zenza  Dołączył: 22 Kwi 2006
PENTAX AF-330 FTZ
Czy opłaca się do ist DS-a kupić lampę błyskową PENTAX AF-330 FTZ, nadmieniam, że nie mam kasy na droższe a napewno ta byłaby lepsza niż wbudowana.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
500FTZ lepiej,dokładniej naświetla.Kiedyś parę lat temu kolega z Niemiec przywiózł mi 330FTZ,szybko wymieniłem na 500kę potem kupiłem drugą.Ds jakkażda cyfra nie toleruje przepaleń i dlatego polecałbym jeśli ma się tylko kilkaset zł.500FTZ.Nie polecam Metzów przepalają przerabiałem ten problem,orginały przynajmniej przy niewielkich odległościach i ustawionej ostrości dają ładny odcień skóry a metz wypaloną biel.Mówię o żarniku na wprost.Do Pentaxa sprawdza się tylko Pentax,kolega kupił za jakąś stówkę dedykowanego soligora i leży toto wymiana nie dała niczego,pracyje na starej z tzw komputerem.Podsumowując jeśli 330 toz rozpraszaczem wynik będzie dobry cena ok 150-200zł + rozpraszacz( można zrobić samemu).500FTZ dokładniejsza lampa mocniejsza możliwość pokłonów kierowania światła cena od 400 do nawet 700(przesadzona)+ rozpraszacz.W DS jest jeszcze jeden problem regulacja siły w zależności od odległości a AF chodzi w złych warunkach jak chce.Najlepiej wyłączyć to cudo i pracować na manualu stosując rozpraszacz, a bliskie np portrety ostrzyć ręcznie,wtedy będzie git.Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-01-18, 10:44 ]
Sorki za brak znaków interpunkcyjnych itp ale mam problemy z neostradą i Kasperskim.Muszę pisać szybko aby nie skasowało tekstu.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
330 nie znam, więc się na ten temat nie wypowiadam.
Ja używam Metz'a 44AF-3P - z delikatną korektą (-0,7ev) siły błysku i dyfuzorem na lampie nie przepala, a kosztuje stosunkowo niedużo i jest dość mocna.
Oczywiście (jak doradza pawel1967), gdybyś miał możliwość zakupu 500FTZ za normalną kasę, to wybór jest tylko jeden :mrgreen:

Pozdrówka
Marucha

[ Dodano: 2007-01-18, 13:45 ]
Pytanie jeszcze - za ile masz możliwość kupienia tej "330"?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
zenza, AF-330FTZ nie ma możliwości odchylenia palnika. Dla mnie to dyskwalifikujące. Oczywiście wybór należy do Ciebie.
Ja bym rozejrzał się za:
1. AF-400FTZ - będziesz miał odchylany palnik i ręczny zoom, TTL oczywiście.
lub
2. AF-280T - wygląda jak skrzyżowanie granata ręcznego z reflektorem od roweru Wigry-3, ale macha palnikiem na wszystkie strony, ma TTL i własną automatykę. Niestety, słabsza moc od powyższych, nie ma zooma (można dokupić nasadki wide i tele)
3. Metzami, Sunpakami i innymi (koledzy juz trochę napisali). IMHO Pawel1967 ostro przesadził z tym, że do Pentaksa tylko lampa Pentaksa.

zenza  Dołączył: 22 Kwi 2006
Dzięki za odpowiedzi, no właśnie te kilkaset złotych, gdyby je mieć:) Niestety jak bym miał 800-1000 zł, to znów bym myślał o szerokim kącie na który choruję (Sigmę 10-20) i wolałbym odłożyć na nią. A ta lampa 330 jest za 150-200 zł do kupienia i napewno do użytku domowego lepsza niż wbudowana(???). Ech-może przyjdzie jeszcze taki czas, że kupie dedykowane lampy i wszystkie(najpotrzebniejsze) szkła limited oprócz tych złotych!!! :-P :-P :-P :mrgreen: (w sobotę 12 baniek w lotto):)

Amens  Dołączyła: 06 Wrz 2009
Pentax AF 400 FTZ - warto?

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Moim zdaniem w Twoim przypadku nie bardzo. Tytułowy watek był o lampie przeznaczonej do *ist DS-a, który posiada obsługę lamp TTL, Twój korpus obsługuje wyłącznie lampy P-TTL, a lampa o którą pytasz posiada tylko zwykły TTL, nie posiada własnej automatyki, więc będziesz mógł skorzystać wyłącznie z dwóch ustawień manualnych - to moim zdaniem trochę mało, poszukaj lampy która ma własną automatykę i obracaną głowicę w dwóch płaszczyznach.
Tu masz parametry tej lampy (i innych lamp Pentaksa):
http://kmp.bdimitrov.de/flashes/AF/index.html

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
zenza, jak się zdecydujesz, to mam 330FTZ. Moim zdaniem lampka jest warta uwagi, bo ma wszstko co trzeba, poza niedogodnościami o których wspomniał Jarek.
Stan lampy jak nowa - palnik praktycznie sklepowy. Cena 160 +przesyłka.

rychu, zenza pytał dokładnie trzy lata temu.

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Wiesz Jarku... Pentax to niszowy system - może zenza jeszcze szuka... :mrgreen:

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
rychu, zenza pytał dokładnie trzy lata temu.

to też cena trzykrotnie niższa :mrgreen:

Toffik  Dołączył: 14 Sie 2011
Sorki że odkopuję temat, ale nie chcę zakładać nowego.

Posiadam puszkę K20D, i zastanawiam się właśnie nad kupnem lampy, i barierą jak zwykle jest kasa ;)
Zauważyłem że właśnie lampa AF-330 FTZ jest ogólnie tanim sprzętem i szeroko dostępnym, jednak poczytałem dzisiaj, i nie jestem pewien czy lampa będzie współpracowała z moim aparatem. Z jednej strony słyszałem że wszystkie cyfrowe lustrzanki mają P-TTL i nie obsłużą TTL, ale jak czytałem zachodnie fora, to niektórzy piszą że ta lampa działa z K10D/K20D.

Mógłby się ktoś wypowiedzieć na ten temat?

Dodam, że to będzie moja pierwsza i na razie jedyna lampa, i będzie głównie służyć do portretów, zdjęć makro i ewentualnie takich tam pstryknięć do albumu rodzinnego :) Czy warto kupować tą lampę w moim przypadku? Cena jest bardzo atrakcyjna, bo na allegro chodzą te lampy po około 100zł, a myślę że marki typu speedline to nie sa warte nic więcej niż ten właśnie Pentax ;)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Toffik napisał/a:
nie jestem pewien czy lampa będzie współpracowała z moim aparatem
A ja jestem pewien, że nie będzie. 330 ma tylko TTL, i bardzo ubogi manual. Nie ma P-TTLa i automatyki własnej. W dodatku palnik jest nieruchomy, nawet się nie obraca.
Toffik napisał/a:
niektórzy piszą że ta lampa działa z K10D/K20D.
Owszem, działa- wali pełną mocą, niezależnie od ustawień.

Dzięki za odpowiedź :)

A są w ogóle jakieś starsze lampy z P-TTL? :D Chodzi mi oczywiście o koszta, bo stare lampy są tanie (obawiam się tylko że właśnie dlatego że nie współpracują z cyframi...).

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Najstarsza, produkowana od 2001, to AF 360 FGZ.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Toffik napisał/a:
jakieś starsze lampy z P-TTL?
Nie, bo wtedy P-TTLa nie było. Lepiej poszukaj coś z automatyką własną. Niekoniecznie Pentaksa. Taniej i pewniej Ci wyjdzie. Byleby napięcie na stopce za wysokie nie było.

Z automatyką własną tzn?

Np coś takiego:
http://allegro.pl/soligor...2480656103.html
Pisze że niby Multi-Dedicated, ale pytanie czy ona potrzebuje jakieś info z aparatu (po co jej tyle pinów na stopce?)?

Jeśli lampa ma ustawienia z tyłu (Iso, ogniskowa, przysłona itp), to można ją stosować z każdym aparatem i trzeba ustawić na lampie tak jak jest w aparacie, czy o co chodzi w tym Multi-Dedicated?

Nie bijcie za głupie pytania, ale początkujący jestem, i z lampą jeszcze nigdy nie robiłem (poza tą wbudowaną, ale przestała mi wystarczać...)

PS: Do ilu V jest to "bezpieczne" napięcie na stopce? Czy jest to zależne od marki.modelu aparatu?

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
p-ttl to chyba system pomiarowy specyficzny dla cyfry - niech mnie ktoś poprawi jak się mylę. Może bardziej starsza lampa z własną automatyką - przy czym nie za stara, żeby napięcie na stopce nie było większe niż 5-10V.

squonk napisał/a:
p-ttl to chyba system pomiarowy specyficzny dla cyfry - niech mnie ktoś poprawi jak się mylę
Nie. MZ-S i MZ-6 też obsługują P-TTL, wystarczy zajrzeć do Dimitrova.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Myślałem że to zwykły ttl...

Skocz do: