webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
Blyskowe do pokoju 6m x 6m - ile Ws?
Kochani, doradzcie...

Idac za kilkunastoma glosami przeciw oswietleniu ciaglemu (i tak je kupie do kamery) zdecydowalem sie kupic lampy blyskowe. Mam pokoj 6m x 6m, bialy sufit, biale sciany (ok. 75% powierzchni), na podlodze ciemny dywan i ciemne beble (zastawiaja z zaslonami gora 25% scian).

Chcialbym kupic 2 lampy na statywach + softboxy + parasolki (i to i to w celach edukacyjnych) + jedna mniejsza lampke, np. po to, aby wsadzic ja 'za kanape' i zeby doswietlala tyl gosci (chcialbym uniknac cieni). Do tego jakis wyzwalacz radiowy z 3 odbiornikami.

Powiedzcie po ile Ws powinny miec lampy, aby byl to zestaw zszyty na miare (nie bede focil w wiekszych pomieszczeniach, co najwyzej w mniejszych), wiec tutaj porada typu "wez np. 300Ws, ale zwroc uwage, zeby mialy regulacje 1/16, bo bedziesz mial nieraz zbyt jasno" bedzie dla mnie bardzo cenna).

Ewentualne linki do sklepow / aukcji - bardzo mile widziane. Chcialbym sie zamknac w kwocie 1500PLN, ale jesli napewde warto bedzie dolozyc te max. 500PLN - to bede sklonny to zrobic.

ps. nie mam zadnej dodatkowej / zewnetrznej lampy do swojej kadyszki, moje doswiadczenia w tym temacie sa zerowe. Nie wiem takze nic na temat popularnosci poszczegolnych rodzajow mocowania parasolek / softboxow / gwintow do statywow na lampy.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

mily  Dołączył: 19 Kwi 2006
Webjay - przy bialym pokoju tych rozmiarow, czym bys nie blysnal bedziesz mial wszystko jasne. Poza tym zero kontroli nad swiatlem, bo jak nie przyswiecisz, to wszystko sie odbije od bialych scian i bedzie du...a :) No chyba ze fotografowana scene odsuniesz mozliwie najdalej od scian, ale i tak jesli masz sufit na 2,60 to bedzie kiepsko...
A tak poza tym, to nie rzecz w rozmiarze pokoju, tylko w rozmiarze fotografowanych obiektow i rowniez w tym, jak daleko chcesz z tymi lampami od obiektu sie odsunac. A jak daleko sie odsuniesz to kwestia sposobu swiecenia bardziej niz koniecznosci. Wiec rozmiar pokoju ma tu drugoplanowe znaczenie.
kup sobie na poczatek zestaw chinski - jakies cy200k, albo cy300k z funsportu, do tego softbox, do tego jakas lampke 100ws do doswietlania i bedzie mozna sie spokojnie bawic na calego.

@plwk: dzieki, znam ;) jednak nie ulatwia mi to wyboru ;))

@mily: sufit jest na 2,80, czyli i tak srednio... rozmiary obiektow to 1,5 x 2 metry, jak niektore beda lezec 'pod stolem' to 50 cm x 2 metry, stojace 2m x 1m ;) chodzi o ludzi... moge sie odsunac ok. 4-5 metrow max z oswietleniem od obiektow (wsadzajac lampy w rogi pokoi).

zestaw chinski razi mnie na dzien dobry - moze to tylko skrot myslowy, ale chce kupic cos w miare sensownego i porzadnego, aby w perspektywie czasu nie wymieniac calosci na cos lepszego (lepiej zaplacic raz a dobrze, niz dwa razy w tym raz zle) ;)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
webjay, za te pieniedze to tylko chinczyki. Sensownie i w miare tanio to masz Eflo/Markoflash, pozniej Hensel/Fomei/Elinchrom/Bowens.

Jesli masz kase, nie kupuj chinczykow, jesli nie - jestes na nie skazany. Proste.

[ Dodano: 2008-01-21, 15:41 ]
Tu masz tanio i chyba niezle:
http://markoflash.pl/glow...s&g=6&s=5&id=24

mily  Dołączył: 19 Kwi 2006
dan - a powiedz mi tak szczerze, jaki widzisz sens kupna do ZABAWY lampy za ponad 2tys, podczas gdy podobny chinczyk kosztuje 500zl? ze da nierownomierny blysk? do zabawy te 0,3 EV zrobi komus roznice? to zacznijmy od tego czy posiadamy profesjonalny swiatlomierz do swiatla blyskowego... Ze temperatura blysku nie jest stala? Te drobne roznice w ZABAWIE naprawde nikomu nie zawadza.
Poza tym niezaprzeczalna zaleta lamp CY jest to, ze maja mocowanie bowensa - w razie czego zawsze mozna kompletowac modyfikatory.

Ja bym powiedzial tak: jak nie masz kasy, kup chinczyki, jak masz kase, kup chinczyki i jakies fajne szkielko ;) A jak beda ci strasznie wadzic przywary chinszczyzny to bedzie oznaczac zapewne, ze zaczales na tym zarabiac i inwestycja w lepszy sprzet ma sens...

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
mily napisał/a:
od tego czy posiadamy profesjonalny swiatlomierz do swiatla blyskowego...

Ja sobie kupilem :)

mily, wszystko fajnie, tylko nie do mnie ten post :-P Sam mam chinczyki, co prawda kupione w Markoflashu, ale nie roznia sie niczym np. od tych z Allegro.

webjay pytal o cos taniego i nie chinskiego to mu dalem link :-P

no tak sobie na pale mysle, ze 2 x 300/400Ws + 1-2 100Ws byloby idealnie na kazda okazje i z duzym zapasem dla moich potrzeb i umiejetnosci... poczytalem ile tylko dzis sie udalo, mam juz kilka typow - jutro podrzuce do oceny (licze na krytyke ;) ).

tymczasem - bardzo Wam wszystkim dziekuje za opinie i komentarze.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
webjay, a czy mógłbyś napisać coś więcej, co Ty dokładniej chcesz robić z tymi w tym pokoju? Bo trochę zafrapował mnie poniższy tekst:
webjay napisał/a:
[...]+ jedna mniejsza lampke, np. po to, aby wsadzic ja 'za kanape' i zeby doswietlala tyl gosci (chcialbym uniknac cieni).

A jeśli chodzi o sprzęt to stoją u mnie w domku teraz dwie CY300K i sprawiają wrażenie całkiem solidnej roboty, metalowe obudowy. Nie rozbierałem i nie sprawdzałem i testowałem wszystkich parametrów. Błyskają to nie psuję...

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Ja jadę na Nikonach SB-25 (ok. 200W/s) i i tak mam za jasno w większości przypadków - zawsze muszę sporo skręcać lampy, jeśli tylko chcę ciut mniejszą GO...

Arti: na poczatek beda tylko i wylacznie zdjecia z imprez. chcialbym sie jednak za ich pomoca czegos nauczyc - stopniowo: portret, cale sylwetki (modle sie, zeby znajomi sie zgodzili ;) ), byc moze jakies eksperymenty ze stolem bezcieniowym / macro - to tak jak mi ambicja sie jakas zaswieci poznym wieczorem. ale glowne przeznaczenie jak w pierwszym zdaniu.

Tez mysle o tych CY, za czesto sie przewijaja o nich dobre opinie, aby sie nimi nie zainteresowac. myslalem jeszcze o F&V/BOLING 300Ws http://allegro.pl/item296235329.html ze wzgledu na najwiekszy zakres regulacji i szybki czas ladowania.

jaad75: domyslam sie - po to jest ta regulacja ;))) wolalbym jechac non stop na 1/4 mocy i raz na 100 potrzebowac pelnej, niz raz na 100 miec problem, ze tej mocy jednak nie mam ;) dlatego wole jednak miec jakis zapas.

webjay napisał/a:
myslalem jeszcze o F&V/BOLING 300Ws http://allegro.pl/item296235329.html ze wzgledu na najwiekszy zakres regulacji i szybki czas ladowania.

CY ma przewage w postaci niezaleznej regulacji mocy lampy modelujacej.

dan dziekuje za zwrocenie na to uwagi - spojrzalem na tyl lampy i faktycznie sa dwa potencjometry... :)

webjay napisał/a:
na poczatek beda tylko i wylacznie zdjecia z imprez.

Trochę to mi się dziwne wydaje, lampy studyjne do imprez w domu? Nie to, że nie można, tylko po co? I sam sobie jakoś nie mogę tego wyobrazić.

Co innego pozostałe zastosowania...

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Arti napisał/a:
Trochę to mi się dziwne wydaje, lampy studyjne do imprez w domu?

Wszystko zależy od tego jaka impreza... :-P

Arti: no co? ;) 'prosze siadac, czestowac sie... na przeciwko widzicie Panstwo dwa softboxy 80x120, tutaj z boku znajduje sie nieco mniejszy 60x60 oraz jeszcze z drugiej strony podobnych rozmiarow... jak powiem ptaszek, prosze nie przerywac konwersacji tylko sie usmiechac. mam nadzieje, ze nie beda panstwa bolaly oczy'...

no jak mam bande 3-4-5 osob sfocic? jak mi ktos powie, ze lepiej kupic swiatlo ciagle, to zastrzele... ;)

jaad75: pijacka oczywiscie ;)

webjay napisał/a:
no jak mam bande 3-4-5 osob sfocic? jak mi ktos powie, ze lepiej kupic swiatlo ciagle, to zastrzele... ;)

Zakłada się lampę błyskową na aparat, palnik w sufit i się robi zdjęcia.. :shock:
Kupa moich zdjęć to zwykłe domowe imprezowe, nie potrzebowałem nigdy studyjnego.
Mi wystarcza lampa za jakieś 200zł. Na własnej automatyce, nie mam PTTLa.

Weż pod uwagę, że imprezy są (mogą być) raczej nieco dynamiczne, kiepsko widzę nadążanie z ustawianiem lamp, ekspozycji itp itd. Goście będą zawsze tylko siedzieć przodem do lamp? No ale zrobisz jak chcesz.

Arti: dzieki za troske, serio - doceniam.

imprezy u mnie sa srednio dynamiczne (pomijajac ew. gestykulacje ;) ), cale towarzystwo skupia sie wokol kanapy i lawy, wiec scena jest prawie caly czas taka sama i nie ma obaw, ze ktos bedzie siedzial do zrodla swiatla np. tylem. dlatego (a moge sie mylic bardzo) ufam, ze szybko znajde dobry sposob na ustawienie calosci jako constant na kazda impreze.

druga sprawa - gdybym mial wydac (a wychodzi mi juz 2500) tyle kasiorki, tylko po to, zeby uwiecznic jakiegos gwozdzia przybitego do stolu, to chyba musialbym byc niepowazny ;) bede sie tym swiatlem bawil, bo chce sie czegos nauczyc ;) jedyny minus z tego, ze nie bedzie za to zadnej zlotowki - ale nie o to chodzi w hobby, prawda? ;)

Ok, co planuje:
2 x Cy-300K + 2 x Softbox 80x120 + 2 x statyw 300cm
2 x Cy-100M + 2 x parasolka 90 + 2 x sofbox 60x60 + 2 x statyw 260cm + 1 x strumienica
do tego najchetniej wyzwalacz radiowy + 4 odbiorniki

Uwagi / sugestie / krytyka mile widziana

Arti napisał/a:
Trochę to mi się dziwne wydaje, lampy studyjne do imprez w domu? Nie to, że nie można, tylko po co? I sam sobie jakoś nie mogę tego wyobrazić.

Robilem juz kilka takich imprez. Pare fajnych zdjec z tego mam, ale lamp specjalnie w tym celu bym nie kupil, bo jednak luzna (pijacka) atmosfera nie sprzyja osiaganiu oczekiwanych rezultatow zdjeciowych ;-)

Moze gdybym nalezal do jakiegos klubu swingerow, i organizowalbym orgie, to rozwazylbym zakup lamp specjalnie do dokumentowania kazdej "imprezki" ;-) :lol: :-P

[ Dodano: 2008-01-23, 11:20 ]
dan napisał/a:
Moze gdybym nalezal do jakiegos klubu swingerow, i organizowalbym orgie, to rozwazylbym zakup lamp specjalnie do dokumentowania kazdej "imprezki"
webjay napisał/a:
imprezy u mnie sa srednio dynamiczne (pomijajac ew. gestykulacje ;) ), cale towarzystwo skupia sie wokol kanapy i lawy, wiec scena jest prawie caly czas taka sama i nie ma obaw, ze ktos bedzie siedzial do zrodla swiatla np. tylem.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol:

Skocz do: