LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
rjan napisał/a:
Do tej pory wystarczało ustalić pozycję docelową popychacza i siuuup, po czym powrót do domku. Teraz pozycja popychacza musi zmieniać się do różnych wartości przysłony bez powrotu do pozycji wyjściowej.
A co się zmieniło?

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
LDevil napisał/a:
A co się zmieniło?

IMHO teraz konieczna jest możliwość bezpośredniego przejścia od jednej wartości przysłony do drugiej. Filmując nie możesz sobie pozwolić na sytuację, gdy zmiana przysłony np. z f8 do f16 powoduje konieczność powrotu do np. f2.8, czyli sekwencji f8 -> f2.8 -> f16.

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Czy wszystkie dostępne korpusy K7 pochodzą z polskiej dystrybucji ? Pytam bo cena spada http://www.foto-net.pl/sk....php?&idt=31754

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
folab napisał/a:
Pytałem ostatnio czy mogę kupic z długim kitem zamiast krótkiego i nie odpisują :-/
Osobiście, to raczej staram się dzwonić. Szybciej.

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Ja po porównaniu dwóch ostatnich topowych puszek Pentaxa (mam na myśli cyfrę :mrgreen: ) stwierdzam że kupno K7 to w tej chwili snobizm (czyli jestem supersnobem :-P :mrgreen: :lol: ) Tym bardziej że najpóźniej za rok pewnie ukaże się nowy korpus na pełnej klatce, albo nowej matrycy tak czy siak :mrgreen: Gdyby nie poprawa i to widoczna AF to bym wcale prawie różnicy nie widział, bo jakość fotek (fakt że mozna redukcję szumów poustawiać w różnych konfiguracjach) nie jest nieodbiegająca za bardzo-albo prawie wcale. Tak zresztą przypuszczałem czysto teoretycznie jeszcze przed 20 maja na podstawie przecieków na forum. Tym forum. :-D Ale fakt że K7 całkiem zgrabny jest jak dla snoba-taki pomniejszony D300, więc jak ktoś ma nadmiar gotówki to warto ;-) W innym wypadku nie ma co się martwić-to prawie ta sama matryca-tyle samo linii poziomych i pionowych, a szum nawet większy, tylko że to firware 1,0 więc jest co poprawiać jeszcze :-D
Pozdrawiam serdecznie

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
specmisiek, wieść gminna niesie, że P-TTL też działa dużo sprawniej. To, wraz z lepszym AF, wystarczający powód do usprawiedliwienia snobistycznej zachcianki ;-)

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Lepszy AF, 5fps, 100% krycia wizjera, szybszy, video, lepszy LCD, lepsza ergonomia uchwytu - mało na plus, nawet w przypadku przesiadki z K20D? Nie widziałem sensu przesiadki z K10D na K20D, ale sens przesiadki na K-7 jest jak dla mnie oczywisty.

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Nie no jaad75 -mogę uderzyć się w piersi- bo masz mój drogi rację ;-)
Nie zamierzam polemizować, ale miałem na myśli samą jakość fotek-inna sprawa, że wygoda i ,,sprawność manipulacji funkcjami" czyni ten aparat czymś na wyzszym poziomie. Podobnie jak u Nikona D5000 ma podobną jakość zdjęć jak D300, bo matryca podobna, ale funkcje już nie takie. Normalna sprawa. Na tym polega różnica jakości chyba :?: . Ja nie jestem zawodowcem (w fotografii :-P ) więc patrzę w ten sposób ;-)
Pozdrawiam :-D

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
espresso napisał/a:
Póki co o gripie ani widu ani słychu (w PL) i taki to urok Pentaxa, lub jego raczej polskiego przedstawiciela ( może chyba raczej braku wymiany informacji forum-apollo)
Pytałem się o to Piotra. Nie miał pojęcia, kiedy będą gripy dostępne. O dodatkowym akku nie wspomnę nawet.

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
argawen napisał/a:
O dodatkowym akku nie wspomnę nawet.

W jakimś opisie wyczytałem, że grip do K7 ma być na oryginalny aku ew. 6xAA więc mając już gripa częściowo problem dodatkowego zasilania odpadnie :)

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
espresso napisał/a:
daj mi zamiennik takiej jakości w pentaxie jak sigma*100-300/4,; 10-20; 24-70 HSM czy też APO MACRO 400/5,6.....

zaczniemy niepotrzebną polemikę na temat szkieł. Oczywiście że dokładnie TAKICH ogniskowych nie ma, dodatkowo możesz napisać, że te które wymienię i tak są dla CIEBIE gorsze.

Sigmę 10-20 mam i mam pentaxa 12-24 (jakbym miał sprzedać, sprzedałbym sigmę)

Sigma 100-300 f4 - używam pentaxa 200 2.8 ale gdybym miał kupić zooma to 60-250/4

zamiast sigmy 24-70 używam pentaxa 28-70 2.8 (szerszy kąt mam uzupełniony innymi szkłami)

długą mam sigmę 135-400 APO ale jest na wylocie - niezbyt często takie długie używam.

[ Dodano: 2009-07-15, 22:15 ]
espresso napisał/a:
brakuje Ci dystansu...

Wprost przeciwnie. Gdybym miał podobne wątpliwości do Twoich zmieniłbym albo dokupił system w ciągu jednego dnia ;-)

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
foremki i łopatki już macie, czy wam podrzucić jakieś do piaskownicy?

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Benek napisał/a:
foremki i łopatki już macie

No przecież piszemy, że mamy. Przynieś :-B

;-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Łopatki zbędne.

Spekulacje, dywagacje, dyskusje:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=22046

Wrażenia z użytkowania:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=25325

R.I.P.