Sid Gotama  Dołączył: 10 Paź 2013
Serwisówka do Telekonwertera poszukiwana
Witam

Poszukiwana serwisówka w pdf bo żywego serwisanta chyba nie znajdę... a może?

Mam teleconverter QUANTAREY 2X AF ma on problemy ze złapaniem ostrości (DFA 100mm 1:2,8 Macro)
Kupując go szału się nie spodziewałem ale nie sądziłem że będzie aż taka lipa.
Widać że konwerter był "grzebany" a że jest nieco brudny wewnątrz chciałem go spróbować wyczyścić/przedmuchać i przy okazji sprawdzić czy jest dobrze złożony (kolejność soczewek)

Niestety poszukiwania rozpiski z rozmieszczeniem poszczególnych soczewek nic nie dały.
Mógłby Ktoś pomóc i przynajmniej nakierować gdzie jej szukać.
Oczywiście wskazanie dokładnego miejsca tego .pdf też mile widziane.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Sid Gotama, ten konwerter to może być Sigma, bo oni głównie (chociaż nie tylko) sprzedawali swoją optykę w jueseju pod brandem QUANTAREY. A może kol. Grzechotnik coś pomoże ? Pzdr.

Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Sid Gotama, może wrzuć zdjęcia tego telekonwertera . Po wyglądzie łatwiej ustalić producenta a potem szukać serwisówki .

powalos napisał/a:
Sid Gotama, ten konwerter to może być Sigma, bo oni głównie (chociaż nie tylko) sprzedawali swoją optykę w jueseju pod brandem QUANTAREY. A może kol. Grzechotnik coś pomoże ? Pzdr.

Informacje o tym że to przebrana sigma też znalazłem, może faktycznie pójdę tym tropem.
Niestety Kol.Grzechotnik nie odpisuje na moje PW (pytałem o cenę takiej usługi, zresztą w ogóle na moje PW nie odpisuje, cóż...)

Wygląda on tak (zdjęcie z sieci)

Sid Gotama, raczej chyba nie sigma . Wizualnie to on jest podobny do promastera a promastera robiło kenko lub tamron . Zresztą zerknij sobie na pentax forums . Masz tam zestawienie telekonwerterów firm trzecich . A próbowałeś z innym obiektywem ? Może na ,, macro ,, są problemy .

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Gdzieś mi się rzuciło na oko, że jest identyczny z Tamronem, ale pewności nie mam.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Sid Gotama napisał/a:
Niestety Kol.Grzechotnik nie odpisuje na moje PW (pytałem o cenę takiej usługi, zresztą w ogóle na moje PW nie odpisuje, cóż...)
Nie tylko na Twoje. Wygląda na to że jego domeną jest handel, a nie serwis. :-P

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
plwk napisał/a:
Gdzieś mi się rzuciło na oko, że jest identyczny z Tamronem, ale pewności nie mam.
wygląda podobnie do Tamrona 1.4x

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
opiszon napisał/a:
Postawię tezę że jest podobny do każdego czarnego TC. :mrgreen:

A tak na poważnie:
Sid Gotama napisał/a:
Mam teleconverter QUANTAREY 2X AF ma on problemy ze złapaniem ostrości (DFA 100mm 1:2,8 Macro)
Ma elektronikę? Przelicza ogniskową i przysłonę? Jaką ma przekładnię napędu AFa? Zazwyczaj ta przekładnia była głównym problemem z AF-em przy takich telekonwerterach.

ZbyszekB napisał/a:

opiszon napisał/a:
Postawię tezę że jest podobny do każdego czarnego TC.
bardzo śmieszne, ale mówię o nacięciach na korpusie i dźwigni

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ten jest niższy, zerknij na proporcje.

Na fotce jest 1.4 , dlatego niższy . Jednak tamron -kenko . Chyba nie do końca wiadomo kto produkował dla kogo ....

no ale może do tamrona będzie łatwiej znaleźć...

Kot72 napisał/a:
Sid Gotama, raczej chyba nie sigma . Wizualnie to on jest podobny do promastera a promastera robiło kenko lub tamron . Zresztą zerknij sobie na pentax forums . Masz tam zestawienie telekonwerterów firm trzecich . A próbowałeś z innym obiektywem ? Może na ,, macro ,, są problemy .

Nie twierdzę że to sigma, na forum N czy C znalazłem info że w USA pod tą nazwą sprzedaje Sigma, ile w tym prawdy nie wiem.
Kol. @powalus niejako potwierdził tą informację ale jak jest w rzeczywistości to nie wiem.
Niestety nie znam angielskiego a p obrazkach nic pasującego nie znalazłem.

Jutro przy lepszym świetle jeszcze popróbuję ale nie za bardzo mam na dzień dzisiejszy z czym. Konwerter był kupiony niejako na zapas.

Z sigmą 70-300 1:4-5.6 DG Macro o dziwo nawet coś łapie.
Sigma 18-200 1:3.5-6.3 II HSM próbuje ale nie jest nawet blisko jakiejkolwiek ostrości.
DFA 100 1:2.8 tak jak pisałem, jako tako ale myślałem że przynajmniej na nim będzie ok.
Kit 18-55 WR próby na tym właśnie obiektywie skłoniły mnie do przypuszczeń że coś jest źle złożone. Wiem że nie jest to obiektyw pod konwerter ale na nim nie da się ustawić ostrości nawet ręcznie. Na końcu skali coś mrugnie i tyle.

Dada napisał/a:

W takim razie nie licyutuję... i poszedł na 172 a mógł za więcej :-P ...panagora też sobie odpuszczę...
Ale mógłby przynajmniej odpisać po prostu "Nie".

ZbyszekB napisał/a:
Ma elektronikę? Przelicza ogniskową i przysłonę? Jaką ma przekładnię napędu AFa? Zazwyczaj ta przekładnia była głównym problemem z AF-em przy takich telekonwerterach.

Nie rozbierałem go, dlatego właśnie szukam "serwisówki" ale elektroniki raczej nie posiada.

Ale bez względu na to jeżeli kita 18-55 podepnę przez Vivitara 2x (bez AF) to bez problemu ostrzę ręcznie a z tym już nie da rady?

Tu jest porównanie z tym tamronem:

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Sid Gotama napisał/a:

Ja nie mogę potwierdzić. W razie potrzeby zawsze miałem sympatyczny kontakt przez PW z kol. Grzechotnikiem. Być może nie ma go w kraju. Gdzieś przecież poluje na te swoje perełki. ;-) Pzdr.

powalos napisał/a:
Sid Gotama napisał/a:

Ja nie mogę potwierdzić. W razie potrzeby zawsze miałem sympatyczny kontakt przez PW z kol. Grzechotnikiem. Być może nie ma go w kraju. Gdzieś przecież poluje na te swoje perełki. ;-) Pzdr.

Nie chcę drążyć tego tematu ale skoro wiadomość odebrał... wystarczyło odpisać "nie mam czasu".
Dobra wiadomość jest taka że już do Niego nie napiszę, więc z jednym "upierdliwcem" ma spokój :-P

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
opiszon napisał/a:
bardzo śmieszne, ale mówię o nacięciach na korpusie i dźwigni
Jeśli jeden TC ma współczynnik 2x a drugi 1,4x to podobieństwa się kończą. A jeśli chodzi o to kto jaki TC produkował to jest takie zamieszanie że ciężko cokolwiek sensownego wywnioskować. :-P

Sid Gotama napisał/a:
ZbyszekB napisał/a:
Nie rozbierałem go, dlatego właśnie szukam "serwisówki" ale elektroniki raczej nie posiada
Nie trzeba rozbierać. Można podłączyć z jakimś obiektywem do lustrzanki, zrobić zdjęcie i sprawdzić w exifie. Jeśli dane o przysłonie i ogniskowej będą takie same jak dla obiektywu bez TC to oznacza że nie przelicza. Dla dokładnego potwierdzenia można miernikiem sprawdzić czy są przejścia elektryczne między stykami. Jeśli są 1:1 po obu stronach bagnetu to nie posiada elektroniki. Potem można sprawdzić czy posiada przekładnię. Trzeba kręcić śrubokrętem z jednej strony a z drugiej obserwować czy obraca się identycznie czy wolniej.

Dodam jeszcze że ja mam (miałem) TC x2 produkcji Kenko i był tak marny optycznie że wyjąłem soczewki i teraz używam go jako pierścień pośredni. :mrgreen: Miał elektronikę i przekładnię. Elektronikę wywaliłem a przekładnię przerobiłem na bezpośredni napęd. Dodam że też miał takie problemy z ostrzeniem nawet jak wywaliłem elektronikę.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Wątpliwe by to była Sigma, nie ma potrzeby by Sigma na jakimś rynku miała inną nazwę.

Schematów optycznych raczej też się nie znajdzie. Wcale z taką ochotą schematów optycznych nie publikowano. Gdybym miał każdy schemat to chyba bym miał bibliotekę i tydzień by zajęło by go znaleźć :->
Ten konwerter jest to prosty czterosoczewkowy układ, więc skomplikowane to nie będzie.
Rozłożyć, opisać sobie czyli zrobić swój schemat i po kolei zamienić soczewki miejscami lub je obracać. Dużo kombinacji nie będzie, znając życie nie każda ma tą samą średnicę więc położenie w bloku ma zdefiniowane.
Jedna rada - najpierw tylko składamy, aż zacznie ostrzyć, potem dopiero rozkładamy ponownie, czyścimy i składamy już czysty - szybciej pójdzie.

A co do odpowiedzi na wiadomości prywatne - Niestety, ale dopóki wygląd skrzynki forumowej się nie zmieni to tak będzie - bez wątków czy prostego znacznika o udzielonej odpowiedzi ciężko się połapać komu się odpowiedziało a komu nie zwłaszcza jak trochę tych wiadomości jest.

sailor9  Dołączył: 23 Paź 2006
Dada napisał/a:
Sid Gotama napisał/a:

No nie wiem, na pw w sprawie handlowej też coś nie odpisuje :roll:
Ok, to napiszę tu, przepraszając za OT Grzechtonik, poprosiłem na pw o podanie nr konta do przelewu za matówkę.

Panowie dzięki, @Grzechotnik tak właśnie myślałem robić (rozrysować) boję się raczej że chirurgicznej czystości w środku nie zostawię. Jakieś rady jak czyścić te soczewki (mam IPE i chemax 3) oczywiście gruszkę i czyste/nowe ściereczki z micro...czegoś też.

Dziś co prawda się tym nie będę zajmował bo mnie jakieś choróbsko wzięło i boję się by nie nakichać do środka.

Skocz do: