Myron  Dołączył: 21 Cze 2007
K100d i karty 4GB
Mam szybkie pytanko, czy Kasetka współpracuje ze wszystkimi kartami 4GB? Gdzieś w necie wyczytałem, że tylko do 2GB, ale wydaje mi się to nonsensem.
Ma ktoś z was doświadczenia z Kasetką i większymi pojemnościami kart?

Czy TAKA (GOODRAM SecureDigital 4GB SDHC class 4 odczyt do 19 MB/s, zapis do 5,5 MB/s) będzie działała poprawnie?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Myron napisał/a:
Gdzieś w necie wyczytałem, że tylko do 2GB, ale wydaje mi się to nonsensem.
Jeżeli obsługuje SDHC, to tak. Musisz mieć tylko wgrane odpowiednie firmware.

argawen napisał/a:
Myron napisał/a:
Gdzieś w necie wyczytałem, że tylko do 2GB, ale wydaje mi się to nonsensem.
Jeżeli obsługuje SDHC, to tak. Musisz mieć tylko wgrane odpowiednie firmware.

Dzieki za odpowiedz, ale podpowiedz mi może jakie to ma byc dokladnie oprogramowanie (wersja), czy kupujac aparat nie mam tego softu wgranego? Dzis dopiero zamowilem Kasetke wiec nie mam mozliwosci w tej chwili sprawdzenia.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Każde nowsze od 1.00

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
A sprawdzisz to włączając aparat z wciśniętym przyciskiem OK. Jeśli pokaże Ci 1.00, to znaczy, że jest stara wersja, jeśli >1.00, to nowa.

Dzięki za odpowiedzi, teraz już wszytko jasne.

Pozdrawiam :-B

Myron, Jakby co, to tutaj masz link do firmware

link

argawen napisał/a:
Myron, Jakby co, to tutaj masz link do firmware

link

argawen dziękuję za linki. Czy jest może napisana na forum instrukcja jak wgrywać firmware, żeby czegoś nie uszkodzić? Troszkę szukałem informacji na ten temat ale nie bardzo mogę znaleźć.

Myron, jest w pliku readme me. A tak w skrócie: trzymając menu włącz aparat. Jest zapytanie, czy robić update. Dajesz yes i samo idzie. Pamiętaj tylko o naładowaniu akku, na wszelki wypadek. To trwa ze dwie minuty. Jak się wyświetli komplete( pali się czerwona lampka od karty), to wyłącz aparat. Po włączeniu masz nowe firmware.

Po raz kolejny bardzo dziękuję :-B

jeszcze jedno, kopiujesz plik w głównym katalogu na karcie. Nie w tym DCIM, czy jakoś tak :-) .

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
argawen napisał/a:
Nie w tym DCIM, czy jakoś tak

Powinna być czysta karta, bez żadnych katalogów, tylko plik aktualizujący.

Zdano napisał/a:
Powinna być czysta karta, bez żadnych katalogów, tylko plik aktualizujący.
A tam, zawsze miałem katalog DCIM, ale pusty oczywiście. Nigdy nie miałem problemów z aktualizacją w DS, K100D, K10D :mrgreen:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
A u mnie nie chciał zaskoczyć. Może przez nie uwagę coś w katalogu DCIM zostawiłem.

Zdano napisał/a:
Może przez nie uwagę coś w katalogu DCIM zostawiłem.
Możliwe. U mnie nie było nigdy z tym problemu.

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
argawen, A tak nawiasem mówiąc (pisząc) co daje upgrade softu, boję się tego ruszać skoro na razie wszystko działa. Napiszcie proszę, czy warto to robić, skoro wszystko w mojej kasetce na razie działa ?

dyptam napisał/a:
Napiszcie proszę, czy warto to robić, skoro wszystko w mojej kasetce na razie działa ?
Szczerze, to chyba dodali obsługe SDHC. Więc, jeśli sie boisz, to nie ruszaj softu.
Ale to nic strasznego :mrgreen:

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
argawen, Dzięki argawen, w takim razie poczekam. Wszyscy rozpisują się bardziej o zmianie softu w K10 niż w kasetce.

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
ze pozwole sobie odgrzac watek: karte SD o jakiej maksymalnej pojemnosci mozna wlozyc do kadyszki z firmware 1.10?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
webjay napisał/a:
karte SD o jakiej maksymalnej pojemnosci mozna wlozyc do kadyszki z firmware 1.10?
Nie wiem, jaki jest maks, używam 4GB SDHC bezproblemowo.

Skocz do: