MAX581  Dołączył: 18 Mar 2010
Rozważania na temat gripów
Sorki - jakoś nie mogłem się powstrzymać... :-P
W każdym razie - matówkę odpuszczam... zresztą i tak pewnie manuale zaczną "wychodzić"...

[ Dodano: 2011-06-15, 16:38 ]
Jeszcze o jedno chciałbym kolegów zapytać, jako że urządzenie miałem daawno w ręce a i to innej marki.
DGB2 i 3 - czyli popularne "gripy" - służą również (kiedyś tylko) jako dodatkowe zasilanie do K-10/20 i 100/200 . Pisze się że battery pack czyli pojemniki na baterie.
Czy mam rozumieć że są one jednakowo przeznaczone na baterie paluszkowe AA lub akumulatorki AA?
Czy może na dodatkowe akumulatory takie jakie są w aparacie?
Jeśli to drugie - to nie bardzo rozumiem ideę - dodatkowy akumulator można nosić w kieszeni a ten pojemnik powinien być użyteczny gdy np. nie ma wyjścia poza zakupem baterii AA - które są wszędzie.
Dziękuję za objaśnienie tematu - po prostu dla testujących to taki detal ze nie piszą dokładnie o tym.

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
MAX581, ww grip od K10D/K20D wsadzisz tylko dedykowany akumulator. Ale urządzenie to ma także inne zastosowanie - pewnie wiesz jakie. :-)

Sprawa jest istotna o tyle że kupując K-10 mogę już nie móc dokupić oryginalnych akumulatorów, może się skończyć ładowarka itp. a patrząc zdjęcia zobaczyłem że D-BG2 ma w pojemniku miejsce na D-Li50 a nie widziałem miejsca na baterie AA!
W takiej sytuacji K-10/20 stoją pod dużym znakiem zapytania, jako nieekonomiczne (drogie akumulatory i ładowarka).

Dzięki Marku, ale inne zastosowania mało mnie interesują , a potwierdziłeś moje obawy.
Zatem pozostaje jedyna opcja. K-200. Chyba że tam też na akumulator? Ale jeśli dobrze pamiętam to AA...? ;-)
Dzięki! :-B

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
MAX581 napisał/a:
W takiej sytuacji K-10/20 stoją pod dużym znakiem zapytania
przeca pisałem na poprzedniej stronie:
"K10D wygrywa ergonomią bezdyskusyjnie, ale zasilanie z dedykowanych aku dołoży ci jeszcze jedną ładowarkę do tej którą masz do K-x"

dla jasności
W gripa do K10/20 wetkniesz tylko dedykowaną baterię.
W gripa do K200 wetkniesz tylko aku AA.
Do K100 było kilka doróbek które pozwalały zasilać tenże przez złącze zasilacza przy użyciu kabelka/kostki.
Jedynie grip do K7/5 jest uniwersalny.

Zaleta wtykania baterii do gripa jest taka że nie musisz go odpinać by zmienić baterię.
Odkąd mam gripa w K200 oryginalna klapka baterii nie byla otwierana :idea:

capo_  Dołączył: 15 Cze 2008
JackDeJack napisał/a:
Zaleta wtykania baterii do gripa jest taka że nie musisz go odpinać by zmienić baterię.

To samo mam w K10D z tym, że gripa mam od dnia otrzymania aparatu - klapka więc dziewicza ;-)

capo_ napisał/a:
JackDeJack napisał/a:

To samo mam w K10D z tym, że gripa mam od dnia otrzymania aparatu - klapka więc dziewicza ;-)

No to jak ładujecie baterię w aparacie??? :shock:

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
MAX581 napisał/a:

No to jak ładujecie baterię w aparacie??? :shock:

Pewnie nawet jej tam nie włożyli ;-)

Aaaa, no tak, degustibus... ;-)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
MAX581 napisał/a:
No to jak ładujecie baterię w aparacie???
Nie wiem jak ty ale ja baterie (czyt. akumulatory) ładuję w ładowarce :-P
Jedyny wyjątek to ta w samochodzie :mrgreen:

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
pawgra napisał/a:
Sprawa jest istotna o tyle że kupując K-10 mogę już nie móc dokupić oryginalnych akumulatorów,

Spokojnie dostaniesz, bo zamiennik jest też do kilku innych aparatów. Sam akumulator jest bardzo dobrej jakości, u mnie działa już 5 lat i nie ma oznak zużycia.

Co do zalet zasilania AA to ja widzę tylko jedną, są dostępne wszędzie ale np taki K5 w ogóle nie wstaje na komplecie świeżutkich Duracelów AA, więc taka forma zasilania jest mocno dyskusyjna.

JackDeJack napisał/a:
baterie (czyt. akumulatory) ładuję w ładowarce :-P

Tiaa... kto by pomyślał... ;-)

schwefel napisał/a:
taki K5 w ogóle nie wstaje na komplecie świeżutkich Duracelów AA, więc taka forma zasilania jest mocno dyskusyjna.

Widać coś spaprali - albo w gripie , albo w bateriach , albo w K-5 ...
Sprawdź jeszcze na eneloopach - jak nie zadziała - reklamuj sprzęt - gdzieś może być zwarcie i dedykowaną też Ci szybko zeżre.

[ Dodano: 2011-06-16, 08:05 ]
schwefel napisał/a:
więc taka forma zasilania jest mocno dyskusyjna.

W analogach grip był przede wszystkim silnikiem do zdjęć seryjnych i przy okazji zasilał elektronikę aparatu (często nawet spustu migawki nie posiadał - nazywał się po prostu np. Winder A, grip - zaczęli nazywać jak miał uchwyt ze spustem migawki do trzymania w poziomie, profile i pionowy doszły później) - nigdy na paluszkach AA kłopotu z tym nie było - a silniki żarły sporo energii, i mimo to się świetnie sprawdzało takie rozwiązanie - nawet na Ni-Cd o pojemności 800mAh, bo innych nie było. Nie widzę powodu by i teraz nie miało działać skoro producent takie rozwiązanie przewidział. Szkoda tylko że nie do dwucyfrowych.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
schwefel napisał/a:
K5 w ogóle nie wstaje na komplecie świeżutkich Duracelów AA

Masz oryginalny grip czy chiński zamiennik?

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
MAX581 napisał/a:
Nie widzę powodu by i teraz nie miało działać skoro producent takie rozwiązanie przewidział.
Trzeba sprawdziś na akumulatorach. Moja k100 i k200 zazwyczaj też nie chodziły na bateriach a jak już chodziły to krótko.

TM_Mich  Dołączył: 08 Wrz 2009
nemo napisał/a:
MAX581 napisał/a:
Nie widzę powodu by i teraz nie miało działać skoro producent takie rozwiązanie przewidział.
Trzeba sprawdziś na akumulatorach. Moja k100 i k200 zazwyczaj też nie chodziły na bateriach a jak już chodziły to krótko.

Moja kasetka też tak miała.

Teraz mam K10D i 3 akumulatory do niej :)

Bo k200 była bardzo wybredna, nawet na niektórych aku nie działała.

Zdano chińczyk Alpha Digital. Dostałem gratis, więc pełen luz. Niedługo kupuję oryginał, bo ten chińczyk nie ma uszczelek a ja lubię deszczową pogodę ;)
K5 widzi akumulator D-Li90 w gripie jeżeli jest też włożony drugi do body. Na samym akumulatorze w gripie wyświetla znaczek padniętej baterii a jest full naładowana. Przestawianie na auto albo najpierw grip nic nie daje. A może w K5 nie da się pracować na samym gripie? Ale to trochę dziwne bo w k10D dało się.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
schwefel napisał/a:
K5 widzi akumulator D-Li90 w gripie jeżeli jest też włożony drugi do body

Tego problemu nie mam, baterii w korpusie nie ma i nie ma to wpływu na widzialność zasilania, działa bez problemu. Natomiast przy włożonych AA jest gorzej, zasilanie jest przez chwilę, powiedzmy około 10 zdjęć, a później zero prądu.
Mam wrażenie, że w przypadku "chińczyków" jakość wykonania sprężynek, które robią za styki jest bardzo kiepska. Mało sprężysty drut odkształca się i brakuje poprawnego styku.
Ciekawy jestem jak to wygląda w oryginalnych gripach.

Aha, Chińczyk... i wszystko jasne! :mrgreen:

[ Dodano: 2011-06-16, 15:57 ]
Tak sobie tu dyskutujemy o tych bateriach , a myślę że trzeba by było wątek o nich wyizolować z tematu k-10/k-200 i dać osobno pod tytułem " Dodatkowe zasilanie aparatu - gripy D-GB..."
Czy któryś z kolegów "kolorowych" ( bez urazy ;-) ) mógłby to zrobić?

Grip zaniosłem do znajomego elektronika. Rozebrał go, pomierzył napięcia na kablach i stykach. Okazało się, że napięcie dochodzi do poszczególnych pinów, więc to nie jest kwestia braku styku tylko czegoś z oprogramowaniem gripa albo aparatu.

pkosela  Dołączył: 25 Lip 2006
Mam K5, grip - zamiennik (ten z metalowymi bolcami z All...) i problemu ze "wstaniem" z zasilania wyłącznie z gripa (Eneloopy) nie zanotowałem.
Może w weekend porobię trochę zdjęć, zobaczymy ile czasu podziała...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
schwefel napisał/a:
Okazało się, że napięcie dochodzi do poszczególnych pinów

Czy mierzył spadki napięć przy obciążeniu prądem na poziomie 2A?

Skocz do: