Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Citroen C2 - dla Panów czy raczej dla Pań
Mam możliwość zakupu 2-latka w cenie 20tys. z przebiegiem 27tys. z wyposażeniem, w którym brakuje tylko klimatyzacji*. 1.1 benzyna. Kolor srebrny metalik - taki jak jak mi się podoba. Po prostu wóz ideał.

Nie jeżdżę dużo. Codziennie do pracy i od czasu do czasu jakieś wypady w wakacje. Potrzebuję autka małego, zwrotnego i zgrabnego. Nie musi być demonem szybkości i żeby nie palił jak smok.

Jak się cytrynki ogólnie spisują? Co prawda na C2 nie jest napisane, że to babskie auto ale zauważyłem, że panuje taka opinia... a naprawdę bardzo mi się podoba.

Warto czy nie warto?

*
centralny zamek
4 poduszki
ABS
wspomaganie kierownicy
radio

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Crow napisał/a:
brakuje tylko klimatyzacji

Nie ma też bagażnika, także wakacje tylko w dwie osoby. ;-)

Crow napisał/a:
to babskie auto

ale skoro:
Crow napisał/a:
a naprawdę bardzo mi się podoba.

to wal to i rób tak żebyś był zadowolony.

Bagażnik jest takiej wielkości (albo i nawet ciut większy) jak w moim seicento więc nie jest źle.

[ Dodano: 2009-10-30, 13:01 ]
C2 165l
Seicento 170l
:mrgreen:
W sumie tyle samo. Pozostaje jeszcze kwestia jak one się sprawują.

p_ttl
[Usunięty]
Mój brat ma.
Plastikowe to auto - wykończenie bardzo kiepskie. Sam silnik nie jest zły jeśli w środku jadą 2 osoby - przy większej ilości lepiej nie szaleć bo nie ma przyspieszenia w ogóle.
I jak na francuza przystało - problemy z elektryką :)

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Dużo słyszałem o problemach francuskich aut z elektroniką ale myślałem, że to takie głupie gadanie właścicieli niemieckich samochodów :-P
Niestety odkąd ojcu skończyła si gwarancja na C4 Grand Picasso to tak raz w miesiącu jest w serwisie kasować błędy. Jedynie kasować bo serwis nie ma pojęcia czemu się pojawiają. No i dochodzą czasem problemy z ręcznym który oczywiście jest uruchamiany przełącznikiem :-)
Czy to standard czy nie ja na wszelki wypadek będę omijał tą markę szerokim łukiem.

[ Dodano: 2009-10-30, 13:09 ]
Cytat
I jak na francuza przystało - problemy z elektryką :)
o właśnie :lol:

Doktor_Vincent  Dołączył: 04 Lip 2009
Crow, raczej nie, to tak jak byś się przesiadał z P na C* i nie wziął pełnej klatki, choć masz możliwość :-B

*aluzja do jakości obu C nie jest przypadkowa

Wszyscy wokoło doradzają mi zakup czegoś z koncernu VW. A tak się składa, że skoda fabia mi się podoba. Zakup auta jest gorszy od wyboru lustrzanki jak słowo daję. To może jednak 2-3 letnia fabia?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Co by to nie było, decyzję musisz sam podjąć :evilsmile:

Crow, ze skodami to do opiszona, ja osobiście przejechałem się na koncernie AVG

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Cytat
ze skodami to do opiszona, ja osobiście przejechałem się na koncernie AVG

a co to jest ten "koncern AVG" :?:
to ci od AVG Anti Virus :?:

ja znam tylko VAG (Volkswagen Aktiengesellschaft - czyli po naszemu Volkswagen S.A.)
tyle że moja Skoda ma tyle z VAG wspólnego, co Pentax k20d i k200d z koncernem Hoya, więc się nie wypowiadam

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Mam cytrynę akurat i właściwie nie ma żadnych problemów z elektryką, ale może to dlatego, że to samochód, który powstał przed erą elektroniki na kółkach :-)

C2 babski samochód? Dlatego, że mały? Głupie gadanie, jak ci się podoba, to bierz. No chyba, że jest różowy, to wtedy co innego :-) Ale ogólnie francuzy uchodzą za miętkie ;-) , jeżeli chodzi o zawieszenie i użytkowanie.
Zawsze jaki by to nie był samochód, znajdzie się ktoś, kto ma z nim przeboje.

i znowu się pomyliłem, miałem na myśli oczywiście VAG i oczywiście jako skrót myślowy podczepiłem do tego skodę, seata i taki tam :oops:

Doktor_Vincent napisał/a:
VAG i oczywiście jako skrót myślowy podczepiłem do tego skodę, seata i taki tam
i prawidłowo, VAG jest właścicielem marek:
Audi, Lamborghini, Bentley, Bugatti, Seat, Skoda, Volkswagen, Scania, Auto Union, DKW, Horch, NSU, Wanderer

A tak nawiasem do VW AG należy skoda jak najbardziej więc jednak! 8-) :-B

A teraz co do centralnego zamka. Tu oczywiście chodzi o to, że otwierając drzwi kierowcy automatycznie otwierają się drzwi pasażera, a nie że otwierane z pilota?

Ile kosztuje "dorobienie" pilota :?: Nie chodzi mi tu o wygodnictwo ale o zimę. W moim mam i nie dość, że wygodne to i jakie praktyczne. Ale też i się przyzwyczaiłem ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
opiszon ma model przedpołączeniowy i z VW są tam akcesoria typu zegary, klamki, hamulce itp. cała główna konstrukcja z układem napędowym włącznie są czeskie.
Dopiero fabia jest modelem różniącym się od pozostałych w koncernie głównie zewnętrzną częścią nadwozia. Całe bebechy są wspólne z innymi autami z koncernu i jest tylko kwestia różnej kompletacji i jakości montażu.

plwk, dzięki, właśnie tych słów mi było trzeba
Crow, w Peugeocie dorobienie kluczyka z pilotem w salonie kosztowało 230PLN, cytrynki chyba mają podobnie

plwk napisał/a:
Dopiero fabia jest modelem różniącym się od pozostałych w koncernie głównie zewnętrzną częścią nadwozia. Całe bebechy są wspólne z innymi autami z koncernu i jest tylko kwestia różnej kompletacji i jakości montażu.

chyba że to jedyna i niepowtarzalna Fabia z silnikiem 1.4 MPi ;-) (rozwiercony 1.3 OHV Skodovski)

aha, nie zapominaj o Octavii, pierwszej Skodzie zaprojektowanej od początku do końca przez VAG ;-) też miała silnik 1.4 Mpi OHV, choć nie jestem do końca pewien czy to ta sama konstrukcja co w Fabii (ma inne oznaczenie kodowe)

plwk napisał/a:
opiszon ma model przedpołączeniowy i z VW są tam akcesoria typu zegary, klamki, hamulce itp. cała główna konstrukcja z układem napędowym włącznie są czeskie.

dlatego napisałem, że to tak jak z k20d/k200d i Hoya ;-) niby Hoya a jednak zaprojektowane przez Pentaxa ;-)

[ Dodano: 2009-10-30, 13:55 ]
plwk napisał/a:
model przedpołączeniowy
tzw Skoda Favorit MK2 ;-) (prototypy Felicii wyglądały jak leciutko zmodyfikowane Favo)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Creative technologie?!
C2 dla kobitki fajny jest. Facet wygląda w nim jakby właśnie odprowadzał samochód żony do serwisu. ;-)

opiszon napisał/a:
VAG jest właścicielem marek:
Audi, Lamborghini, Bentley, Bugatti, Seat, Skoda, Volkswagen, Scania, Auto Union, DKW, Horch, NSU, Wanderer
Słyszałem, że ostatnio kupili Porsche.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Mój sąsiad coś takiego chyba ma. Wcześniej miał jakąś starą skodę, którą prawie nie jeździł, za to co drugi dzień rano schodził, ściągał pół plandeki, odpalał ją i trzymał na chodzie przez 10 minut (w zimie codziennie). Jak kupił citroena (ze trzy lata temu może) zmniejszył tylko częstotliwość tych zabiegów na raz na tydzień (w zimie co drugi dzień). :mrgreen: Teraz mu chyba przeszło. Choć zima idzie, zobaczymy.

Pentagram, a jaki nieduży samochód jest dobry dla faceta właściwie? Nie licząc sportowych aut za grubą kasę.

Skocz do: