Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
k33l - nie widzę sensu pomysłu który proponujesz. Ma rację Charfa, ze umieszczenie przysłony poza obiektywem spowoduje, że jej przymykanie zamiast równomiernie ograniczać jasność całego naświetlonego kadru będzie powodować winietowanie. Przy takiej konstrukcji pomiar swiatła będzie miał sens tylko przy przysłonie roboczej - informacje przekazywane do korpusu przez styki nie będą miały wiele wspólnego z rzeczywistością, również zależność miedzy wychyleniem dźwigni przymykania przysłony a jasnością obiektywu będzie inna niż przewidział producent.

[ Dodano: 2010-04-21, 16:55 ]
Midocad - w przypadku nastawienia pierścienia ostrości obu obiektywów na nieskończoność skala będzie identyczna. Przy przeostrzaniu obiektywu na mniejszą odległość skala będzie rosła. W przypadku zwykłego obiektywu wzrost będzie niewielki - bo zakres regulacji ostrości pierścieniem szybko się skończy. Przy obiektywie makro da się uzyskać znacznie większy wzrost skali.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Czyli gra nie warta świeczki, jedyny plus to pierścień makro o regulowanej długości.

midocad  Dołączył: 03 Mar 2008
Marek wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Ostatnio w moje łapki wpadł Industar-50 od Zorkija 4.Po przyłożeniu do body okazało się,że nie będzie działał jak obiektyw "normalny" ino jak szkło macro.Kupiłem redukcję M42/M39,wkręciłem taki układ w przejściówkę M42/PK i cyknąłem próbkę.Myślę,że nie jest to drogie rozwiązanie a na początek dla niejednego może wystarczyć

Sam z przysłowiowym słoikiem po ogórkach :lol:

Efekt na szybko

Pełny kadr

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Zacny obiektyw, gratulacje. Wyniki pracy możesz wrzucić do wątku o Industarach, nieco tam się ożywi atmosfera, bo te obiektywy zasługują, moim zdaniem, na uwagę.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Znowu nie mogę wykopać właściwego działu...
Czy istnieją jakieś mieszki na K z możliwością popychania przysłony wężykiem ? Oczywiście inne niż białe kruki od Asahi Opt.

flizer  Dołączył: 16 Maj 2012
Pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki (13mm, 21mm, 31mm) za 300 zł to dużo ??

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Normalnie. Można taniej, można drożej.
*jeśli przeniesienie automatyki oznacza też obecność kompletu styków.

Skocz do: