gin z tonikiem napisał/a:W Olku w sumie tylko brakuje mi wbudowanej lampy i poziomicy.
romeoad napisał/a:gin z tonikiem napisał/a:W Olku w sumie tylko brakuje mi wbudowanej lampy i poziomicy.
Ale ma niewbudowaną lampę. A X10 ma poziomicę?
Osobiście wolałbym E-PL3, szczególnie z 14mm panasonica albo 12mm olka.
Benek napisał/a:A brałeś pod uwagę Samsunga NX100? Z kitem-naleśnikiem NX20-50 będzie cię kosztował jakieś 1100-1200 zł. (cena nowego sprzętu, sklepowa).
Moim zdaniem to zupełnie rozsądna propozycja. Masz dużą matrycę APS-C, możliwość podpięcia elektronicznego wizjera, tanie i dobre stałki. A do tego gratis metalowy, solidny korpus...
Kfan napisał/a:A jak kompakt to EX1 kosztuje poniżej 1000 PLN i do tego oferuje ekwiwalent 24 mm/F1,8 którego w X10 nie ma.
Za różnicę w cenie mozesz kupić jakiś drugi aparat.
Jednym słowem za JEDEN X10 masz EX1+NX100(NX5).
gin z tonikiem napisał/a:No i tak jak pisałem nie chcę wchodzić w drugi system, starczy mi już trosk jakie dostarcza Pentax
Benek napisał/a:gin z tonikiem napisał/a:No i tak jak pisałem nie chcę wchodzić w drugi system, starczy mi już trosk jakie dostarcza Pentax
To dlaczego w ogóle zastanawiasz się nad bezlusterkowcami Olympusa? Bierz X10 i bądź zadowolony.
gin z tonikiem napisał/a:
EX1 faktycznie jest ciekawym aparatem za dobrą cenę, ale jak na moje potrzeby jest zbyt mało multimedialny.
Kfan napisał/a:[
Osobiście jednak uważam że to strata kasy bo za taką kwotę jak X10 można kupić spoor lepszy aparat jak np NX200 20 MP...
mrawi napisał/a:Jest wiele innych modeli bezlusterkowców, które będą nie gorsze, a nawet lepsze od EP-3. A X10 to poroniony pomysł. Jakby był po 1100 zł to mozna by go brać pod uwagę. Jest jeszcze w X10 problem z orbami, które żeby się pozbyć trzeba oddać aparat do serwisu w celu wymiany matrycy .
Kfan napisał/a:Taaa ...wiesz co jak chcesz "multimedialny" aparat to Panasonic GH2 raczej.
EX1 jest sprzętem do robienia zdjeć - przyzwoitym i tanim.
Kfan napisał/a:Jedyną jego konkurencją jest LX-5 ale kosztuje nieco więcej.
Uważamaże jak już kupować kompakt z niewymienną optyką to 1 - koniecznie z szerokim kątem
Kfan napisał/a:Poza tym wkróce mają wypuścic następce z nowszą matrycą ponoć bez problemu orbów. Jak już jesteś tak napalony to radzę poczekac na ten nowszy model właśnie.
Kfan napisał/a:Jednym słowem za JEDEN X10 masz EX1+NX100(NX5).
"Aparat w gruncie rzeczy jest tak samo twórczy jak kawałek gliny...
Benek napisał/a:Problem w tym, że to wątek z cyklu "Co mi tam! Choć już i tak podjąłem ostateczną decyzję, spytam się chłopaków co kupić". W tym co pisze gin z tonikiem nic się kupy nie trzyma, więc nie ma też sensu podawać rzeczowych argumentów za lub przeciw konkretnemu sprzętowi.
gin z tonikiem, bez urazy, ale kup sobie ten X10 skoro ci się podoba. Przecież nie jest ważne to, żeby podjąć słuszną decyzję, ale taką która da nam najwięcej satysfakcji.
tomekkarol napisał/a:E-PL1 idzie dostać za <500PLN
150$ na amazonieromeoad napisał/a:tomekkarol napisał/a:E-PL1 idzie dostać za <500PLN
Sam korpus? I jeśli tak to gdzie?
triger napisał/a:
Ma być zoom i całkiem fajna jakość obrazu (czyli stałki za 111zł będące zamiennikami serwisowymi, ale sprzedawane w naszym cudnym kraju jako produkt na alledrogo raczej odpadają).
MacRayers napisał/a:gin z tonikiem, kup NX200, bo dyskusje w wątku obok stają się monotonne
[ Dodano: 2012-06-18, 23:03 ]
Kfan napisał/a:Jednym słowem za JEDEN X10 masz EX1+NX100(NX5).
Dokładnie. Tak samo jak za jedno Volvo masz Golfa w Tedeiku i BMW E36.
gin z tonikiem napisał/a:
Tylko, że jak się skoryguje dystorsje, to ile z tego szerokiego zostaje? W X10 czy Olku przynajmniej można sobie panoramę strzelić.