peterK napisał/a:
Na allezadroggo wisi przepiękna Yashica Electro 35 GS, tylko pytanie, czy sens jest wydawać tyle kasy? Wielu pewnie powie, że tak. Tylko czy w moim przypadku?
Sony A7 - w końcu święty grall
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
matb napisał/a:Miałem Revue 400es i to nie jest w 100% klon Hi-Matica 7sII, niemniej bardzo fajny aparat. Pozbyłem się go nieopatrznie i mi trochę szkoda
CytatJa swojego Revue dorwałem za 70zł.
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
I zdecydowanie inne w ceniespirit napisał/a:Kiev 3 lub 4A* albo Contax II.. dla mnie przyjemniejsze niż Rewuły i Jasziki, aczkolwiek zdecydowanie "inne w obsłudze".
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
K-5 , z małą szklarnią
ME Super
Ricoh CX-2
Canonet GIII QL 17
Cytat
Jak chcesz tanio, to Konica C-35. Mały sympatyczny dalmierzyk, z bardzo dobrym pomiarem światła (nawet slajdy robiłem) Tylko też trzeba uważać, bo czasami chore ceny są, ale spokojnie do 100 zł można znaleźć.
Dada napisał/a:Yashica Electro to kawał grzmota, wielkości i ciężaru cegły.
spirit napisał/a:Kiev 2 lub 4A* albo Contax II.. dla mnie przyjemniejsze niż Rewuły i Jasziki, aczkolwiek zdecydowanie "inne w obsłudze". Wizjer trochę mały, ale dalmierz niezły, można trafiać w cel z Sonnara 50/1.5.
Keek napisał/a:wszelkie Zorki, Kievy i dalmierzowe kompakty z lat 70tych maja malo widaczna plamke, a i ogolna jakosc celownikow pozostawia wiele do zyczenia.
CytatSpokojnie możesz też pomyśleć o Canonecie 28, za kilkadziesiąt zł można czasem wyrwać. Imho dalmierz ma lepszy od wielu "dużych" systemowych aparatów. No i jest malutki a zdjęcia ostre jak żyleta nawet na pełnym otworze.
odyseusz napisał/a:Ja wyrwałem canoneta, takiego jak tutaj: http://www.cameraquest.com/canql17.htm
W czarnej wersji, praktycznie bez śladów użytkowania. Jestem wręcz zachwycony jakością wykonania i poręcznością body. Nie dość, że wygląda to jeszcze wszystkie funkcje działają jak należy. Szukam do niego jakiegoś dekielka tylko ma chorą średnicę filtrów.
Swego czasu przeszedłem drogę bessy r3A, aparat fajny ale znowu studnia bez dna z syndromem "coś jeszcze".
peterK napisał/a:
Rosyjskie jakoś nie przekonują mnie dizajnem no i też tym:
Keek napisał/a:wszelkie Zorki, Kievy i dalmierzowe kompakty z lat 70tych maja malo widaczna plamke, a i ogolna jakosc celownikow pozostawia wiele do zyczenia.
Mam w domu Smienę 8m i i ten mikroskopijny wizjer mnie do niej nie zachęca. Poza tym mz jest zepsuta (no chyba, że pierścień ostrości w tym aparacie z zasady jest tylko "atrapą"? ) Za to Contax II, jak już zdążył zauważyć Dada, zupełnie nie należy do zakresu cenowego, jaki by mnie interesował.
Aparaty szczęścia nie dają...
dusza Pentaksa, a sprzęt Canona
P30n, 5D Mk I, objektorów kilka i same pełne klatki RF
CytatTylko pamietaj prosze, ze wszelkie Zorki, Kievy i dalmierzowe kompakty z lat 70tych maja malo widaczna plamke, a i ogolna jakosc celownikow pozostawia wiele do zyczenia.
Cytatdodatkowo wizjer jest najwyżej średni. Odrobinę tylko lepszy od Zorki4. I wielkość i przejrzystość i wyrazistość plamki dalmierza pozostawiają sporo do życzenia.
CytatFED3 - mała plamka, wizjer okularnika nie rozpieszcza, ale wzglednie cichy
CytatPoza podobnym sposobem dzialania, niewiele ma to wspolnego z dzisiejszymi Cosinami, Leicami czy dalmierzowymi Mamiyami.