przemi  Dołączył: 03 Gru 2010
Metz 40mz-2 a 40mz-3i
Czy ktoś mi może odpowiedzieć na pytanie która nowsza i ewentualnie czym się różnią?

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
przemi, tutaj www.metz.de//en/service-s...s/mecablitz.htm masz katalog lamp Metz. Nie ma w nim 40mz-2. Przypuszczam, że jest to dwupalnikowa wersja 40 mz-1i

Ta strona nie działa, a właśnie nigdzie nie mogłem doszukać się jakiejś specyfikacji, czy polskiej instrukcji 40mz-3i.

Asmod  Dołączył: 28 Sty 2008
Mam instrukcję 40mz-3i w pdf'ie, ale tylko po angielsku - jeśli jesteś zainteresowany.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
przemi napisał/a:
polskiej instrukcji 40mz-3i.
Takowa nie istnieje. możesz wybierać między językiem Shakespeare'a lub Goethego.

No to z musu wybieram bramkę nr 1, czyli wyspiarzy :).

przemi, wejdź na http://www.metz.de/en/flash-units.html i na dole strony masz link do ściągnięcia instrukcji w pdf do wszystkich lamp. Klikasz na "request" po uprzednim wybraniu lamp, kostek adaptacyjnych i czegoś tam jeszcze. Najlepsze jest w tym to, że link przekierowuje do strony którą podałem wyżej i wtedy wszystko działa. Pzdr

Ja już ślepy jestem, byłem tam i nie zauważyłem instrukcji do 40mz3i, a faktycznie jest. Będę próbował dociec różnic.

Asmod  Dołączył: 28 Sty 2008
przemi, wysłałem Ci instrukcję z rana. Czyżby nie doszła ?

Właśnie miałem Ci napisać, doszła dzięki. Może wieczorem coś z tego przyswoję, jak na razie to zauważyłem małe różnice w przełącznikach na plechach lampy, oraz w zoomie 24-85 dla mz3 i 20-105 dla mz3i oczywiście dla 35mm.

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
Ja może uproszczę te rozważania. Jeżeli którykolwiek z tych Metz'ów ma być podłączony do Pentaxa to będziesz go użytkował tylko w trybie automatyki własnej lampy, czyli w trybie A. Czy będzie to wersja 2 czy 3i nie będzie miało istotnego znaczenia, żadna z tych lamp nie będzie działała w trybie p-ttl. Obie mają tą samą liczbę przewodnią, siła błysku będzie ta sama.
Nowsza wersja (3i) będzie zapewne obsługiwała i-ttl i/lub e-ttl, ale nie ma to znaczenia w przypadku Pentaxa.
Jeżeli chcesz kupić którąś z tych lamp i używać z Pentaxem to wybierz tańszą. Jeżeli planujesz kiedyś sprzedać lampę innowiercowi czy też samemu zmienić system kupi 3i.
Tak pro forma i dla porządku: obie te lampy składają się z lampy właściwej i kostki SCA, którą wymieniasz w zależności od marki aparatu, do którego chcesz ją podpiąć. Inna kostka SCA będzie dla Pentaxa, Canona, Nikona, Sony, Olympusa, itd.

To wszystko się zgadza oczywiście, a kostka dla nas to sca 3702m3. Wiem, że p-ttl nie działa z nimi, ale ich automatyka własna często jest opisywana jako sprawniejsza niż p-ttl, a nadto nie będzie problemu z manualnymi szkłami.

Ja mam Metza 54-MZ3 i BARDZO sobie tą automatykę własną chwalę. Lampa błyska 1x i w 90% przypadków naświetla poprawnie. Jak widzę czasami znajomych, którzy wydali pieniądze na 540stkę Pentaxa, szarpią się z p-ttl'em, mają tylko 1 palnik a nie 2, a lampie ustawionej w tryb automatyki własnej trzeba wklepać dane z korpusu, bo sama nie potrafi sobie ISO i przesłony zczytać, to zastanawiam się dokąd ta technika prowadzi. Bo ewidentnie na manowce.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Krzychoo napisał/a:
... a lampie ustawionej w tryb automatyki własnej trzeba wklepać dane z korpusu, bo sama nie potrafi sobie ISO i przesłony zczytać, to zastanawiam się dokąd ta technika prowadzi. Bo ewidentnie na manowce.

Jakoś nie mam z tym problemów. Ustawiam na lampie to co w body i cykam w zasadzie bez zmiany parametrów. Tylko czasem "oszukam" lampę zmieniając przysłonę w body - czyli mam coś w rodzaju korekcji EV.

To jest obejście problemu. A dlaczego lampa nie potrafi przez stopkę sama ustawić sobie ISO i przesłony takiej samej jak na body? Byle Metz to potrafi a flagowa lampa Pentaxa nie? Moim zdaniem to kucha i to duża. Informacja jest przekazywana przez korpus, w lampie ktoś wyciął możliwość czytania tej informacji. Jak dla mnie: a fe.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Wg. mnie to nie jest obejście problemu lecz wygoda. Miałem Metza z dedykowaną stopką i strasznie mnie irytowało że lampa ... sama pobiera z body zadane parametry, a ja żeby wykonać korekcję błysku, muszę położyć cały zestaw i naciskać guziczki na lampie. Sprzedałem Metza na rzecz SB-24, z którą o wiele wygodniej mi się pracuje. Oczywiście mam na myśli automatykę własną lampy.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
michal5150 napisał/a:
Sprzedałem Metza na rzecz SB-24, z którą o wiele wygodniej mi się pracuje. Oczywiście mam na myśli automatykę własną lampy.
Wpadł mi w ręce Metz 54-MZ3 za kilka $, ale widzę, że nie ma sensu rozstawać się z Sabinką zbyt pochopnie ;-)

Havoc  Dołączył: 24 Lip 2009
Zaraz....to ja czegoś chyba nie umiem, zresztą człowiek uczy się (szczególnie sprzętu chyba) całe życie. Mam 40mz-2 i automatyka mimo że pobiera dane z korpusu w żaden sposób mi nie działa, wali zawsze max mocą..choć właśnie łapę i jeszcze pobróbuję, byłem od początku nastawiony na używanie jej manualnie, redukcję siły błysku, ale jeśli się da skorzystać z auto...

Havoc, a przełącznik z tyłu lampy ustawiasz na "A" ? Trzeba to robić przy wyłączonej lampie, bo inaczej pamięta ostatnie ustawienia ( tak zauważyłem). Pzdr.

Havoc  Dołączył: 24 Lip 2009
No właśnie się pobawiłem i rzeczywiście...mój błąd (chwilę po zakupie) musiał wynikać z tego że latałem z manualami i nie wklepywałem przesłony. Za to od razu przeskoczyłem na zabawę regulację mocy błysku i w sumie tak mi zawsze odpowiadało. Na tyle dobrze oceniam warunki że w połączeniu z wywoływaniem RAWu każde zdjęcie z lampą wychodzi okey ;) (jak na moje amatorskie wymagania). Automatyka się myli z manualną 50tką 1.7 z tego co widzę teraz, muszę podawać przesłonę mniejszą o 4 działki żeby dobrze doświetlić.

Skocz do: