akdar  Dołączył: 10 Paź 2006
sherpa czy slik...
witam
jestem właśnie na etapie kupowania statywu do k100 po wstępnej selekcji zostały trzy modele
sherpa 435, sherpa 750r i slik 340dx dlaczego te? bo zależy mi na tym żeby statyw był możliwie mały po złożeniu wiem ze ciężko uzyskać kompromis pomiędzy wielkością a stabilnością statywu ale coś za coś Teraz moje pytanie o opinie do wszystkich którzy mają, dotykali, albo słyszeli coś o tych modelach. Pozdrawiam

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Słyszałem dużo dobrego o sliku. Ja osobiście przymierzam się do zakupu silka 320dx lub Sprint Pro 3-Way. Sherpy są z tego co pamietam cięższe i silki zrobiły na mnie wrażenie lepiej wykonanych. Podejżewam że jedne i drugie to dobre statyw.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Ja mam Sherpę 600r i moge o nim powiedzieć same dobre rzeczy. Chociaż przy tych dwóch kilo wagi jest co nosić.

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mam sherpę 250R i jest jak na moje potrzeby niezła. Nie mocuje na niej jednak więcej niż 1,5kg. Żałuję tylko, że nie kupiłem modelu 600, bo w 250 nie mogę rozkładać zbyt szeroko nóg. W sherpach jest fajna głowiczka, którą "sterujesz" jednym pokrętłem zarówno w poziomie jak i w pionie. Ta głowiczka w Sliku mniej mi się podoba. Ma 2 pokretła i wygląda na zdjęciach niezbyt solidnie. To co podają, że można na takim statywie o wadze 1,5kg zamocować 5kg to raczej trzeba między bajki włożyć - niestety. Jest taka stara zasada mówiąca, żeby nie mocować na statywie więcej niż on sam waży. Myślę, że jednak Sherpa (np. 600) to lepszy wybór, choć nieco cięższa i dłuższa po złożeniu. Ale i wyższa po rozłożeniu, co bardzo ważne (no chyba, że masz 155 cm wzrostu w kapeluszu :mrgreen: )
Pozdrawiam

oglądałem dziś slika tylko inny model wygląda nieźle teraz jeszcze przydała bi mi sie jakaś sherpa do porównania.
Marek napisał/a:
Myślę, że jednak Sherpa (np. 600) to lepszy wybór
tylko ze ta 600 jest za duża po złożeniu. Oglądając tego slika zastanawiam się jeszcze nad wielkością po rozłożeniu sherpa 435 ma 161cm a slik 147cm nie jestem wielkoludem ale trochę to mało. Co do obciążenia to więcej niż 1,5kg raczej nie będę podpinał
awakqwq napisał/a:
Ja osobiście przymierzam się do zakupu silka 320dx
co to za model bo nie mogę tego nigdzie znaleźć ?

mea culpa literówka chodziło mi o model Slik PRO 330DX

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
Statyw ze ma byc maly po zlozeniu to jestem na tak, ale.... zawsze jest lekki problem z glowica. Jak kupisz Silk'a to masz tam przewaznie glowice 3D - czyli albo nosisz w 2 czesciach - albo jakas wajha zawsze gdzies w zebro wystaje jak czytalem na grupach. Ale ja sie slabo na statywach znam i tez chce zakupic statyw - a sie lamie jeszcze czy nie zaczac najpierw od zwyklego monopodu ktory jest zdecydowanie tanszy w zakupie i latwiejszy do noszenia.
No zastanawiam sie nad tym, czy inwestowac z statyw do 150 cm czy tez wyzszy - bowiem wysoki jestem :mrgreen:

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
Tok'Ra, monopody są zwykle długie po złożeniu i ciężko je upchnąć nawet do wysokich plecaków miejskich. Co do wysokości - nie patrz ile Ty masz wzrostu, tylko co fotografujesz:-)

espresso, a ja bardzo nie lubię klasycznych kulek, nie można ich precyzyjnie ustawić, a gałki (np. 1 gałka blokująca wszystkie położenia) jest wygodna. Szczyt luksusu to głowica 322RC2 (kulkowa, ale o innej zasadzie działania, polecam).

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
espresso napisał/a:
Tylko zapomnij przy niej o precyzyjnym ustawianiu

Właśnie korzystam, głównie do makro, idealnie precyzyjnie chodzi, dlatego polecam. Lepiej niż gałki i kulki jakie kiedykolwiek miałem. Dla mnie precyzyjniejsze są już tylko głowice z przesuwem mikrometrycznym/zębatkowym w 3 wymiarach.

Właśnie nabyłem droga kupna statyw Slik SPRINT PRO 3WAY dotrze w poniedziałek i jedzie ze mną na wakacjie do Egiptu, za trzy tygodnie będę wiedział co jest wart.

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
espresso napisał/a:

a co sądzicie o tym: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=213819135 bardzo lekki, karbonowy, głowica (szybkozłączka) kompatybilna z manfrotto?

Tak na oko:
Zalety:
- karbonowy - tylko 2kg do noszenia - wiec lzejszy na ok. 1kg od "zwyklego" statywu;
Tak sie wlasnie zastanawiam, czy ten 1 kg ma dla mnie jakies znaczenie...

- nie ma konstrukcji "w srodku", wiec i do makro wygodniejszy;
- glowica wymienna, kolumne mozna mocowac w dol;
- glowica wyglada na solidna -ale podobna chyba widzialem u sprzedajacego po 89 zl, wiec same "nogi" sa za 310 zl;
- sprzedawca solidny (w moim przypadku, gdy raz kupowalem rozpraszacz do lampy u niego, wiec moge polecic);
- ma haczyk na dociazenie, czego nie widzialem u konkurencji;

Wady:
- troche za drogi IMHO, ale jak ktos szuka lekkosci i karbonowej konstrukcji... markowe karbonowe kosztuja duzo wiecej;
- jak dla mnie chyba niski - tylko 145 cm;

Czy jest tu jakis dwumetrowy grupowicz, co z powodzeniem uzywa malego statywu i niska wysokosc konstrukcji nie jest istotna wada stosowania?

- po zlozeniu ma 67 cm - wiec tyle co monopod i do malego plecaka nie wejdzie;

Podsumowujac: Cena 400 zl troche mnie wyhamowuje - bowiem zalozylem sam dla siebie kosztorys zakupowy do 300 zl - przy podobnych cechach jakie reprezentuje ta konstrukcja.

A czy ktos testowal taki wynalazek za jedyne 84 zl:
http://www.allegro.pl/ite...a_i_makro_.html

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tok'Ra napisał/a:
A czy ktos testowal taki wynalazek za jedyne 84 zl:
http://www.allegro.pl/ite...a_i_makro_.html

Moim zdaniem nadaje się toto jedynie do wykonania zdjęcia kompaktem z samowyzwalaczem, na którym to zdjęciu fotograf chce siebie także odnaleźć ;-)

Tok'Ra napisał/a:
Czy jest tu jakis dwumetrowy grupowicz, co z powodzeniem uzywa malego statywu i niska wysokosc konstrukcji nie jest istotna wada stosowania?

albo ktokolwiek kto uzywa niskiego statywu i moze cos na ten temat powiedziec...

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Tok'Ra napisał/a:
- karbonowy - tylko 2kg do noszenia - wiec lzejszy na ok. 1kg od "zwyklego" statywu;
Tak sie wlasnie zastanawiam, czy ten 1 kg ma dla mnie jakies znaczenie...

- nie ma konstrukcji "w srodku", wiec i do makro wygodniejszy;
- glowica wymienna, kolumne mozna mocowac w dol;

Sherpa 600 karbonowa nie jest, też waży jakieś 2 kg, ma wymienna głowicę i kolumnę mozna obrócić w dół, nogi mozna szeroko rozłozyć i do makro tez się nada.

dgim  Dołączył: 05 Lis 2006
widze, ze jest stricte watek ktorego szukalem, mianowicie tym razem ja stoje przed wyborem - sherpa vs slik - a mianowiscie :
- 600R
- 500DX

600'tka nizej zjezdza, jest wyzsza o 7.5cm, tansza o 100zl
slik natomiast ciezszy o prawie 0.5kg - dla mnie to jednak plus, chce miec spory zapas i max stabilnosc za ta cene, w sumie pierdół, ale - obudowane pianka nogi - wizualnie jakos lepiej mi sie prezentuje, ale ta 100'wa irytuje
pytanie czy warto...

dgim, co jaki czas kupujesz statyw? Kiedy planujesz zakup następnego? ....

Czy teraz ta 100 to nadal tak wazny argument? IMHO weź sz soba do sklepu aparat zamontuj na jednym i drugim statywie zobacz jak się nim pracuje i wybierz ten który bardziej Ci leży.

niby racja, w koncu bede stawial na nim sprzet za ponad 3k, ale nie o cene tu tak naprawde chodzi, a raczej o reszte niuansow, ktorych chyba faktycznie wirtualnie nie rozwiaze, trzeba teraz znalezc porzadny sklep foto gdzie oba modele beda...

dgim napisał/a:
w sumie pierdół, ale - obudowane pianka nogi
ten buzer akurat sie przydaje bo przynajmniej znajomum lub w muzemu nie zrysujesz parkietów :mrgreen:

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
awakqwq, Ale ta pianka - to na udach.

jako, ze niedziela, wszystko pozamykane, w molochu sie pojawilem, w fotojokerze, kompletna pustka, jedynie 2 statywy sony zdaje sie,
ale zobaczylem przy okazji Sony Alpha 700 - nie wiedzialem, ze juz oficjalnie na polkach lezy, ladnie sie prezentuje trzeba powiedziec, specyfikacja rozwala, pytanie - jak to sie ma w rzeczywistosci, czy poprawili szumy w stosunku do A100...
zagwozdka 600Rvs500DX jak byla tak jest...

no nic, coraz bardziej do Slika sie przekonuje, roznica w minimalnym rozlozeniu wynosi 6cm, bo zdaje sie to wyglada 29 do 35cm bez glowicy, sigma 70-300mm i tak moge ostrzyc z metra zdaje sie najmniej wiec i tak tych 29cm nie wykorzytam, chyba, ze 18-55mm ale tu macro duzo nie zrobie...
a pol kilo wiecej do stabilnosci sie przyda, do tego pianka w zimie tez in plus bedzie
jedynie 7.5cm na wysokosc moze byc malo, choc przy moich 170cm wzrostu i 162.5 pewnie bedzie dobre

a jezeli mowimy o niskim zjezdzie to czym jest 29cm velbona do 8cm manfrotto w ciut wiekszej cenie niz slik 500dx
http://www.multifoto.pl/g...745f190bbf642dc
bez glowicy, z glowica niestety juz przepasc sie robi...
niezle konstruktywna jest ta dyskusja solo :lol:

Skocz do: