bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Pentax k-7 - pierwsze wrażenia Cytuj
Pierwsze puszki w łapskach forumowiczów - więc chyba już nadszedł czas ;-) Proszę tylko konkrety, bez czaterii, rozmawiamy tu o posiadanych przez forumowiczów egzemplarzach i wrażeniach z ich użytkowania. Wątek będzie uważnie moderowany.

[EDIT]
W międzyczasie powstało / zostało wydzielonych parę wątków o k7. Zanim napiszecie coś tutaj, sprawdźcie, czy poniższe nie będą pasować lepiej. Dziękuję :-)

Testy K7:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=25974

Co zmienić w firmware?
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=26112

K7 a pułapka ostrości:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=26126

Problemy z k7 (prawdziwe i domniemane):
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=25857

"Stary" wątek z dywagacjami o k7 w HP:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=22046

 

Jacek S  Dołączył: 28.04.2008
Cytuj
To ja zacznę.
Zielona dioda jest ładnie zielona :evilsmile:
 

sever  Dołączył: 07.05.2008
Cytuj
Z całego bogactwa różnych bajerków dostępnych w k-7ce,
spodobały mi się możliwości różnej konfiguracji filtrów cyfrowych,
taka mała próbka z sigmą 17-70, fajna zabawa ;-)







Trochę brakuje mi szybkiego dostępu do kasowania wszystkich plików
przez dwukrotne naciśnięcie kosza, taki szczególik :-/
 

Klod76  Dołączył: 06.06.2009
k-7 moje pierwsze wrażenia Cytuj
Nabylem wczoraj okolo 18 wieczorem, odrazu z obiektywem ;) ktory planowalem dopiero za jakis czas ;) ale... Autofocus celnoscia nie powla, z P 77/1.8 i P 16-50/2.8, wrzucam zdjecie z wczoraj wieczora

 

specmisiek  Dołączył: 19.03.2008
Cytuj
Przy jakim świetle ta fotka powstała Klod76 -bo kolory trochę dziwnie wyglądają..
Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-07-16, 10:40 ]
Jak się wkleja zdjęcia? :-(
 

Klod76  Dołączył: 06.06.2009
Cytuj
swiatlo.... generalnie blyskowe

beauty dish, plaster miodu i softbox,

wrazenie moze byc dziwne - bo makeup byl bardzo eksperymentalny, i mialy byc dziwaczne kolory, ale to "tapeta"

 

ultorx  Dołączył: 05.04.2008
Cytuj
Jeszcze nie nabyłem, ale wczoraj ponad godzinę bawiłem się puszką z kitem w MM.
Mały palec się nie mieści-K20 wygodniejsze dla dużych łapek. Zabezpieczenie miany trybu poprzez konieczność wciśnięcia przycisku po środku kółka nastaw-nie wiem po co, w K20 nigdy mi się przypadkowo nie przestwiło-a tak, ponieważ ze sprawnością paluchów w lewej łapce mam niejaki problem-utrudnienie pewne-z drugiej strony i tak zwykle "M"-więc jakoś przeżyję. Zmiana punktu AF w trybie selekcji- najpierw trzeba "ok" wcisnąć i potem dopiero wybór-włączony do czasu konieczności użycia podręcznego menu w innym celu-trochę trzeba zmienić przyzwyczajenia... Wyłączanie stabilizacji z menu-brak przełącznika-to akurat dla mnie OK-zawsze udawało mi się go w K20 przestawić przypadkiem. Przełącznik AF-S, C, M trochę dziwny-zaskakuje na S i M a przestrzeń pomiędzy-niezależnie od położenia wajchy to jest C. Trochę za późno włącza się dioda doświetlająca- w warunkach sklepowych AF gubił się na jednokolorowych drzwiach od szafki (iso 800 f/5.6 1/80s), choć w obszarach dobrze oświetlonych widocznie szybszy niż w GX20(oba z kitami-K20 nie mieli z baterią). Poza tym same plusy-menu dużo przejrzystsze niż w K20-jednoekranowe z podziałem na strony nie trzeba bez końca w dół przewijać. Migawka cicha jak w aparacie szpiegowskim :mrgreen: Wizjer piękny, jasny, aha jak włączy się pokazywanie przechyłu aparatu w wizjerze to niestety korzysta on z drabinki światłomierza-więc albo to albo to-nima, że wszystko. Szykość serii robi duże wrażenie-a i AF-C jest jakby skuteczniejszy. Do HDR trzeba przejść na zapis w JPG (zrozumiałe, ale najpierw zastanawiałem się dlaczego jest wyszarzone w menu-byłem w RAW). HDR robi na jednym podniesieniu lustra-słychać kolejne przebiegi migawki. Zapis na kart pojedyńczego zdjęcia szybszy-choć nie powalający (z drugiej strony to w końcu bez znaczenia-chyba ,że do podglądu) Oddanie kolorów na AWB w oświetleniu MM moim zdaniem bardzo dobre-filmu nie nakręciłem-bo w tym momencie bateria padła. Fabrycznie naładowana na jedną kreskę-wytrzymała ponad150 fotek (z licznika)

I to by było na tyle :-B

Aha MM jest dla idiotów-cena K7D+ krótki kit WR-6990zł :shock: -porównując z Euro gdzie taki zestaw-5499zł a z dwoma kitami 5999-to chyba ktoś w MM absolutnie nie chce sprzedawać Pentaxa, albo cosik się przeimprezował-i cenki mu się mnożą :evilsmile:

 

Klod76  Dołączył: 06.06.2009
Cytuj
a mnie blokada kolka trybow - bardzo przydatna przestawilem nie raz w trakcie gimnastyki zdjeciowej, brakuje mi wlaczania wylaczania redukcji drgan tak jak bylo w K10,

Ten system selekcji punktu ostrosci, to rzeczywiscie jakas porazka - ale sadze ze przy pierwszej poprawce softu skasuja ten idiotyzm
 

specmisiek  Dołączył: 19.03.2008
Cytuj

Dzięki uprzejmości i pomocy kolegów z forum nauczyłem się wklejać fotki :-D
Tu takie pomniejszone na ISO 800 przy częściowo zasłonietych żaluzjach i skąpym światełku
Pozdrawiam :-D
 

Klod76  Dołączył: 06.06.2009
Cytuj
po poludniu wrzuce pare portretow przyiso 800, generalnie nawet w poligrafiii smialo mozna uzywac iso 1600 o ile zdjecie na poczatku ma prawidlawa ekspozycje
 

oldskool  Dołączył: 17.07.2008
Cytuj
Czy można w K7 zaprogramować któryś z przycisków, tak aby włączał i wyłączał redukcję drgań? Ile w rzeczywistości można zrobić fotek bez lampy na jednym ładowaniu baterii? Czy ktoś może wie ile kosztuje K7 w Japonii, będę tam we wrześniu i zastanawiam cię czy tam nie kupić?
 

Klod76  Dołączył: 06.06.2009
Cytuj
tez mam pytanie jak wlaczac najlepiej recznie lampke wspomagajaca ostrzenie ???
 

Jacek S  Dołączył: 28.04.2008
Cytuj
ultorx napisał/a:
Zabezpieczenie miany trybu poprzez konieczność wciśnięcia przycisku po środku kółka nastaw-nie wiem po co, w K20 nigdy mi się przypadkowo nie przestwiło

ultorx napisał/a:
Wyłączanie stabilizacji z menu-brak przełącznika-to akurat dla mnie OK-zawsze udawało mi się go w K20 przestawić przypadkiem.

Mnie odwrotnie. Czasem wyciągając z torby przekręcało się właśnie kółko ;-)

ultorx napisał/a:
Zmiana punktu AF w trybie selekcji- najpierw trzeba "ok"

To jest dobre rozwiązanie
ultorx napisał/a:
Wyłączanie stabilizacji z menu-brak przełącznika-to akurat dla mnie OK


Dla mnie też. Szkoda miejsca na korpusie na tak rzadko używaną wajchę. Zmiana poprzez ekran INFO trwa dwie sekundy.

Widać że pewne rozwiązania są dobre dla jednych gorsze dla drugich. Pewnie decyduje demokratyczna liczba otrzymanych maili od użytkowników. Trzeba nauczyć się japońskiego i pisać, pisać, pisać... ;-)

[ Dodano: 2009-07-16, 13:58 ]
oldskool napisał/a:
Ile w rzeczywistości można zrobić fotek bez lampy na jednym ładowaniu baterii?


Nie wiem ale bawię się od poniedziałku i została jedna kreska. W k10 i k20 przy podobnej intensywności zabawy zaraz po kupnie starczała na jeden dzień. Wydaje się zatem być wydajniejsza, tym bardziej że doszły zabawy z filmami i LV.

[ Dodano: 2009-07-16, 14:00 ]
Klod76 napisał/a:
tez mam pytanie jak wlaczac najlepiej recznie lampke wspomagajaca ostrzenie ???


Nie można. W pracy z lampą zamiast diody działa beam. (dioda działa gdy lampa jest nienaładowana) Włącza się szybciej niż w k10/k20 czyli jest to raczej sprawa ustawienia progu w oprogramowaniu. Może poprawią.
Niech kolega forumowy, który mieszka w Japonii spreparuje maila po japońsku i umieści jego treść na forum i niech wszyscy go wyślą ;-D

[ Dodano: 2009-07-16, 14:01 ]
oldskool napisał/a:
Czy można w K7 zaprogramować któryś z przycisków, tak aby włączał i wyłączał redukcję drgań?


Nie można.

[ Dodano: 2009-07-16, 14:12 ]
Dodatkowo, dla mnie lepsze rozwiązanie zaproponowano odnoście zmiany kompensacji i ISO.
W k10/20 by zmienić ISO lub kompensację trzeba było wcisnąć (i trzymać) przycisk OK lub kompensacji i jednocześnie kręcić kółkiem. W k-7 wystarczy wcisnąć i puścić klawisz ekspozycji lub iso i tylnym kółkiem zmieniać wartości. Osoby które nie grają na gitarze i pianinie będą miały łatwiej moim zdaniem ;-)

Zrezygnowano z przycisku bracketingu. Teraz jest to jedna z opcji trybu wyzwalania migawki. Czyli tam gdzie w k10/20 zmieniało się ustawienia pojedyncze/seria/samowyzwalacz.

Zmiana ustawienia programu MTF,Normal,Speed itd. już nie jest zaszyta gdzieś w menu tylko na ekranie INFO szybko można to zmienić.



Więcej istotnych zmian odnośnie obsługi nie widzę. Ustawień obrazu dla plików jpg nie analizuję.


Aha - szkoda że klapka od karty nie jest na kluczyk jak w k10/20.

 
LDevil  Dołączył: 30.05.2007
Cytuj
Jacek S napisał/a:
W k-7 wystarczy wcisnąć i puścić klawisz ekspozycji lub iso i tylnym kółkiem zmieniać wartości. Osoby które nie grają na gitarze i pianinie będą miały łatwiej moim zdaniem
A da się wyłączyć ten ficzer?
 

Jacek S  Dołączył: 28.04.2008
Cytuj
LDevil napisał/a:
A da się wyłączyć ten ficzer?


To nie jest ficzer. To jest zmiana obsługi. Ficzer to na przykład LV albo poziomica.

PS. Ale jak chcesz to możesz cały czas trzymać klawisz ISO lub kompensacji i kręcić kółkiem jak wolisz.
Napisałem tylko, że nie trzeba.

[ Dodano: 2009-07-16, 15:13 ]
ultorx napisał/a:
jak włączy się pokazywanie przechyłu aparatu w wizjerze to niestety korzysta on z drabinki światłomierza-więc albo to albo to-nima, że wszystko.


No tak, to pewne niedopracowanie. Ale jak się chce popracować w manualu i z poziomicą i ze światłomierzem to można włączyć EKRAN STANU i wtedy w wizjerze jest poziomica a na ekranie światłomierz. Lub w LV i wtedy jest i poziomica i światłomierz na ekranie.

Chyba nie dało się na wyświetlaczu pod wizjerem umieścić wszystkich nowych funkcji bo byłby zbyt wielki albo zbyt nieczytelny. Zaraz komuś i tak zacznie brakować w wizjerze informacji o hdrach, dystorsjach, kompensacji cieni/świateł ;-)
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
Klod76 napisał/a:
ale... Autofocus celnoscia nie powla,
W jakich warunkach? U mnie na nawet na skręconych na minimum pilotach, K10D radzi sobie akceptowalnie - nie mam najmniejszych wątpliwości, że K-7 będzie tu lepszy...
ultorx napisał/a:
Mały palec się nie mieści-K20 wygodniejsze dla dużych łapek.
Zależy jak dużych - jak dla mnie, oba gripy są zbyt niskie, ale ten z K-7 o niebo wygodniejszy.
ultorx napisał/a:
Zabezpieczenie miany trybu poprzez konieczność wciśnięcia przycisku po środku kółka nastaw-nie wiem po co
Bardzo się z tego cieszę, bo często mi się przestawiało przy wyciąganiu z torby.
ultorx napisał/a:
Zmiana punktu AF w trybie selekcji- najpierw trzeba "ok" wcisnąć i potem dopiero wybór-włączony do czasu konieczności użycia podręcznego menu w innym celu-trochę trzeba zmienić przyzwyczajenia...
To jest jak dla mnie całkowita porażka - jesteś pewien, że tryb wyboru punktu zostaje do następnego wciśnięcia "ok"? Bo mnie się wydawało, że jest aktywny tylko przez chwilę i wraca do domyślnego ustawienia, ale pewny nie jestem...
ultorx napisał/a:
Wyłączanie stabilizacji z menu-brak przełącznika-to akurat dla mnie OK-zawsze udawało mi się go w K20 przestawić przypadkiem.
To mi akurat nie przeszkadza, bo stabilizację wyłączałem sporadycznie, ale komuś kto często używa statywu przeszkadzać może...
ultorx napisał/a:
Przełącznik AF-S, C, M trochę dziwny-zaskakuje na S i M a przestrzeń pomiędzy-niezależnie od położenia wajchy to jest C.
Nie zauważyłem czegoś takiego...
ultorx napisał/a:
w warunkach sklepowych AF gubił się na jednokolorowych drzwiach od szafki
No to faktycznie zaskoczenie... :evilsmile: Może należałoby się dowiedzieć na jakiej zasadzie działa detekcja fazy...
Klod76 napisał/a:
po poludniu wrzuce pare portretow przyiso 800, generalnie nawet w poligrafiii smialo mozna uzywac iso 1600 o ile zdjecie na poczatku ma prawidlawa ekspozycje
Jeśli zdjęcie ma prawidłową ekspozycję, to można używać nawet ISO1600 z K10D... :-)
oldskool napisał/a:
Czy można w K7 zaprogramować któryś z przycisków, tak aby włączał i wyłączał redukcję drgań?
Nie można programować żadnych przycisków po swojemu, niestety...
Jacek S napisał/a:
Dodatkowo, dla mnie lepsze rozwiązanie zaproponowano odnoście zmiany kompensacji i ISO.
W k10/20 by zmienić ISO lub kompensację trzeba było wcisnąć (i trzymać) przycisk OK lub kompensacji i jednocześnie kręcić kółkiem. W k-7 wystarczy wcisnąć i puścić klawisz ekspozycji lub iso i tylnym kółkiem zmieniać wartości. Osoby które nie grają na gitarze i pianinie będą miały łatwiej moim zdaniem ;-)
Najlepiej byłoby, żeby dało się to wybrać w Custom Menu - mnie też bardziej pasuje trzymanie przycisku i kręcenie kółkiem. Umiejscowienie przycisku ISO, to porażka jak dla mnie, a z tego akurat korzystam równie często jak z rolek.
Jacek S napisał/a:
Aha - szkoda że klapka od karty nie jest na kluczyk jak w k10/20.
Fakt, ale chyba mechanizm by się nie zmieścił...
Jacek S napisał/a:
No tak, to pewne niedopracowanie. Ale jak się chce popracować w manualu i z poziomicą i ze światłomierzem to można włączyć EKRAN STANU i wtedy w wizjerze jest poziomica a na ekranie światłomierz. Lub w LV i wtedy jest i poziomica i światłomierz na ekranie.
To też można byłoby ustawiać w Custom Menu - ogólnie, brakuje mi większej konfigurowalności tego aparatu...
 
janek_wu  Dołączył: 26.05.2008
Cytuj
Jak się sprawuje LV w K7, jakie ma wady i zalety?
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
janek_wu napisał/a:
Jak się sprawuje LV w K7, jakie ma wady i zalety?
Zalety: dobry, wysokorozdzielczy LCD, live histogram, poziomiczka, poprawki kompozycji (shift i obrót). Wady: wolny AF.
 

Jacek S  Dołączył: 28.04.2008
Cytuj
jaad75 napisał/a:
wolny AF.


Mało powiedziane ;-)
Lepiej sobie darować i przełączyć na normalny af z wyborem punktów. Po naciśnięciu guzika AF na chwilę opada lustro i ostrość ustawia się tradycyjnie po czym znów się podnosi. Trwa to dużo szybciej niż męka z af z detekcją kontrastu.

Najszybciej manualnie ;-)

[ Dodano: 2009-07-16, 18:21 ]
jaad75 napisał/a:
(shift i obrót)


to akurat przereklamowane. Obrót tylko o 1 stopień. Przydałoby się o minimum 3 stopnie. Shift zaś jest taki ledwo ledwo. Aby było to użyteczne musiałby jeździć na pół długości matrycy. W obiektywie SHIFT przesuwany jest o 11 milimetrów a tu nie wiem - może z 4?
Czyli krok uczynili dobry ale w pełni użyteczne może będzie to w następnym korpusie ;-)

No dobra - lepiej mieć małego SHIFTA niż żadnego. Ale ponarzekać trzeba ;-)

 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
Jacek S napisał/a:
to akurat przereklamowane. Obrót tylko o 1 stopień. Przydałoby się o minimum 3 stopnie. Shift zaś jest taki ledwo ledwo.

Tyle bardzo często wystarczy - przecież tu chodzi o drobne korekty, a nie symulowanie obiektywu z shiftem...

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach