Crow napisał/a:Jak to właściwie jest... Dlaczego obiektyw projektowany pod analoga nie jest tak dobry na cyfrze (a przynajmniej taka panuje opinia)?
"Jeśli twoje zdjęcia nie są wystarczająco dobre, to znaczy że nie masz odpowiednio dużego zuuuma"
"Jeśli twoje zdjęcia nie są wystarczająco dobre, to znaczy że nie masz odpowiednio dużego zuuuma"
15-35-70 ltd
nie ma mnie w internecie
tatsuo_ki napisał/a:telecentryczność.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
nie ma mnie w internecie
pikolo napisał/a:być może inżynierowie wkomponowali w trybie filmowania, jakiś algorytm który po rozpoznaniu obiektywu uruchamia w jakimś stopniu korektę winiety
pikolo napisał/a:Cyfrowe zdjęcie buduje procek
nie ma mnie w internecie
tatsuo_ki napisał/a:ClicoFantastico, jeśli chodzi o telecentryczność wcale sprawa nie zasadza się w kwestii spadku ostrości w rogach. Najważniejsza kwestia to ilość światła i sposób w jaki pada na materiał światłoczuły.
[...]
Konstrukcja elementu światłoczułego matrycy przypomina "długą" rurkę zakończoną kryształkiem krzemu. Wystarczy odrobinę nieodpowiedni kąt padania promienia światła i ten zwyczajnie do kryształku krzemu nie dochodzi.
Tak powstaje nielubiana przez cyfrowców spora winieta.
tatsuo_ki napisał/a:do filmowania używa się nie całej matrycy, tylko jej część
MZ-S, BG-10, AF-500 FTZ, FA 50 1.4, D FA 100 MACRO 2.8 i dwie sigmy 17-35 i 50-500
Moje zdjęcia do oceny:
http://pentax.org.pl/view...der=asc&start=0
ClicoFantastico napisał/a:btw. w swoim opisie matrycy zapomniałeś o mikrosoczewkach
plwk napisał/a:Dotyczyło to starszych matryc, w nowszych jest to już częściowo poprawione
szymon_h napisał/a:serio?
nie ma mnie w internecie
MZ-S, BG-10, AF-500 FTZ, FA 50 1.4, D FA 100 MACRO 2.8 i dwie sigmy 17-35 i 50-500
Moje zdjęcia do oceny:
http://pentax.org.pl/view...der=asc&start=0
tatsuo_ki napisał/a:po co? przecież do filmowania używa się nie całej matrycy, tylko jej część, dzięki temu można wykorzystać tę najlepszą optycznie, środkową część obrazu jaki tworzy na matrycy obiektyw...
tatsuo_ki napisał/a:... przecież łatwiej sczytać dane z części pikseli (zwłaszcza, że matryce CMOS mają taką możliwość) niż tworzyć każdą klatkę dużej rozdzielczości i skalować ją do mniejszych rozmiarów...
K-5, K20D kit WR, F 28/2.8, FA 35/2 AL, FA 50/1.4, K 55/1.8, DA 55-300, DA 70/2.4 Ltd, M 85/2, A 100/2.8, A 100/4 macro, K 150/4, F * 300/4.5, CZ Planar T* 50/1.7, Porst 55/1.4(M42), Pentacon 50/1.8(M42) , Pentacon 100/2.8(M42)
szymon_h napisał/a:mozliwosc korzystania z szerokich katow
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron