Pentax K5II
K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
powalos napisał/a:Sid Gotama, ten konwerter to może być Sigma, bo oni głównie (chociaż nie tylko) sprzedawali swoją optykę w jueseju pod brandem QUANTAREY. A może kol. Grzechotnik coś pomoże ? Pzdr.
Pentax K5II
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Nie tylko na Twoje. Wygląda na to że jego domeną jest handel, a nie serwis.Sid Gotama napisał/a:Niestety Kol.Grzechotnik nie odpisuje na moje PW (pytałem o cenę takiej usługi, zresztą w ogóle na moje PW nie odpisuje, cóż...)
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
wygląda podobnie do Tamrona 1.4xplwk napisał/a:Gdzieś mi się rzuciło na oko, że jest identyczny z Tamronem, ale pewności nie mam.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
Postawię tezę że jest podobny do każdego czarnego TC.opiszon napisał/a:wygląda podobnie do Tamrona 1.4x
Ma elektronikę? Przelicza ogniskową i przysłonę? Jaką ma przekładnię napędu AFa? Zazwyczaj ta przekładnia była głównym problemem z AF-em przy takich telekonwerterach.Sid Gotama napisał/a:Mam teleconverter QUANTAREY 2X AF ma on problemy ze złapaniem ostrości (DFA 100mm 1:2,8 Macro)
bardzo śmieszne, ale mówię o nacięciach na korpusie i dźwigniZbyszekB napisał/a:
opiszon napisał/a:
wygląda podobnie do Tamrona 1.4x
Postawię tezę że jest podobny do każdego czarnego TC.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Kot72 napisał/a:Sid Gotama, raczej chyba nie sigma . Wizualnie to on jest podobny do promastera a promastera robiło kenko lub tamron . Zresztą zerknij sobie na pentax forums . Masz tam zestawienie telekonwerterów firm trzecich . A próbowałeś z innym obiektywem ? Może na ,, macro ,, są problemy .
Dada napisał/a:Nie tylko na Twoje. Wygląda na to że jego domeną jest handel, a nie serwis.
ZbyszekB napisał/a:Ma elektronikę? Przelicza ogniskową i przysłonę? Jaką ma przekładnię napędu AFa? Zazwyczaj ta przekładnia była głównym problemem z AF-em przy takich telekonwerterach.
Pentax K5II
Sid Gotama napisał/a:Niestety Kol.Grzechotnik nie odpisuje na moje PW (pytałem o cenę takiej usługi, zresztą w ogóle na moje PW nie odpisuje, cóż...)
K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
powalos napisał/a:Sid Gotama napisał/a:Niestety Kol.Grzechotnik nie odpisuje na moje PW (pytałem o cenę takiej usługi, zresztą w ogóle na moje PW nie odpisuje, cóż...)
Ja nie mogę potwierdzić. W razie potrzeby zawsze miałem sympatyczny kontakt przez PW z kol. Grzechotnikiem. Być może nie ma go w kraju. Gdzieś przecież poluje na te swoje perełki. Pzdr.
Pentax K5II
Jeśli jeden TC ma współczynnik 2x a drugi 1,4x to podobieństwa się kończą. A jeśli chodzi o to kto jaki TC produkował to jest takie zamieszanie że ciężko cokolwiek sensownego wywnioskować.opiszon napisał/a:bardzo śmieszne, ale mówię o nacięciach na korpusie i dźwigni
Nie trzeba rozbierać. Można podłączyć z jakimś obiektywem do lustrzanki, zrobić zdjęcie i sprawdzić w exifie. Jeśli dane o przysłonie i ogniskowej będą takie same jak dla obiektywu bez TC to oznacza że nie przelicza. Dla dokładnego potwierdzenia można miernikiem sprawdzić czy są przejścia elektryczne między stykami. Jeśli są 1:1 po obu stronach bagnetu to nie posiada elektroniki. Potem można sprawdzić czy posiada przekładnię. Trzeba kręcić śrubokrętem z jednej strony a z drugiej obserwować czy obraca się identycznie czy wolniej.Sid Gotama napisał/a:Nie rozbierałem go, dlatego właśnie szukam "serwisówki" ale elektroniki raczej nie posiadaZbyszekB napisał/a:Ma elektronikę? Przelicza ogniskową i przysłonę? Jaką ma przekładnię napędu AFa? Zazwyczaj ta przekładnia była głównym problemem z AF-em przy takich telekonwerterach.
Dada napisał/a:Nie tylko na Twoje. Wygląda na to że jego domeną jest handel, a nie serwis.Sid Gotama napisał/a:Niestety Kol.Grzechotnik nie odpisuje na moje PW (pytałem o cenę takiej usługi, zresztą w ogóle na moje PW nie odpisuje, cóż...)
Pentax K5II