Pentax KM ,K100D, K10D , K3 i kilkadziesiąt ciekawych manuali
k-x,k-5
kit+Sigma APO 70-200/2,8 EX
Sherpa
marfalc napisał/a:Odświeżę wątek.
Warto kupić ten grip?
https://fotozakupy.pl/product-pol-14130-Newell-Battery-pack-zam-D-BG4-do-Pentax-K-7-K-5-K-5-II-K-5-II-s.html
Pozdrawiam
Artur
K100D Super
------------
K5II
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
airman napisał/a:Posiadam grip Meike z plastikowymi bolcami w body K5II.
Pracuję na aku w body jak i dodatkowym zapasie w postaci 6xAA Eneloop.
Nie będzie to bajka, zapraszam (18+):
Tak złożony system pracuje już z 3 a może 4 lata.
Problemy na jakie się natknąłem to:
Zwiechy body (wymagane wyłączenie i włączenie).
Kilka razy ekran stał się różowy idący razem z zwiechem w parze.
Co najważniejsze i najbardziej wkur*iające to jedwabiście tragiczna jakość plastiku sanek na aku 6xAA który się łamie bez powodu aktualnie nie posiadam już żadnego "trzymacza" baterii gdyż po prostu uleciały i ogniwa latają w gripie jak chcą. (sanek na oryginalne aku nigdy nie użyłem)
Nie wiem dlaczego i żałuję ogromnie tego chińskiego badziewia, posiadam wszystko w oryginale ale w pewnym momencie życia pomyślałem, że oszukam system i trochę zaoszczędzę i zaoszczędziłem.. kilka zaj*bistych, ulotnych i niepowtarzalnych ujęć które chciałem zrobić zawieszonym aparatem.
Odradzam wszystkim jakiekolwiek zamienniki- tak Panowie, zamienniki dedykowanych akumulatorów też.
Tandetne ogniwa wraz z ich układami BMS, niejednokrotnie z recyklingu są znacznie bardziej podatne na np. wewnętrzne zwarcia, co przy odrobinie szczęścia spowoduje tylko napuchnięcie super zamiennika wewnątrz body i będziecie robili skrobankę akumulatora, w innym przypadku roztopi pół body w miejscu baterii a w najgorszym zastaniecie puzzle z Pentaxa gdy takowa "bateria" zachowa się trochę w sposób pirotechniczny.
Pocieszeniem jest to iż najczęściej do tego dochodzi podczas ładowania ale zdarzają się także takie sytuacje podczas rozładowywania więc dla hazardzistów jest to jak najbardziej na tak.
Wracając do gripa-
Choć jestem elektronikiem nie mam ochoty i w sumie już sił na dłubanie przy tym by z gó*na zrobić coś mniej gó*wnianego- niezawodne to nigdy nie będzie.
Przez 3 lata wymieniłem w nim wszystkie ch*jowe rozwiązania jakie podarował nam producent w ich promocyjnej cenie, niestety odlać z tworzywa całych sanek już nie potrafię a drugiego szajsu nie kupię na części zamienne.
i.. wybaczcie za uniesienia lecz gdy tandeta do mnie dociera nie jestem sobą a zapomniałem snickersa.
Czołem.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
MF , FF , APS-C
foto napisał/a:Mam jeden zamiennik Photoolex i powiem że niewiele odstaje od oryginału
https://www.ceneo.pl/3771...xoC6hkQAvD_BwE#
Cena nieźle spadła, płaciłem kilka lat temu 65zł
K100D Super
------------
K5II