixy, HP5...
I przeterminowanego Neopana 400/120 po 12zł.. (pół roku temu bym popukał się w głowę, jakby mi ktoś zaoferował przeterminowany film BW za 12PLN... :-) )

Właśnie kupiłem ten powiększalnik właściwie to cały zestaw UPA 725 z lampą zegarem i pewnie ponad 20 letnią chemią hehe. papieru trochę mam więc niedługo pierwsze próby podejmę.

bumkrowiec, dawaj czadu! czuję że się zarazisz... :-)

Mam nadzieje, ale z kolorowych negatywów też mogę robić odbitki na czarnobiałym papierze, prawda?

bumkrowiec, dawno to próbowałem (jakieś 20 lat temu, jako nastolatek), więc nie pamiętam jaki efekt, ale tak coś mi świta, że jakość była gorsza..

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Można , można. Kiedyś produkowano nawet papier przeznaczony specjalnie do wykonywania powiększeń z negatywów barwnych. Przy kopiowaniu na zwykły papier dobrze jest korzystać z filtrów do kopiowania na barwnym papierze. Dobry do tego był słynny polski "Janpol".

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
bumkrowiec napisał/a:
walizkowy radziecki powiększalnik za prawie darmo na początek mi wystarczy
Przez ponad 10 lat taki używałem, bo był mały i na moim metrażu nie zajmował miejsca. Ba, nawet wymieniłem w nim mocowanie obiektywu i używałem własnie Janpola 55 mm i nawet kolor robiłem. W ówczesnej technologii to powiększalnik był najmniej stresującym elementem produkcji odbitek. :mrgreen: Uważaj tylko na żarówkę, bo oryginalne są kiepskie jesli chodzi o równomierność rozkładu światła, a inne powiększalnikowe są większe i nie wejdą. Trzeba poeksperymentować.

Coś się wymyśli, zobaczę jeszcze jak to działa, dodam że jest to nigdy nie używany sprzęt. Cały komplet tak jak stał w sklepie. Zastanawiam się jak ta chemia będzie działać na jakimś skrawku papieru można spróbować :)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
bumkrowiec napisał/a:
jak ta chemia będzie działać
Jak bardzo stara to wywal. Nie ma gwarancji, że będzie dobra, zwłaszcza jesli oryginalna radziecka. Ich produkty były dostosowane do ich materiałów i na innych raczej nienajlepiej się sprawdzały.

A czy suszarki do zdjęć bardzo się przydają? Mam możliwość wzięcia jeszcze takiej suszarki produkcji DDR jednostronna. Nie znam jeszcze ceny ale jeśli nie będzie duża to może wezmę. I tu pytanie czy jest sens czy przydaje się to bardzo?

Skocz do: