specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
diplodok napisał/a:
w k7 nic nie trzeszczy i nie stuka faktycznie jak pisal Bruinen

Nie wiem co pisał Bruinen (bo mnie nie było parę dni :mrgreen: ) ale w moim lekko stuka jak się go szybko przekręci w dół :-P
Pozdrawiam ;-)

[ Dodano: 2009-07-14, 19:36 ]
diplodok napisał/a:
wystarczy mocno wcisnac kare do srodka i puscic - wyskakuje wtedy i bez problemu mozna ja wyjac

Naprawdę z tym wyjmowaniem karty to było wielkie halo a wcale nie ma problemu :-D
Trochę trudniej ją wyjąć niż z K20D ale naprawdę nie ma problemu! (i to mnie cieszy!!!)

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
specmisiek napisał/a:
diplodok napisał/a:
w k7 nic nie trzeszczy i nie stuka faktycznie jak pisal Bruinen

Nie wiem co pisał Bruinen (bo mnie nie było parę dni :mrgreen: ) ale w moim lekko stuka jak się go szybko przekręci w dół :-P
Pozdrawiam ;-)

Oj miałem na myśli jakieś nieokreślone bliżej dźwięki - paluszek filipińskiej dziewczynki jest dla mnie dźwiękiem równie pospolitym jak szum samochodów za oknem - po prostu go nie słyszę :-P

Bruinen napisał/a:
paluszek filipińskiej dziewczynki

No tak-zarówno K20D jak i K7 ,,made in Philipines" :-| A kumpla K10D ,,made in Japan" Ale czy to duża różnica-pewnie nie (bo mój pokrowiec Lovepro jest ,,made in China" a nie narzekam na jakość)
Czy ta bateria musi się tak długo ładować?! :?: :!: ;-)
Pierwsze co się rzuca w oczy do głębokociemnogranatowy i sporawy wyświetlacz...
Potem pewny chwyt-tak pewny że się zastanawiam nad gripem, i jeśli go w ogóle kupię to w USA, tak jak ktoś radził jaad75 ;-) Przycisków może mniej, ale ich rozkład wygląda dosyć klarownie... ;-)
Pozdrawiam ;-)

[ Dodano: 2009-07-14, 20:06 ]
A co do gripa-jak ktoś bardzo pragnie to ponoć już go można kupić w Niemczech (ode mnie trochę za daleko, ale np. ze Szczecina już nie :-P ;-) )

[ Dodano: 2009-07-14, 20:09 ]
sever napisał/a:
Za wiele się nim nie pobawiłem bo zaraz padł akumulator

sever -czy Ty włożyłeś akumulator bez ładowania?!
Diehard z Ciebie ;-)

sever  Dołączył: 07 Maj 2008
specmisiek napisał/a:
Diehard z Ciebie

dlaczego?

Przepraszam wszystkich Pentaxiarzy i Pentaxian :mrgreen: :lol: ale dzisiaj już nic z moich wrażeń nie napiszę bo opijam puszkę :-P (i nie chcę klepać jakiś głupot, a akumulator ładuje się podejrzanie długo.. :-/ )
Tak na marginesie-zanim pchnę moją superzadbaną K20D na ,,allegrosz" ;-) mam zamiar gruntownie porównać obie puszki :-)
miłej nocy! Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-07-14, 20:23 ]
sever napisał/a:
specmisiek napisał/a:
Diehard z Ciebie

dlaczego?

Wydaje mi się że kiedyś uszkodziłem w podobny sposób akumulatorek CR-V3 który zakupiłem do K100D, ale to był akumulatorek, wprawdzie litowo-jonowy, lecz mam nadzieję że aku Pentaxika jest dużo lepiej zabezpieczone (obym się nie mylił)
Pozdrawiam sever

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
A co do dźwięków z K-7, to w dwóch egzemplarzach zaobserwowałem taką przypadłość, że w chwili uruchomienia chwilkę bzyczy.... popychacz przysłony! Wykonując przy tym serię nerwowych ruchów góra-dół. Przy założonym obiektywie widać domykaną przysłonę. Dziwaczne i niefajne.

Ten bzyczący dźwięk również pojawia się w trybie Movie i LV przy zmianie wartości przysłony.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
folab napisał/a:
Ile PEFów wchodzi na katrę 8GB ? ( W K7 oczywiście)
Wielkość PEFów zrobionych przeze mnie na pokazie waha się od 10MB do 19MB, DNG od 10MB do 22MB.

Samp napisał/a:
A co do dźwięków z K-7, to w dwóch egzemplarzach zaobserwowałem taką przypadłość, że w chwili uruchomienia chwilkę bzyczy.... popychacz przysłony! Wykonując przy tym serię nerwowych ruchów góra-dół. Przy założonym obiektywie widać domykaną przysłonę. Dziwaczne i niefajne.

A w jakich to egzemplarzach zaobserwowałeś Samp :?:
Mojego raczej nie miałeś.. :mrgreen: (może zagraj w lotto) tak na marginesie -jak miałes ustawione kółko nastaw? :mrgreen: :?:

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
specmisiek napisał/a:
Przepraszam wszystkich Pentaxiarzy i Pentaxian :mrgreen: :lol: ale dzisiaj już nic z moich wrażeń nie napiszę bo opijam puszkę :-P (i nie chcę klepać jakiś głupot, a akumulator ładuje się podejrzanie długo.. :-/ )
Tak na marginesie-zanim pchnę moją superzadbaną K20D na ,,allegrosz" ;-) mam zamiar gruntownie porównać obie puszki :-)

No specmisiek gratulacje, że w końcu korpusik dotarł cały i zdrowy :-D

Z tym porównaniem, to bardzo, ale to bardzo dobry pomysł :-)

I porządnie go opij, żeby sprawował się bez zarzutu w czasie wojny i pokoju :-B ;-)

specmisiek napisał/a:
A w jakich to egzemplarzach zaobserwowałeś Samp :?:

Nie spisywałem numerów seryjnych, sorry.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
diplodok napisał/a:
wystarczy mocno wcisnac kare do srodka i puscic - wyskakuje wtedy i bez problemu mozna ja wyjac
czyli dokładnie tak samo jak w K10d....

negocjatorek napisał/a:
czyli dokładnie tak samo jak w K10d....

Nie wiem jak w K10D a le w K20D trochę inaczej-czytaj dużo łatwiej wyjąć
Co do picia to bez przesady(nie mam z kim pić bo żona poległa :mrgreen: )
A do tematu: Zauważalnie większa szybkość niż w K20D. Tak wstępnie jakieś 1,8 razy Niestety ustępuje D700 :-| Ale nie aż tak bardzo ;-) Jakości dziś nie ocenię z przyczyn zrozumiałych :mrgreen: ;-) :-B ale kartę trochę zapisałem fotkami..
Masakra z wyborem punktu AF w pozycji ,,seldom" Wiele rzeczy w menu zupełnie inaczej-ale to kwestia wprawy :mrgreen: Wymiary wcale nie przeszkadzają nawet z 50-135* Przycisk ISO OK! Więcej grzechów nie pamiętam! ;-)
Pozdrawiam serdecznie

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ja zauważyłem na K-7 dziwną przypadłość z moim Falconem 85mm - leniwie otwierał przysłonę po przymknięciu z powodu podglądu GO lub zdjęcia. Czasami nawet zostawała przysłona do połowy przymknięta. Na GX-20 nigdy mi się coś takiego nie zdarzyło, na K-7 (tym jednym egzemplarzu, który sprawdzałem) praktycznie ciągle. :roll:

Samp napisał/a:
w chwili uruchomienia chwilkę bzyczy.

U mnie na początku zabzyczał ale nie w chwili uruchomienia-a przy wciśnieciu spustu migawki do łapania ostrości na FA 28-70 f=4. Potem juz nie bzyczał (moze nie ma go w bazie danych :mrgreen: )
Pozdrawiam Samp

Zasięgnąłem języka i... (cytat z PentaxForums):
Cytat

theres a thread about the same "problem" in a german forum.

it really is the aperure lever. if you have a lens on while turning the k7 on, the aperture of the lens opens and closes, too.

the OP asked pentax about this behaviour and they replied, that it would be normal and part of the new way how the aperture is controlled (somehow electronically instead of mechanical). this is needed because of the aperture control in video mode.

W wolnym tłumaczeniu:

Podobny "problem" jest przedmiotem wątku na niemieckim forum.
To faktycznie dźwigienka przysłony. Jeśli masz podpięty obiektyw, to podczas włączania aparatu możesz zobaczyć jak przysłona zamyka się i otwiera.
Przedstawiciel Pentaxa stwierdził, że to normalna rzecz i jest wynikiem nowego sposobu sterowania przysłoną, który jest konieczny dla trybu video.

Chyba rośnie konkurencja dla paluszka filipinki, fajnie :lol:

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
Samp napisał/a:
Chyba rośnie konkurencja dla paluszka filipinki, fajnie :lol:

:lol:

Mechanizm w sumie zrozumiały. Do tej pory wystarczało ustalić pozycję docelową popychacza i siuuup, po czym powrót do domku. Teraz pozycja popychacza musi zmieniać się do różnych wartości przysłony bez powrotu do pozycji wyjściowej. Pewnie jakiś elektromagnesik sterujący wprowadzili, stąd radosne bzykanie ;-)

rjan napisał/a:
stąd radosne bzykanie

Posłuchajcie: nie wiem o jakim ,,bzykaniu" pisał Samp i rjan :lol: ale sprawdziłem to dokładnie. Otóż nie ma żadnego ,,bzyknięcia" tylko takie półsekundowe ,,szsszu" Jest to ciche (mnie nie przeszkadza nic a nic :mrgreen: ) a ponadto występuje także bez podpiętego obiektywu. To tyle, a ponieważ ,,moje wypowiedzi nic nie wnoszą do tematu" i faktycznie moim zdaniem tak jest ;-) więc sobie odpocznę od forum na razie :-P
Pozdrawiam wszystkich serdecznie :-D

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
specmisiek,

Jak będziesz porównywał, swoje obie puszki to proszę o zwrócenie uwagi na pracę AF ze szkłem 50-135mm... tak wiem większośc pisała, że nie ma poprawy jeśli idzie o SDM ale może w finalnej wersji jest ciut lepiej,,, w zasadzie tylko od tego warunkuje ew. przesiadkę na wyższy model ;-)

Ps. Proponuję też aby jakiś posiadacz zalozył wątek typu K7 pierwsze wrazenia, i tam już pisać o finalnym produkcie... taki wątek tylko i wyłącznie na temat, niech będą nawet tylko dwie strony ale pożytecznych sprawdzonych informacji.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
specmisiek napisał/a:
To tyle, a ponieważ ,,moje wypowiedzi nic nie wnoszą do tematu" i faktycznie moim zdaniem tak jest

specmisiek ty się tak nie rozpędzaj ;-) To było kiedyś, bo od wczoraj każda twoja odpowiedź coś wnosi :mrgreen:

[ Dodano: 2009-07-15, 10:27 ]
specmisiek napisał/a:
odpocznę od forum na razie

Hehe, jak dorwę K-7, to też sobie "odpocznę od forum" ;-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Właścicieli Kasiódemek zapraszam tutaj:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=25325

Skocz do: